Skandinaviens svar på Stranger Things

Skandinaviens svar på Stranger Things

Vad händer om min svaghet egentligen blir min helt unika superkraft? Den frågan ställer sig en grupp färgstarka barn och ungdomar i en spännande workshop inför André Hedetofts långfilm ”Finns Här Några Snälla Barn”.

Inspiration från Astrid Lindgren

Filmen inleder med ett aggressivt virus som endast angriper vuxna. Vi får följa kaoset från fyra trasiga barns perspektiv – dom enda som kan rädda sina föräldrar och kanske resten av världen. Dom upptäcker på sin resa att deras svagheter som gör dom trasiga blir till deras superkrafter.

”Finns Här Några Snälla Barn” har hämtat inspiration från Astrid Lindgrens sagor med fascinerande barnkaraktärer och beskrivs som Skandinaviens svar på ”Stranger Things” där man istället för den klassiska killgruppen huvudsakligen berättar storyn från tjejernas perspektiv.

- Jag ville se om vi kunde ta det man tycker är en trasig svaghet hos sig själv, det som gör en annorlunda och istället vända det till en styrka – en helt unik superkraft” säger regissör André Hedetoft och fortsätter ”Filmen berättas kompromisslöst från barnens perspektiv och därför var det viktigt att involvera dom redan från början och få med dom på hela resan.

Workshop ligger till grund för långfilmen

Regissör André har tillsammans med Casting Director Anja Schmidt finkammat Skåne efter färgstarka barn och ungdomar. Intresset har varit stort och har slutligen resulterat i en grupp på tjugotvå barn och ungdomar – alla tänkbara för någon av de fyra huvudrollerna till långfilmen.

Gruppen träffas regelbundet var vecka för att få skådespelarträning och gemensamt bygga upp samarbets- och gestaltningsförmågan. Under workshopen får barnen skapa egna karaktärer och ge dom en svaghet. Genom lek och övningar vänder dom sina svagheter till superkrafter. På vägen ser dom sig själv med nya ögon och stärker varandras självkänsla.

Workshoppen ligger till grund för långfilmen som spelas in senare i år men blir också fröet till ett nytt sätt för skolor att jobba med för att nå och stärka barn och ungdomars självkänsla och att få dom att se sig själv med helt nya ögon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
29 januari 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.