De 5 viktigaste tipsen när du gör film

De 5 viktigaste tipsen när du gör film

Reportage Du kan fördjupa dig hur mycket som helst i allt från karaktärsbeskrivningar till bildmanus. Men här kommer de fem viktigaste tipsen om du vill komma igång snabbt!

Din historia

Det är inte nödvändigt att din historia har ett moraliskt budskap, en premiss där brott inte lönar sig eller kärleken övervinner allt. Men din historia behöver en poäng. Lovar du en rolig historia vill publiken skratta i slutet, lovar du en spökhistoria vill de blir skrämda.

Vissa författare har slutet på historien klart för sig innan de börjar skriva resten av sitt manus. På så sätt vet de vart historien och karaktärerna är på väg och allt de skriver är på väg mot ett bestämt mål. Andra har en idé för sin historia men har ingen aning om vart den ska leda. De beskriver ofta processen som att historien “skriver sig själv” och att karaktärerna lever av sig själva vilket leder dem i en viss riktning. Oavsett vilket sätt du väljer är det okey, så länge det fungerar för dig. Testa din historia genom att berätta den för någon annan på ett så engagerande sätt som du kan. Du märker ganska snabbt om de inte hänger med och när de tycker att det är spännande.

En historia kan vara ganska enkel men din karaktär behöver vara engagerande. Desto längre din historia är desto viktigare blir karaktärernas utveckling. En kortare historia kan vara mer intrigdriven.

Din karaktär

Dina karaktärer kan vara kantiga karikatyrer, platta stereotyper eller omsorgsfullt utmejslade med en hel biografi nedtecknad. Dessa biografier kan sedan ges vidare till skådespelaren så att den kan förbereda sin roll så bra som möjligt.

Oavsett vilket sätt som passar dig bäst behöver du ha klart för dig vad karaktären har för bakgrund och motivation så att de kan reagera på ett trovärdigt sätt i din historia. Om de beter sig irrationellt eller ologiskt och är “utanför” sin karaktär mitt i historien både förvirrar du och gör publiken förbannad. Om man förstår “skurkens” agerande lika väl som “hjältens” är karaktärerna engagerande.

Du kan alltid fråga dina skådespelare om de har någon unik talang ni kan ta vara på för att göra karaktären mer levande.

Inspelningsplatsen

Det brukar sägas att begränsningar är kreativitetens urmoder och att begränsa inspelningstiden resulterar ofta i kreativa och bra lösningar (även om det inte alltid känns så). Riktiga platser är ofta tidsbesparande, bättre och billigare än om du försöker bygga en studiomiljö.

Många filmare missar ofta möjligheterna som finns i deras närhet. Om du eller en nära vän har tillgång till unik rekvisita eller en intressant plats så borde du försöka ha med det i din film. Äger din tandlöse kusin en cool Epa-traktor? Skriv in den (och honom) i filmen! Jobbar din farsa på ett slakteri? Ha med det i filmen!

Hur en regissör arbetar med en scen

Är du nyfiken på hur en regissör kan gestalta en scen på olika sätt? Hur en rörlig kamera skiljer sig från en stadig och vilken skillnad det gör om skådespelarna får rekvesita att använda sig av?

Titta på det här spännande filmklippet!

De femte tipset

Vart tog det femte tipset vägen undrar du?
Jag tänkte att du skulle kunna bidra med det! Håller du med om tipsen ovan eller vill du lägga till något? Skriv i kommentarsfältet!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 april 2017

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.