Livet är inte rättvist mot kreativa människor

Livet är inte rättvist mot kreativa människor

Krönika Att sitta vid ett skrivbord med ett tomt papper framför sig och försöka komma på den bästa idén när ingen inspiration finns. Förväntningen att alltid prestera på topp är hemsk. Är rutiner lösningen för att hitta det flow du behöver?

Nu är vi där igen, jag kan inte vara kreativ!

Att känna pressen, att engagera team, producenter och dessutom bli bedömd för allt du gör kan vara tortyr för en kreativ person. Du riskerar att bli blockerad och kan inte komma vidare. Egentligen är det likadant för t.ex. idrottare som tränar hela sina liv och offrar vanliga nöjen, för en enda chans. När det väl är dags att göra “den enda” sak de övat för hela livet klarar de inte av det, kanske inför en stor publik som inte kommer att visa någon förståelse eller förlåta. Vi älskar det vi gör, annars skulle vi inte göra uppoffringarna som kommer på köpet. Det är inte rättvist, men vi kan inte låta bli.

För några år träffade jag Alicia Vikander i samband med filmpremiären av Kronjuvelerna. Jag frågade varför hon ville arbeta med skådespeleri och hon tittade på mig, först verkade det inte som att hon hade något svar, sedan sa hon “för att jag inte har något val”. Jag har träffat andra skådespelare och filmare som gett uttryck för samma känsla, vi är kreativa för att vi inte mår bra annars, trots att vi behöver offra mycket.

Men finns det sätt att överkomma blockeringen? Den blockering som gör att vi inte kan vara kreativa och använda vår förmåga då vi behöver den som mest. För psykologen Csikszentmihayi, ligger lösningen i vad han kallar för ett ”flow,” vilket han definierar som ett ”helt fokuserad tillstånd,” där du är “i zonen” och det inte verkar finnas några felsteg. Men hur kommer man dit- och hur stannar man där?

Perfekt balans

Det finns faktorer som framkallar ett “flow” enligt Csikszentmihayi. Utmaningen behöver matcha dina färdigheter och förmågor. En för stor utmaning som inte matchar dina förmågor framkallar ångest, men en stor utmaning där förmågan finns tillgänglig framkallar ett “Flow”. Nästan alla har någon gång upplevt ett “Flow”, på det ena eller andra sättet, men det kluriga är att det sällan är något du är medveten om förrän det försvunnit och om du inte vet hur du hittade dit, hur ska du då hitta tillbaka? Helst ska du ha nycklarna för att hitta tillbaka till detta kreativa tillstånd så att du kan nå dit när som helst. Det verkar som att kompetens, en trygghet inför utmaningen, är en av nycklarna. Enligt Csikszentmihayi´s forskning blir resultatet inte bra om förmågan inte matchar utmaningen, men intressant nog är det en balansgång.

“När utmaningen är betydligt större än våra förmågor bli vi oroliga och får ångest. När utmaningen är betydligt lägre än våra förmågor blir vi istället uttråkade.”

De sju förutsättningarna för ett ”flow” är enligt Csikszentmihayi:

1. Möjligheten att klara av uppgiften
2. Möjlighet att koncentrera dig på uppgiften
3. Tydliga mål med uppgiften
4. Direkt återkoppling
5. En känsla av kontroll
6. En låg affektnivå
7. En förändrad känsla av tid

Inget nytt koncept

Det är inte särskilt förvånande, men “flow” är inget nytt koncept och härstammar från andliga och filosofiska tankar som funnits mycket länge. Studier har visat att t.e.x meditation är ett utmärkt exempel att försätta personer i ett tillstånd av lugn, och det verkar som att försätta sig i ett lugnt tillstånd hjälper till att stänga ute onödiga intryck, intryck som kan vara ångestframkallande och motverka ett “flow”- och din förmåga att vara kreativ. Det är inte särskilt förvånande att mindfulness, eller “att vara medveten om dina handlingar och att vara helt absorberad av varje handling” t.om. finns på schemat i många skolor.

När du sover, sov. När du äter, ät. När du skriver, skriv. Försök inte att tänka för långt fram, eller tillbaka, var bara i nuet. Den här listan med nycklar till tillståndet “Flow” kan kanske vara till hjälp! För många kreativa personer och t.ex. konstnärer särskilt, verkar ett nästan hypnotiskt tillstånd vara mycket viktigt.

När vi blir nästan besatta av saker som vi inte kan sluta tänka på, något vi vill åstadkomma, kanske vi automatiskt även blir besatta av rädslan för att misslyckas. Plötsligt har det vi egentligen är riktigt duktiga på blivit det svåraste som finns. Det är i dessa sammanhang Csikszentmihalyi beskriver att vi kommer i vägen för oss själva och blir våra största fiender. Många gånger verkar rutiner vara det viktigaste verktyget att stanna i ett tillstånd av “Flow”. Att göra samma saker, vid samma tillfälle lyckas många kreativa personer stanna i ett tillstånd av “flow”- och delvis för att de lyckas lura sig själva med rutinen. I boken Daily Rituals: How Artists Work finns en stor mångfald, men framförallt presenteras många rutiner.

Livet är inte rättvist mot kreativa människor, men det gör inget, vi gör åtminstone det vi älskar.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 januari 2016

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Robert
Robert
Hej och tack Kerstin! Hej och tack Göran! Att läsa telefonkatalogens yrkesregister var ett tips jag inte hört förut, men jag förstår din poäng! /R
2016-02-01

Kerstin
Kerstin
Den här artikeln var mycket läsvärd. Tack
2016-01-30