Simon om sin roll i Modus

Simon om sin roll i Modus

Intervju Den nya kriminalserien ”Modus” är baserad på Anne Holst bästsäljare “Frukta” och totalt såg 1 220 000 premiäravsnittet förra veckan. Serien ska sändas i åtta delar och regissör är Lisa Siwe, som tidigare vunnit Guldbagge för regin till ”I taket lyser stjärnorna” och även regisserat två avsnitt av första säsongen av ”Bron”. I en viktig roll ser vi Simon Settergren.

Pendlade mellan Stockholm och London

Innan Simon blev aktuell för “Modus” hade han kommit in på en Materutbildning på Imperial Collage London.

- Jag hade flyttat till London och lovat mig själv att inte ta några filmroller för att prioritera studierna. Men i våras hörde en rollsättare av sig till mig och undrade om jag kunde komma in och provfilma för en roll som hon beskrev som väldigt svår; jag skulle provfilma för rollen som ett papperslöst flyktingbarn från Afghanistan.

För att möta konkurrensen från streamingtjänsterna har allt fler svenska kanaler börjat producera egna, påkostade tv-dramer. Manuset är skrivet av Emma Award-vinnaren Mau Brostrøm och Peter Thorsboe vilket gjorde projektet ännu mer intressant för Simon. Han bokade en biljett till Stockholm för att gå på provfilmningen och snart blev det mycket pendlande mellan Stockholm och London då inspelningen startade.

Simons karaktär har varit med om svåra omständigheter i livet och har levt utanför det svenska samhället i flera år, men är fast besluten att att få resten av sin familj till Sverige. Han har sällskap av sin vän Fanny, spelad av Leona Axelsen, som Filmcafe.se intervjuat tidigare- och som Simon tycker var fantastisk att jobba med.

- Eftersom jag skulle skildra en väldigt utsatt grupp kände jag att det var viktigt att jag förberedde mig ordentligt. Inför provfilmningen hörde jag av mig till olika flyktingläger och frågade om jag kunde få träffa ensamkommande flyktingbarn. Historierna de berättade för mig var hjärtskärande – inget barn borde få gå igenom det de gått igenom. Samtidigt märkte jag att många av dem var väldigt mogna och målmedvetna – deras erfarenheter hade påskyndat mognadsprocessen. Det väckte en beundran hos mig och jag försökte anamma det i min rolltolkning, förklarar Simon.

Aktuell med flera långfilmer

Simon är aktuell med flera spännande projekt i höst. En av långfilmerna är Alexandra-Therese Keinings nya långfilm ”Pojkarna”. Filmen handlar om tre tjejer som av en slump kommer över en nektar som förvandlar dem till pojkar, men endast under nattetid.

- Filmen utspelar sig i Göteborg, så inför inspelningen fick jag lägga mig till med en göteborgsdialekt. Vi får se om den blev tillräckligt go’!

Simon är även aktuell i Suzanne Ostens nya film ”Flickan, Mamman och Demonerna”, om en mamma som får en psykos och låser in sig i en lägenhet tillsammans med sin dotter. Det är en thriller för barn och ett kärleksdrama för vuxna.

- Osten har så mycket kunskap och erfarenhet. Som skådespelare kände man att man var i säkra händer, förklarar Simon.

Simon skådespelarkarriär började via Filmcafe.se och genom sajten fick han sitt första kortfilmsjobb för Dramatiska institutet, som numera heter Stockholm Dramatiska Högskola.

- Efter att ha tagit teaterlektioner av min coach Ursula Fogelström i drygt ett år registrerade jag mig här för några år sedan. Jag har flera gånger fått min första kontakt med regissörer eller rollsättare via Filmcafé.se, min första huvudroll i en långfilm fick jag tack vare att regissören såg en bild på mig på Filmcafé.se, förklarar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 september 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.