Kortfilm om utsatta ungdomar

Kortfilm om utsatta ungdomar

Intervju Christian Zetterberg har nyligen varit i Cannes med sin kortfilm “Stjärnhimmel”, är nu i produktion av kortfilmen “Skoldiscot” och i förproduktion av sin första långfilm “Isvaken”. Han har snabbt gjort sig ett namn inom svensk film och är ambitiös som få!

Sexuellt utnyttjad

Allt började med filmen “Stjärnhimmel”, som är baserad på sanna händelser om Christian och en vän till honom. Då hans vän berättar att han varit sexuellt utnyttjad av sin styvfar under hela uppväxten förändrar det deras relation och barndomsminnena.

- Jag ville berätta vår historia för att hjälpa bryta tystnaden kring sexuella övergrepp och tabun att prata om dessa teman. Som uppvuxen i branschen och med foten i filmvärlden såg jag film som det bästa verktyget att ta till för historien och ett bra sätt att förmedla temat på ett visuellt sätt för en yngre publik, berättar Christian.

Vid flera tillfällen i filmen får vi se en stjärnhimmel med självlysande plaststjärnor i taket, dessa ligger karaktärerna under och pratar om deras barndom. De nämner stjärnorna och vem som satte upp dessa…

- Stjärnhimmel började som en arbetstitel och växte på oss. Vi ville ha en subtil titel och inget som skrek ut filmens tema. Det kändes viktigt på grund av filmens handling som också är berättad ganska subtilt.

Med unga i fokus

Christian har snabbt profilerat sig som en filmare med unga i fokus och som regissör är han inspirerad av film som kretsar kring barns uppväxt och olika problem man kan möta på vägen till vuxenvärlden. Inför Stjärnhimmel så blev han inspirerad av ”Mysterious skin” och fotot i ”Boyhood.”

- Vi fick produktionsstöd och uppmärksamhet från många olika håll men inga stora summor pengar. Istället fick vi mindre summor från många. Filmen gjordes parallellt både i Skåne och Västra Götaland så det var enkelt att hitta samarbetspartners och många kommuner gick in med pengar. Totalt fick de ihop en budget på ca 135000 kr. De filmade med en Sony FS7 men valde i redigeringen att ”smutsa ner” materialet och behålla ”grynighet i bilden” så det skulle passa filmens stil inspirerad 80 och 90 talet.

- Haha, Under inspelningen så försvann elen vid några av våra viktigaste scener. Kaos uppstod på plats ett tag och arbetet stod helt still. Tidspress… Efter ett tag valde dock vår fantastiska Ljussättare att börja ljussätta allt med stearinljus, ficklampor och en enstaka fungerande Ledpanel. Det blev ganska bra och räddade inspelningen, berättar Christian.

All casting skedde genom Filmcafe.se. Det var en extremt lång process och de hade totalt 150 personer på audition för att hitta sina huvudroller.

Har utvecklats mycket

Christian tycker att han lärt sig mycket av produktionen, att tro på sin historia och aldrig ge upp.

- Vi har mött otroligt mycket motgångar och jag har gråtit en hel del, men det har varit en fantastisk resa. Av någon anledning har allting löst sig tillslut och nu när filmen är klar har vi fått mycket god respons. Det är fint. Det var otroligt häftigt att få åka ner till Cannes och visa filmen på festivalen. Även då vi inte var med i tävlingskategorin så togs den emot mycket väl och vi fick mycket nya kontakter och framtida samarbeten.

“Stjärnhimmel” har ni sin internationella festivalturné med hjälp av internetbaserade plattformar för filmfestivaler, bl.a. Filmfreeway och Withoutabox.

- Vi kommer fortsätta med detta ett tag till men tanken är sedan att filmen ska ut till skolor och utbildningsverksamhet för att hjälpa bryta tystnaden kring temat.

De har även kontakt med Shortly.film en streamingtjänst liknande Netflix fast för kortfilm om att Stjärnhimmel ska få ett fortsatt liv där, öppen för allmänheten.

Nya projekt på gång

För tillfället förproducerar Christian sin långfilmsdebut “Isvaken” baserad på romanen vid samma namn av författaren Catarina Söderqvist, med hopp om att påbörja casting i början av 2018 och inspelning till sommaren. Förutom detta har han även precis spelat in sin nya kortfilm “Skoldiscot” som castades på Filmcafe.se under våren 2017.

- ”Skoldiscot” är en kortfilm om igenkänning från allas tid under mellanstadiet. En komisk skildring från en vardag i en ung pojkes förpubertala liv där identitet, sexualitet och den första kärleken står i fokus, avslutar han.


Skoldiscot Teaser 2018 from Barcode Media on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 september 2017

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.