Bli medlem Logga in

Karriär

Om vårt värde som kulturarbetare

Om vårt värde som kulturarbetare

För några veckor sedan ramlade jag över en en dokumentär som handlade om vad exakt som definierade vår övergång från ”apa” till människa. Vad för förändring i beteendet gjorde oss slutligen till människor? Vilket kliv? Vilket hopp?

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Frida Liljevall, skribent för Filmcafe.se
24 september 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Tomas
    Producent
    citat:
    Jag är så jävla trött på teaterföreställningar som annonserar med slagord om ungdomars utanförskap, kvinnoförtryck, förortskids eller twitterblogghipsters. Problemet är störst i teatervärlden och dansens finrum. Det räcker inte med en rolig, spännande, sorglig, läskig eller omvälvande föreställing - eller att berätta en saga. Vi måste även bli utbildade på kuppen.
    Det handlar nog till stor del om att detta är sådant som lätt får publicitet och ger gratis PR, vilket är bra i brist på marknadsföringsresurser. Det handlar även om fega beslutsfattare som stödjer icke kontroversiella projekt. Få kan ju liksom anklaga projekt som dessa, då de oftast i alla fall ser "okej" ut på pappret, eftersom dom har "ett gott uppsåt". Sedan bör väl alla bra berättelser ha något att säga - och brist på egna budskap är det väl lätt att upprepa politiskt korrekta sådana. Det hade däremot varit riktigt spännande att se en teater uppsättning med liknande tematik som i "ung & bortskämd" - men det är sannolikt mer kontroversiellt att fatta beslut att stödja ett sådant projekt (det finns säkert dessutom ganska få).
    citat:
    En ”bildkonstnär” behöver inte försvara sitt verk med att bilden egentligen handlar om postkolonialismens effekt på dagens urbefolkningar. Det räcker med att konstnären blivit kär i ett ansikte, eller helt enkelt tycker om att måla schyssta bilder. För mig är det skillnaden mellan propaganda och konst.
    Det är också skillnaden mellan två olika konstformer. En dyr och en billig. En som kräver samarbete och en som kan utövas individuellt. Film och teater är dyra konstformer som kräver samarbete, det gör att man begränsas något i vilken typ av berättelser som kan berättas. En poet är tex mycket friare, eftersom kostnaderna för några rader poesi inte alls är lika stora som för några minuter film eller teater.
  •  
    Frida
    Skådespelare
    Bra kommentar, Klas. Håller med så klart.
  •  
    Klas
    Skådespelare
    Bra artikel! Problemet är naturligtvis som mest uppenbart bland kulturpolitiker där existensberättigad konst måste uppfylla ett konkret (populär-)politiskt syfte. Ett mindre uppenbart problem är att konstnärerna själva köpt det. Jag är så jävla trött på teaterföreställningar som annonserar med slagord om ungdomars utanförskap, kvinnoförtryck, förortskids eller twitterblogghipsters. Problemet är störst i teatervärlden och dansens finrum. Det räcker inte med en rolig, spännande, sorglig, läskig eller omvälvande föreställing - eller att berätta en saga. Vi måste även bli utbildade på kuppen. En ”bildkonstnär” behöver inte försvara sitt verk med att bilden egentligen handlar om postkolonialismens effekt på dagens urbefolkningar. Det räcker med att konstnären blivit kär i ett ansikte, eller helt enkelt tycker om att måla schyssta bilder. För mig är det skillnaden mellan propaganda och konst.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!