Casting director Tusse Lande

Casting director Tusse Lande

Intervju Tusse Lande är en av Sveriges mest meriterade Casting Directors. På hennes CV hittar vi svenska och europeiska TV-serier och filmer såsom Milleniumfilmerna och James Bond: Skyfall.

Söker ständigt nya ansikten

För att bli casting director behöver du enligt Tusse ha en god magkänsla och vara intresserad av människor. Det finns ingen utbildning inom området.

- Det ena gav det andra. Jag hade castat mycket till reklam innan och tyckte att det var kul. Jag hade redan börjat bygga upp ett stort eget register med skådespelare som jag sedan utvecklade när jag började att casta till film och TV.

Castingarbetet kan se mycket olika ut och castingregister är en bra plats att bli uppmärksammad på. När Tusse kom på idén att ge Noomi Rapace uppdraget i “Män som hatar kvinnor” mottogs beskedet med försiktig entusiasm. Till en början var hon inriktad på att hitta en äkta Salander. En streetcastad tjej med lite självupplevt mörker och med hackererfarenheter. Hon hittade faktiskt några kandidater. Men till slut föll valet ändå på Noomi eftersom Tusse insåg vilket oerhört krävande projekt filmsviten var.

- Vi som castare jobbar ständigt med att hitta nya ansikten men det är inte alltid vi får igenom våra förslag. Jag vet att det finns många duktiga skådespelare som tyvärr sällan får chansen att visa upp sig, förklarar hon.

Hur gör man för att lyckas?

Att vara begåvad och ha turen att få rätt roller är naturligtvis viktigt, men de mest utmanande projekten för Tusse är alltid de som behöver gå fort.

- Eller när man går in och ska casta BECK nummer 29 och 30 och får ett helt häfte med redan använda skådespelare. Då måste man var kreativ, förklarar hon.

Att prata flytande engelska är ett plus då Sverige är i blickfånget just nu hos de internationella bolagen. Att även kunna prata något av de nordiska språken som danska, norska och finska är bra då det finns flest antal skådespelare i Sverige.

- För att söka ett jobb måste man ju vara tillgänglig. För skådespelare som är anställda på en teater blir det alltid lite problematiskt. Ibland kan vi lösa detta detta men ofta tappar vi önskade skådespelare pga deras åtagande och kontrakt. Många av produktionerna ligger inte i Stockholm och då blir det svårt med en skådespelare som jobbar fast på en teater.

Några drömprojekt har hon inte men visst finns det regissörer som är extra spännande.

- Eller jo förresten, gärna kärlek och epok - som en kontrast till alla krim-serier jag har gjort, avslutar hon.

Vill du träffa Tusse Lande?

Tusse Lande kommer att medverka på Hello Actors VIP fredagen den 11e mars. En branchkväll där exklusiva gäster bjuds för att dela med sig av sina erfarenheter till dig som vill utvecklas som skådespelare. Läs mer och boka biljetter på http://helloactors.se/vip/

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
17 februari 2016

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Kerstin
Kerstin
Kul att läsa om hennes jobb.Förstår hur jobbigt det kan vara att få rätt person till en roll. Men det måste också vara ett kul jobb.
2016-02-21