Välkommen till verkligheten

Välkommen till verkligheten

Du lärde dig dig massor av bra saker i skolan, men inte alla utbildningar förbereder dig för verkligheten där ute. Vilken typ av skådespelare är du och har du vad som krävs?

Vilken typ av skådespelare är du?

Vi börjar här innan vi slår hål på myterna. På Filmcafe.se finns det aspirerande skådespelare blandat med de som har mycket erfarenhet. I vårt forum dyker olika typer av frågor upp och ofta är det en klyscha eller myt som ligger till grund för inlägget. Vilken typ av skådespelare är du?

Det finns skådespelare som går på alla auditions de har möjligheten till- även om det är kortfilmer utan betalning i regi av en elev på någon filmskola. De tackar ja till roller även om karaktären är dåligt skriven, går med på få repliker i en webbserie- och tackar entusiastiskt regissören för att de fick chansen. De gör detta ivrigt och gärna för att de älskar branschen och att skådespela. Önskan att få skådespela lyser i deras ögon och påverkar hela deras liv.

Det är dessa skådespelare som kommer att lyckas, om de väljer att göra det. Naturligtvis är det bara en bråkdel av dem som kommer att bli berömda men de flesta av dem, om de inte ger upp, kommer att hitta ett sätt att försörja sig på yrket. För vissa av dem innebär det reklamfilmer, företagsfilmer eller biroller i en större tv-serie. För andra innebär det att undervisa skådespeleri för att stödja teatergruppen de startat. Poängen är att för dessa skådespelare kommer kärleken för skådespeleri alltid att vara en guide- även när karriären känns förlorad. Med en solid grund av kärlek för branschen, kommer de att hitta en väg.

Den andra typen av skådespelare spelar bara på lotto- och är den vanligaste typen. De är ofta anledningen till att branschen är så översvämmad och konkurrensutsatt som den är. Det är dessa skådespelare som inte gillar en svår utmaning på riktigt. De säger saker som “jag har inte råd att gå en utbildning i skådespeleri” eller “det borde vara gratis att….”. De går inte på audition för en liten roll eftersom de är övetygade om att de ska bli kändisar. Pengar och berömmelse är de viktigaste målen och de tittar snett på alla andra aspekter av processen.

Som av en slump har dessa skådespelare ofta ett fördelaktigt utseende och har gift sig med tanken att bara spela huvudroller. Den goda nyheten angående denna typ av skådespelare är att de inte har särskilt stor chans att stå kvar i rampljuset.

Fundera på vilken typ du är. Om du är den tidigare, grattis och välkommen till klubben med de starka. Om du är en av de senare kanske borde du fundera på vad som gör dig lycklig på riktigt.

De vanligaste myterna om jobb i branschen

Är du en av de som jobbar hårt och behöver några råd från verkligheten? Nedan slår vi hål på myterna du redan hört.

1) “Anmäl intresse till så många jobb som möjligt”

- Nej, en rollbesättare uppskattar inte att du dyker upp varje gång, eller svarar på alla jobbannonser. Tvärt om kan du upplevas som oseriös om du inte har någon insikt.

2) “Det är din spelålder som är viktigast.”

- Tyvärr inte. Oftast är det kunderna som önskar en specifik ålder och då räcker det inte med att du ser rätt ut för rollen. Något som även rollbesättare ofta blir besvikna över.

3) “Du behöver arbeta bakom kameran för att få en förståelse för arbetet framför”.

- Nej, det stämmer inte. Det kan vara bra med perspektivet, men det krävs inte för att kunna skådespela.

4) “Det spelar ingen roll hur du klär dig inför en provfilmning”

- Nja. Ibland kan det finnas en poäng med att förbereda sig och klä sig som karaktären kan tänkas se ut. Du vill även ge ett seriöst intryck.

5) “Du ska skicka ditt CV och showreel till varje rollbesättare du kan hitta”.

- Nej, du ska inte gödsla inte med ditt CV eller din showreel. Skapa istället en bra hemsida och syns på rätt ställen. Du behöver marknadsföra dig själv, eller hitta någon som gör det åt dig. Du är ett varumärke.

6) ”Jag är en konstnär”!

- Absolut! Du ska vara kreativ på ett konstnärligt sätt när du fått jobbet. Men när du försöker fixa ett jobb handlar det om affärer.


Vad tycker du? Kommentera gärna nedan!

Fler spännande exempel på myter som inte alltid stämmer med verkligheten kan ni hitta här: http://www.backstage.com/news/11-lies-they-taught-you-theater-school/

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
13 maj 2014

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Pierre
Pierre
En mycket bra artikel! För mig är det viktigt att dels hitta rätt manus men även rätt regissör! Jag arbetar mycket åt filmgymnasiet på Gotland och ibland får man regissera sig själv och får inte ut så mycket av det hela, men ibland hittar man de som verkligen lyfter fram en som skådespelare och kan på så sätt hjälpa en vidare i karriären. Jag tror det är viktigt att inte ta vad för jobb som helst heller, då man hela tiden måste utvecklas och då behöver man ha någon som kan ge en kritik så man tar det där steget framåt. Men visst, jag tar hellre jobb som skådespelare på mindre produktioner och gör något med hjärta och själ än att jobba på en rikligt inkomstgivande produktion där jag inte får kliva fram på rätt sätt. Det är mer själ i lågbudget filmerna, tycker jag.
2014-05-15

Joel
Joel
Hej. Tack för orden. Jag har fått tipset bland annat att BARA söka huvudroller av en producent/coach. Jag tycker mig behöva det för min cv dessutom och det känns rätt. Jag har inget emot att spel biroller. Tvärtom. Dock kanske lönen kan bli högre vid en huvudroll? Jag får resa ganska mycket och därför är en mycket hög ersättning eftersträvansvärd hos mig. Tack för tipsen. Joel
2014-05-14

Pontus
Pontus
Toppen!
2014-05-14