Sveriges kortfilmfestival

Sveriges kortfilmfestival

Reportage Vi besöker Sveriges äldsta kortfilmfestival som i år arrangerats för 61 gången! Vi har pratat med Klaudia Rychlik (festivalproducent) och Sara Bernhardsson (konstnärlig ledare). Stillbilderna i inslaget har fotograferats av Jan Dahlqvist.

Årets tema var identitet

På festivalens hemsida beskrivs målsättning och temt. De vill hylla film som främst görs i konstnärligt och inte kommersiellt syfte, samt att skapa dialog och stimulera utbyte mellan filmintresserade oavsett nivå.

Årets tema var Identitet. Identitet är ett stort ämne som kan tolkas på många olika sätt och alla människor läser in olika betydelser i termen. Människans identitet är det som definierar det unika. Identitet berör människors egna självbild, hur de definierar sig själva. Identiteten formas från barnsben och skapas i samspel med omgivningen.

I dagens samhälle är identitet otroligt viktigt och ett aktuellt ämne. Alla människor är unika och det är något som Sveriges kortfilmfestival vill hylla och belysa, oavsett ålder, etnisk härkomst, sexuell läggning. Festivalen ska fungera som en mötesplats för att diskutera jämställdhet, representation, förståelse och tolerans inom film och vad som sker ute i samhället. Icke kommersiell och konstnärlig film är en vinkling av samhället och därför så spelar identitet en stor roll.

Alla guldvinnarna!

Filmskoleklassen:
”Nu bor jag på en camping” av Jasmijn Kooijman

Motiveringen:
Den här filmen ger en röst till de som sällan har möjlighet att få sin röst hörd och vi får en unik insyn i deras vardag. Med en kamera som kommer väldigt nära får barnen oss att reflektera och skratta. Juryn vill gärna se mer av Jasmijn Kooijman som visar en viktig del av vår samtid.

Individuella klassen:
”Under klar himmel” av Daniel Hagberg

Motiveringen:
Individuella guldpriset går till en film med detaljrik och briljant manus-, regi- och skådespeleri. För sitt trollbindande berättande och förmåga att levandegöra en värld ur ett litet barns perspektiv, har Daniel Hagberg lyckats gestalta en sluten värld som vi så sällan får en inblick i.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 mars 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Peter.
Peter.
Jag hade en roll i minutfilmen Service. Som kom på silverplats. Superkul
2018-03-28