Joakim Nätterqvist om skådespeleri

Joakim Nätterqvist om skådespeleri

Intervju Joakim Nätterqvist blev Arn – Tempelriddaren med hela svenska folket i en av Skandinaviens dyraste filmproduktioner genom tiderna. Idag bor han i Stockholm, andas teater och lever skådespeleri. Vi har träffat honom för att prata om yrket som skådespelare.

Inget glamouröst yrke

Joakim utexaminerades som skådespelare från Teaterhögskolan i Stockholm 2001. Sedan dess har han varit verksam och aktiv inom film, TV och teater. Han har arbetat som pedagog, regissör och manusförfattare men är även en av grundarna till teaterskolan Actors Studio Stockholm, ett tvåårigt skådespelarprogram i Gamla Stan. Han tycker att skådespelaryrket påminner om andra yrken när du väl arbetar professionellt. Att det skulle vara ett glamouröst arbete är en vanlig missuppfattning.

- Det är nog arbetssökandet i sig som kanske skiljer sig markant. Det är ont om arbetstillfällen och det kan ofta vara väldigt svårt att bli vald och alla projekt är inte alltid är det dem utger sig för att vara.

Som ung tittade Joakim mycket på film eftersom familjen tidigt hade skaffat sig en video. Resultatet av filmintresset blev en gymnasieutbildning på nuvarande Sturegymnasiets teaterlinje i Halmstad. Det stora klivet in i kändisskapet tog Joakim Nätterqvist när han fick rollen som Arn – Tempelriddaren.

– Jag fick höra talas om en audition som alla skulle gå på för någonting som skulle vara någon slags riddarfilm från en bok jag aldrig läst. Efter auditionen ringde producenterna och frågade om vi kunde ses klockan åtta på morgonen på Tösses bageri i Stockholm. Det glömmer jag aldrig, berättar Joakim för tidningen Vamé.

Joakim är även aktuell som föreläsare på mässan ”Hello actors” på Filmhuset den 12 september. Då kommer han mer ingående att prata om vad som krävs om du vill jobba som skådespelare.

Kan alla bli skådespelare?

Yrket har betytt enormt mycket för Joakim. Han arbetar med det han älskar och har möjligheten att vara kreativ med konst, musik och form. Möta människor från alla världens hörn och arbeta på platser han inte visste fanns. Men kan alla som vill arbeta som skådespelare?

- Ja! Om man kan skapa arbetstillfället/göra en produktion som ekonomiskt fungerar så kan man det. Men om man bara tror att det kommer ett samtal och helt plötsligt blir man skådespelare, för att man hade en replik i en tv serie, så är svaret nej! Om du vill satsa på att bli skådespelare professionellt så ska du utbilda dig, ta varje tillfälle i akt, träna och vara aktiv! 10 000 timmars övning ger resultat.

Vad finns det för nackdelar respektive fördelar med en utbildning för skådespelare?

- Det finns bara fördelar med utbildning om den är bra (det får man ju kolla upp och fråga de som gått utbildningen). Då kan du satsa en begränsad tid och verkligen ställa dig själv frågan om det här är det du vill ägna ditt liv åt. Sen måste man i min åsikt också förstå att det är enormt krävande på alla plan: att få arbete, att få ekonomin att gå ihop etc. men det är fantastiskt roligt, givande och personutvecklande.

Joakims tips till personer med skådespelarambitioner är att gå på en workshop eller en kvällskurs.

- Prova på att vara statist eller figurant eller gå med i en amatörteatergrupp och prova på, avslutar han.

Vinn biljetter till Joakims föreläsning

Vad kan man egentligen påverka? Ska man blogga och tala om allt i sitt liv? Göra CV och Showreel, Twittra och Facebooka och gå på alla premiärer? Vad ska man göra och vad ska jag inte göra? Detta är några punkter som Joakim kommer att gå in på under sin föreläsning på Hello Actors lördagen den 12 september.

Vill du gå på Joakims föreläsning?
Tävla om biljetter!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
30 augusti 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.