Skapa dina förutsättningar

Skapa dina förutsättningar

Intervju Veronika Waga är medlem på Filmcafe.se och bestämde sig för att skapa sina egna förutsättningar. Om du inte får några jobb får du se till att skapa dem!

Med skogen som inspiration

Veronika är uppvuxen nära en skog i södra Skåne och har gått i den skogen under hela sin uppväxt. Det finns ett parti i skogen som är speciellt, med smala nästan vita träd, som förmedlar en kuslig känsla.

- Jag på en idé om en man som vaknar upp i skogen och inte vet var han är och blir jagad av något främmande. När jag sedan pratade med min bror om idén fick vi fram hela storyn till “Desolation Throe”, berättar hon.

Skapa dina förutsättningar

Veronika fick förklarat av en skådespelare att om man inte får några jobb, så får man skapa sina egna. Hon började fundera över vilka möjligheter hon hade.

- Jag kan nog få ihop ett team som kan hjälpa mig. Men det var inte förrän jag var på en inspelning på Gotland, ett jobb jag fått genom Filmcafé, där jag pratade om vad jag skulle göra efter inspelningen på Gotland med projektets DOP. Jag berättade om min manusidé för honom och han blev såld på idén, han ville filma det och övertalade mig att jag måste göra denna filmen och han vill jättegärna filma den. Då kunde jag inte säga nej.

Veronika började att titta på filmer för att få inspiration till olika aspekter av filmskapandet. Vissa för att få ideer till manuset, andra för att få ideer om färgkorrigering, musik och kameravinklar.

- Sedan var det några filmer som var lika min i handlingen, så då kollade jag på dem för att inte göra samma sak som de och istället göra min film säregen.

Pengar ur egen ficka

Veronika finansierade filmen med egna pengar. Hon arbetade heltid i åtta månader och sparade så mycket pengar hon kunde för att ha råd med en stuga i skogen, kamera, resa m.m. Hon sökte bidrag men de enda som trodde på manuset var Filmcentrum Syd. De lånade ut lampor och flaggor gratis och efter produktionen gav de ett stipendium på 5000 kr.

- Vi filmade en vecka utomhus i mars och förväntade oss regn och kyla. Men vi upplevde alla väder och speciellt en av de sista dagarna. Då var det minus 20 grader och snöstorm och jag och den andre skådespelaren hade bara stickade tröjor på oss när vi filmade! Tyvärr filmade vi även på en någorlunda öppen yta, så vi hade inte skydd för vinden någonstans, så det var ohyggligt kallt för alla, även med jackan på. Det är en berättelse att berätta för barnbarnen, men det blev bättre sen, när vi fick åka tillbaka till stugan där min mamma, som var vår catering, hade gjort varm soppa. Trots ovädret, blev det jättefina shots med snön och vinden.

Veronika jobbar mest framför kameran och det här var första gången hon stod bakom och har lärt sig mycket. Inte minst att du behöver fortsätta även om det inte blir exakt som du tänkt.

Filmen ska vara klar i januari

Det var tack vare Filmcafe.se som Veronika hittade sin DOP (filmfotograf) och utan honom hade hon inte gjort filmen.

- Han förstod exakt vad jag ville ha. Hade jag inte haft Filmcafé hade jag inte fått jobbet på Gotland och då hade jag aldrig träffat min DOP!

Nu är filmen i postproduktion med färgkorrigering och ljudläggning på agendan. Hon komponerar musiken själv. färgkorrigering, en som jobbar med ljud och jag komponerar musiken. Filmen ska vara klar i slutet av januari och hon har även avslutat en lyckats Kickstarterkampanj för att ha råd att skicka filmen till de viktigaste filmfestivalerna. Redan nu har Veronika några idéer som ligger och puttrar och väntar på att bli skrivna.

- Så det kommer nog bli en kortfilm snar igen, annars jobbar jag med mitt crew som har egna idéer. Trots en vecka ute i kylan pratar de alla med mig fortfarande, avslutar hon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
1 december 2018

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.