Bli medlem Logga in

Karriär

Regissörens barnsjukdomar

Regissörens barnsjukdomar

För ett tag sedan skrev jag en artikel om manusförfattarens barnsjukdomar, som berörde vilka vanliga misstag som görs när jag får manus skickade till mig. Jag tänkte här göra en liknande redogörelse för vanliga ”barnsjukdomar” hos nya regissörer. För enkelhetens skull så har jag delat upp artikeln i två delar. Vi börjar med fokus på arbetet på före- och under inspelning.

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Tomas Amlöv, skribent för Filmcafe.se
9 juli 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Christian
    Ljuddesign
    Instämmer här, grym artikel! :-)
  •  
    Johan
    Skådespelare
    Jag visste inte ens att George Lucas Regisserade Hajen. Tänka sig! ;)
  •  
    Tomas
    Producent
    Riskanalyser är främst producentens uppgift, inte regissören. Även om det naturligtvis underlättar även om regissören har en förståelse för det. Det samma gäller även andra praktiska saker som har att göra med resurser, logistik osv. Jag tror jag skrivit en artikel även om olika personers funktion på inspelningsplats, dock osäker på om den blivit publicerad. Att vägen till att bli filmregissör skulle underlättas av att gå via att vara teaterregissör ställer jag mig lite kluven till. Det är två helt olika medium, som kräver helt olika arbetssätt -- även om vissa saker så som tex textanalys och att arbeta med skådespelare är relativt lika. Jag skulle nog snarare i så fall säga att man har större nytta av att ha varit skådespelare (många av de absolut bästa regissörerna har skådespelarbakgrund från så väl teater som film).
  •  
    Robert
    Regissör
    @tomas: Ja, jag ser nog faktiskt hellre en bra historia än "sanningen" i de flesta fall :) En annan sak är tydlighet. Så man slipper höra omöjlig regi som "Gör precis samma sak som innan, men den här gången, spela lite bättre" (fantastisk replik ur en showreel (ur minnet)). Bra artikel Tomas!
  •  
    Kurt
    Skådespelare
    Även den är mycket bra och riktig. Men jag skulle vilja lägga till en sak. Den är visserligen generell och gäller för allt ledarskap, men en regissör behöver inte ha erfarenhet från annat ledarskap, så den kan vara värd att nämna. Lyssna! Lyssna ödmjukt, utan att ha tankarna på annat håll och utan befinna dig i ledarrollen just då. Då befinner du dig i lyssnarrollen någon eller några minuter. Vi är alla -- skådespelare, fotografer, ljudtekniker -- "experter" på just vår grej och behöver veta att du inser t.ex. varför jag egentligen borde skratta i stället för gråta i just den scenen. När du har lyssnat är det OK att säga nej, därför att... De flesta av oss inser att allt inte alltid blir som vi vill. Chefen/regissören har många andra parametrar att ta hänsyn till. Men om han inte lyssnade och något går fel, vet vi att felet berodde just på det. Sen är och förblir vi frustrerade. Det är en orsak till att lyssna. En annan är att hur duktig du än är, vet du inte allt och har inte insett alla möjligheter. Skådisen, fotografen eller ljudteknikern kanske har en idé som lyfter scenen till en ny dimension. Sånt har hänt.
  •  
    Tomas
    Producent
    @Robert: haha. Mycket riktigt, kan nog varit så... sedan är det som sagt lite av en "urban myth", som man nog ska ta med en nypa salt - men poängen är ändå den samma... :) @Filip & Anita: Tack! Nästa artikel fokuserar mer på övergripande karriärsråd för regissärer. Perssoninstruktion har jag redan skrivit en artikel om: http://www.filmcafe.se/artikel/tips-personregi
  •  
    Robert
    Regissör
    Jag antar att det var Steven Spielberg och inte George Lucas som visade klipp ur Hajen.
  •  
    Filip
    Regissör
    Kan inte annat än att hålla med.
  •  
    Anita
    Skådespelare
    Skitbra artikel, Tomas! Jaaa, måste svära, så bra var den. Ser fram mot nästa del och hoppas du hoppar jämfota på oerfarna regissörers brist på kunskap om personinstruktion. Och tyvärr - alltför ofta - deras brist på förståelse för hur viktigt det är!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!