Guard the robe

Guard the robe

Intervju Victor von Schirach började sin resa som regissör 2008 och nu klipps ny filmen “Guard the robe” med siktet inställt på Göteborgs filmfestival. En film starkt inspirerad av Wes Andersons registil.

Happy-go-lucky

Allt började med en artikel Sara Danius skrivit “om kvällen i en sidenkatedral”, publicerad i DN 2016. Under en session med Birgitta Liljedahl på Aspö Writing Lab blev Filip Hallbäck inspirerad av artikeln och skrev ett manus som sedan bearbetades tillsammans med Victor Von Schirach.

- Manuset skiljer sig lite från Danius text. Vi har i vårt manus en huvudperson som heter Miou som är intersexuel, som bor med sin syster Nicole på ett hotell i Stockholm. I min film är det systern som skall på middag, berättar Victor.

Medan brodern Miou är hemma händer det sig att han testar sin systers klänning och drömmer sig iväg till ett frihetsland. Victor tyckte det var vackert med med en happy-go-lucky film om att få vara den man vill vara och att det varken blir mer eller mindre. Filmen har hämtat sin inspiration från Wes Anderssons Hotel Chavallier.

Den ofrivillige producenten

Victor började sin resa som regissör 2008 och under sin tid på Teaterhögskolan i Göteborg hade han tillsammans med eleverna på Filmhögskolan en gemensam kurs. Det är kontakter han funnit och arbetat med sedan dess som gjort det möjligt att producera filmen.

- Företag som jag träffat som skådespelare under decenniet jag har varit aktiv har varit oerhört hjälpsamma och har gått in med teknikstöd, lån av studio med mera.

Den här gången var det filmfotografen som ordnade med de flesta kontakterna och BBS Rental support AB gick in med all teknik. Hotellet “Ett Hem” sponsrade även produktionen med ett hotellrum.

- Men visst, lite privata fickpengar går åt till mat, kostym och lite bensin. Alla jobbar ideellt och vi har väldigt roligt och trevligt. Framförallt jobbar alla för samma film. Det är en otrolig rikedom att få detta förtroendet från kompetenta personer inom branschen. Jag brukar säga att projektet finansieras med allas godhet och dyrbara tid och därutöver kompetens.

Men som alltid på en filminspelning infinner sig även oväntad. Tillexempel så sprack en italienskdesignad rottingstol då en i filmteamet ställde sig på den. Victor fick lära sig den hårda vägen varför en produktionsförsäkring är bra. Angående skadestånd räknas detta som ett principiellt ansvar där arbetsgivaren är ansvarig för sina anställda. Att det inte förekommer någon betalning spelar ingen roll.

- Det fungerar rent krasst likadant om en privatperson hjälper en kompis med en flytt där inga avtal skrivs eller ersättning betalas. Någon utför en tjänst som man normalt sett behöver betala för, förklarar Victor.

Sikte på Göteborgs filmfestival

Nu ska filmen skickas till Göteborgs filmfestival där den är tänkt att ha premiär. Teamet är även i kontakt med SVT för ett eventuellt uppköp och i övrigt från framtiden se vilka möjligheter som finns. Victor har lärt sig mycket av produktionen.

- Ja det har jag. Jag lär mig mer om teknik och själva förloppet från ax till limpa. Och som jag nämnde ovan så lär man sig om det juridiska saker. Jag blev ofrivillig producent. Filmcafe.se var till stor hjälp när jag sökt filmarbetare men även i själva rollbesättningen.

Filmen är inspelad med en RED EPIC-W 8K som kamera, exponerad på 400iso för att få renare skuggor i de mörka scenerna. Optiken var Zeiss Compact Primes CP.2 och all ljussättningen gjordes med hjälp av BB&S Pipelines samt Area48.

I övrigt har Victor två kortfilmer med två olika företag på gång. Den första filmen är en hommage till Matt Damon tillsammans med Red Dot produktion AB i Stockholm för en musikfestival Live Score Festival 2018. Den andra gör han tillsammans med Melonia Productions i Göteborg där Maria Fahl Vikander och Marina Nyström är tilltänkta för rollerna i kortfilmen klockan 8.

- Jag jobbar på det manuset just nu och det kan komma att dyka upp mindre roller i båda produktioner, avslutar han.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
8 september 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.