Vill du bli statist?

Vill du bli statist?

Reportage Statister får tillgång till filmindustrin och det är ett utmärkt sätt att nätverka innan du påbörjar en karriär inom t.ex. skådespeleri.

Vad är en statist?

En statist arbetar framför kameran men oftast i bakgrunden. De kommer tidigt till en inspelningsplats men blir snabbt visade till väntrummet, tålamod är något en statist behöver mycket av. Oftast vet en statist redan då den svarar på jobbannonsen vad som är målet med inspelningen och ibland är det både kostymprover och smink innan det är dags att filma. På själva inspelningen är det inte ovanligt att en produktionsassistent hjälper till och regisserar statisterna då regissören koncentrerar sig på huvudrollerna i scenen.

Karriärmöjligheter för statister?

Statister får en unik inblick i filmindustrin och det är ett utmärkt tillfälle att nätverka innan du påbörjar en karriär inom t.ex. skådespeleri. Det är inte ovanligt att statister får större förtroende och utrymme med tiden till dess att de även har repliker. När du får repliker är du inte längre en statist utan räknas som skådespelare.

Alla som siktar på en en professionell skådespelarkarriär behöver inhämta kunskaper någonstans och de allra flesta gör det på en seriös skådespelarutbildning. Det behövs ingen formell utbildning för att vara statist, men att vara statist erbjuder möjligheten att öva och lära sig vad det innebär att vara på en filminspelning. Men vissa färdigheter behöver du ha, inte minst en förmåga att ta regi.

Färdigheter en statist behöver

Rollbesättare söker ofta efter ett specifikt utseende och därför är det viktigt att du kan se olika ut för olika typer av projekt. Med fler bilder på ditt CV blir det lättare för dig att visa upp olika typer av utseenden vilket gör dig mer attraktiv för rollbesättare. Det kan även vara bra att lyfta fram om du har något djur, en exklusiv bil eller några särskilda talanger då detta ofta eftersöks. Desto fler utseenden och unika egenskaper du kan presentera på ditt CV desto större chanser har du att bli erbjuden ett statistjobb.

Statister behöver ofta vänta större delen av inspelningstiden och därför krävs ett stort tålamod. Det är nödvändigt att du kan arbeta långa dagar och har en förmåga att sysselsätta dig själv medan du väntar. Statister som är lättsamma och inte har några problem med att ta regi har större chanser att bli erbjudna fler jobb och med får med tiden större utrymme.

En provfilmning kan komma plötsligt och många filmjobb publiceras bara någon vecka eller dagar före en inspelning. Statister behöver därför vara flexibla och gärna ha ett jobb de kan ta ledigt från med kort varsel. Du behöver även kontrollera din brevlåda på Filmcafe.se och dina mail regelbundet så att du inte missar något spännande.

Vad tycker du?

Saknar du något eller vill du tillägga färdigheter en statist behöver? Tveka inte att kommentera artikeln nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
4 februari 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.