Seliman har fått fart på karriären

Seliman har fått fart på karriären

Intervju Seliman Rammo är medlem på Filmcafe.se och nu har hans skådespelarkarriär tagit fart. Förra året vann han pris för “Bästa huvudroll” på Sveriges kortfilmsfestival och två agenter, en i Göteborg och en i London, har tagit honom under sina vingar.

Konsten att övertyga

Seliman såg filmen ”Meet Joe Black” då han var 19 år och fascinerades över hur olika Brad Pitt kunde vara beroende på vilken karaktär han gestaltade. Det är det som nu driver Seliman i karriären, att gestalta någon annan och bemästra konsten att övertyga tittarna.

Seliman har ingen formell utbildning utan är helt självlärd, han tvekade över möjligheterna att lyckas och bestämde sig sig för att skådespela vid sidan av ett mer traditionellt jobb.

- Sverige är inte precis Hollywood, här dyker det upp jobb i mindre mån och konkurrensen är mycket hård. Jag tänkte att det verkliga livet bestod av att plugga vidare och att skaffa sig ett fast jobb och vid sidan av ett mer traditionellt jobb så skulle jag försöka förverkliga min skådespelardröm.

Men även om Seliman inte har någon formell utbildning lönar sig hårt jobb och i juli spelas långfilmen “Han hette Harald” in i Växjö med Seliman i huvudrollen. Filmen har fått produktionsstöd från flera håll och har en budget på 1,5 miljoner kronor.

Karriären tog fart

Seliman Rammo´s karriär tog fart när han vann priset för ”Bästa huvudroll” i Sveriges Kortfilmfestival 2016. Han blev prisad för sin prestation som “Saed” i filmen med samma namn där han spelar en palestinsk utbildad ingenjör som tagit sig till Sverige i hopp om att jobba som ingenjör och starta ett nytt liv. Men det blir inte som Saed tänkt sig och han blir istället tvungen att sälja plånböcker och bälten i ett stånd på torget för att kunna försörja sig och skicka pengar till sin familj i Palestina.

- När jag vann priset för Bästa Huvudroll så stack jag plötsligt ut lite mer för att eftersom det var en bekräftelse på att andra uppskattar mitt arbete. Det har hjälp mig när jag sökt andra jobb, förklarar han.

Seliman tog tillfället i akt och kontaktade alla agentbyråer han kunde hitta i Sverige men fick avslag hos de flesta. Dels för att han inte hade en skådespelarutbildning men också för att de ”hade fullt med skådespelare i nuläget”. Men i Göteborg tog tog en agent in Seliman för att han, tvärt emot de övriga, sökte efter skådespelare som inte hade någon skådespelarutbildning. Kravet var dock ett omfattande CV, men det hade Seliman redan hunnit få ihop med hjälp av Filmcafe.se.

- Min andra agent i London tog in mig för att deras byrå inte hade någon skådespelare med utländsk härkomst och det var efterfrågan på dessa. Dessutom så lade de mycket vikt på mitt CV där de såg alla jobb jag utfört, vunnit priset för Bästa Huvudroll samt att jag hade skrivit på kontraktet för den svenska långfilmen ”Han Hette Harald” där jag har huvudrollen.

Seliman Rammo upplever att det är svårt att ta sig fram i filmbranschen utan agent och ibland blir han erbjuden auditions som man inte kan hitta någonstans.

- Agenterna har kontakter och tillgång till auditions som inte syns för allmänheten och det är dessa jobb som är de riktigt saftiga jobben. Dessutom så finns det regissörer som endast erbjuder auditions till skådespelare med agenter. De vill inte gå igenom tusentals ansökningar från skådespelare som kanske inte är erfarna eller som inte har ett bra CV. Så de väljer skådespelare med agenter, då vet de att dessa skådespelare har kommit en bra bit och har talang, förklarar han.

Huvudroll i långfilm

Huvudrollen i långfilmen ”Han Hette Harald” blev Seliman erbjuden efter att ha svarat på en jobbannons, som han alltid gör, och efter någon vecka blev han kallad till audition.

- Eftersom jag bodde så långt bort så gick de med på att jag kunde skicka ett selftape och jag spelade in rollen hemma med kamera och skickade klippet till dem via nätet. En vecka senare meddelar de mig per mail att de tyckte jag hade gjort en bra prestation och ville se mig i en av huvudrollerna i filmen. Filmen spelas in senare i sommar.

“Han hette Harald” har tänkt biopremiär 2018 och kan vara ett stort kliv för Seliman i filmbranschen, vilket kan leda till fler auditions och kontakter.

- Det är det jag hoppas på. Om det inte blir så som jag tänkt så kommer jag fortsätta att kämpa som jag gjort de senaste 10 åren, tills jag hamnar där jag vill vara: en professionell skådespelare på heltid, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
2 juli 2017

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.