Vad säger gångstilen om en karaktär?

Vad säger gångstilen om en karaktär?

Webb-tv Vad säger en karaktärs gångstil om dem? Allt! Gångstilen säger något om karaktären och är ett mycket effektivt sätt att presentera den!

Säg mycket med lite

Att förbereda en karaktär tar tid och är ofta komplicerat. Allt från bakgrundshistorien till utseendet, begär och rädslor bidrar till vad som till slut blir en komplett, komplex och flerdimensionell karaktär som publiken kan relatera till. Det intressanta med film dock, är hur mycket som kan sägas om en karaktär med så lite.

Tänk till exempel på en karaktärs gångstil. Kanske känns det som en trivial sak, framförallt i jämförelse med vilka kläder en karaktär ska ha, vad den säger och hur den interagerar med andra. Att gå är så självklart i vårt vardagliga liv att vi ofta glömmer de små nyanser och variationer som finns bland folk, men vi kan lära oss så mycket om en person på deras sätt att röra fötterna och röra kroppen. Titta dig omkring när du befinner dig bland folk och du upptäcker snabbt hur många intressanta gångstilar som finns: bredbent, halta, vagga, spännigt och min personliga favorit, “strutta”. Alla dessa gångstilar säger något om karaktärerna, vilka de är, vad de gör och i vilket tillstånd de befinner sig.

Alla har en unik gångstil

I en animerad film blir detta extra tydligt där en karaktärs gångstil ofta är dramatiserad och överdriven. Som påpekas i filmen nedan räcker det med att sticka ut ett knä, i rätt vinkel, när du passerar kameran för att gångstilen ska upplevas som roligare. I en vanlig spelfilm däremot är ofta karaktärens gångstil mer subtil och kan inte säga lika mycket om en karaktär som i en animerad film, men är ändå mycket viktig! Så, tänk igenom hur din karaktär rör sig och går, prata igenom det med regissören.

Tänk på följande:
1. Alla har en unik gångstil.
2. Gångstilen säger något om karaktären och är ett mycket effektivt sätt att presentera den!

I filmen nedan visar Andrew Saladino från The Royal Ocean Film Society hur viktigt och kraftfullt något så trivialt som en gångstil kan vara när du utvecklar en karaktär.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
7 augusti 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.