Podden för dig som jobbar med kultur

Podden för dig som jobbar med kultur

Reportage Nya podden “Bakom ridån” görs av medlemmarna Lisa Wermelin och Maria Hartman, två musikalartister baserade i Stockholm. Podden är till för dig som på något sätt jobbar inom kultur, vill jobba inom kultur och samtidigt behöver pepp och inspiration för hur man hanterar en underbar men ibland snårig bransch.

Praktiska hands-on-tips

Lisa och Maria träffades via Kulturama musikalutbildning. Maria gick i tvåan när Lisa sökte och såg hennes audition. Sedan visade det sig att de hade gemensamma vänner och började umgås därigenom. Maria tog examen 2013 och har sedan dess bland annat setts i Uppsala Universitets uppsättning av “West Side Story” (2015) i rollen som Maria. Nu spelar hon i “Spelman på Taket” på Uppsala stadsteater. Lisa tog examen 2015 och har även studerat musikal i New York. Nu är hon aktuell med föreställningen “Stoppa världen - jag vill stiga av” som hade premiär januari 2017 på Berga Teater.

- Båda lyssnar mycket på podcast men vi hittade ingen som pratade om det som vi tycker är mest intressant - kulturbranschen. Då föddes idén att göra det själv, berättar Lisa.

Tanken med podden “Bakom ridån” är att inspirera och ge praktiska hands-on-tips. Ämnen som kommer tas upp är alltifrån hur man söker skolor, hur man förbereder sig inför audition, var jobben finns och självklart hur det fungerar med Arbetsförmedling, A-kassa och villkor. De kommer bjuda in gäster som på olika sätt jobbar med kultur och försöka få in ett så brett spektra som möjligt. Gäster kommer vara bland annat regissören Johan Schildt, sångpedagogen Helena Jonason och musikalartisten Frida Modén Treichl.

Allt som sker bakom scenen

“Bakom ridån” är inspirerad av flera olika poddar som Lisa och Maria uppskattar. En av dem är “Drivet”, som handlar om hur kvinnor i olika branscher hittat sitt driv och vilken väg de gått.

Vi spånar tillsammans, kommer med idéer och pratar om vilka vi skulle vilja intervjua. Många ämnen föds ur egna upplevelser och saker vi är frustrerade över. Vi spelar in i en studio i Evelyn’s regi, som är en del av kulturens bildningsverksamhet. Lisa är den som klipper podden.

Namnet “Bakom ridån” syftar till allt som sker bakom scenen som publiken aldrig får se men som egentligen är en stor del av jobbet. Vi kommer att få njuta av nya avsnitt hela våren, 18 stycken totalt. Sedan blir det sommaruppehåll innan duon är tillbaka i höst igen!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
28 mars 2017

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.