Bli medlem Logga in

Karriär

Hur du ska skriva ditt CV Krönika

Hur du ska skriva ditt CV

En av Sveriges mest erfarna rollsättare, Mari Molander, bjuder på de viktiga tipsen. Direkt från en rollbesättares perspektiv för att öka din möjlighet att bli rollbesatt!

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

, skribent för Filmcafe.se
31 juli 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Joel
    Sångare (Baryton)
    Hej och tack Mari! God jul :)
  •  
    Catharina
    Statist
    Tack för dina råd! Mycket matnyttigt som jag tar åt mig och många ändringar blir det :) Trevlig första advent!
  •  
    Martina
    Skådespelare
    Skönt att få information från någon som sitter med detta dagligen. Tack för alla tips!
  •  
    Lille Peter
    Skådespelare
    Våldigt intressant och bra artikel. Om du har tid. Så skulle jag vara väldigt glad om du ville granska mitt cv och ge mig något råd med att förbättra det. Tack på förhand. :)
  •  
    Lena
    Skådespelare
    Intressant! Tack för en informativ artikel!
  •  
    Tack Mari!
  •  
    Ben
    Programledare
    Tack Mari Molander. Detta är väll skriven information. Mvh Ben Suljovic
  •  
    Johannes
    Regissör
    Jag har hittat skådespelare till ett rätt stort antal produktioner här på Filmcafe, från sju år tillbaka till alldeles nyssens. När jag behöver en skådis, eller en "typ", så vet jag att jag kan hitta det här. Mitt tips är att du som skådespelare eller statist ska försöka visa upp alla de "typer" eller uttryck du har. Vill och kan du spela både tokig komedi och seriöst drama ska du visa upp både de sidorna. Man kan inte se utifrån en knasig hatt och lösnäsa att du även gärna gör thrillers eller svartvita dramer. Att skådespelaren ska se till att kontinuerligt uppdatera sina bilder är något som man egentligen inte ska behöva säga. Ändå sitter folk med fem år gamla bilder, där de fortfarande har hår på huvudet eller väger tio kilo mindre. Då blir man sur för att personen tagit upp ens dyrbara tid i onödan med falsk marknadsföring, och lovar sig själv att aldrig någonsin anlita den skådisen, oavsett om man har en passande roll för honom eller inte [}:)] (OBS! detta gäller ingen av alla de skådisar som jag arbetat med, de har skött sin bildhantering väldig väl!).
  •  
    Lars
    Statist
    Mari beskriver en mycket professionell miljö med uppdrag i Europa, etc, vilket jag och flera med mig knappast kommer att få uppleva. Hennes ord är naturligtvis kungsord och alla bör väl sträva efter professionalism, men Filmcafe vänder sig även till filmskoleelever, nya filmarbetare och kanske rena amatörer. Har alla samma behov? Det vore intressant att få veta. Eller finns det medlemmar som av olika anledningar tycker att det underlättar att se statister på bild som olika rolltyper? Det kan blir en gedigen uppgift för Filmcafe att hitta en lösning som passar alla.
  •  
    Lars
    Statist
    Mari Molanders artikel är mycket värdefull och lärorik. Jag håller med Thomas om att man blir konfunderad inför möjligheten att lägga in 20 bilder i CV:t på Filmcafe när rollbesättarna kanske bara vill se tre. Nu har jag rensat lite bland bilderna. Ge oss gärna möjlighet att välja bilder till ansökan, sätta datum på bilderna, eller överväg Thomas förslag att dela upp våra bildalbum i ”bilder till ansökan” och ”bonusbilder”. Jag har kommit till ett par callbacks där regissören har haft ett collage med några av mina ”roliga” bilder från Filmcafe, vilka jag nog inte skulle ha valt till min ursprungliga ansökan. Så de kan fylla ett syfte.
  •  
    Thomas
    Skådespelare
    Väldigt bra skrivet Mari. Jag ser att jag kan förbättra mig själv även om jag redan försöker hålla profilbilden tydlig. Jag ska se till att byta till en mer professionell utan bakgrund dock. Administratörerna håller väl på med en lösning så att man kan välja vilka bilder som ska medfölja ett cv? Utöver dessa tycker jag annars att det kan vara en tanke med att ha ett par mer allmänna just för att se hållning och vardgligt intryck? Är det helt fel? Förvirrar det endast? Ska man bara ha ett par bilder sammantaget ändå, trots möjligheten att stoppa in flera? Lösningen som administratörerna arbetar med kanske kan innefatta en avdelning med ”roligare” bilder mer för sidans sociala del, den där vi statister och andra lär känna varandra? Eller ska vi hålla det på Facebook i stället?

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!