Simon och Kungen av Atlantis

Simon och Kungen av Atlantis

Intervju Simon Settergren är medlem på Filmcafe.se och har skrivit, producerat och spelar huvudrollen i den bioaktuella dramakomedin ”Kungen av Atlantis"". En film baserad på hans egna upplevelser med en schizofren pappa.

Förälder åt sin pappa

Filmen handlar om Samuel som länge har fått fungera som ensam förälder åt sin pappa som lider av schizofreni – en pappa som bygger en stor del av sin vardag på föreställningen om att han är kung på den mytomspunna ön Atlantis. Den vuxne sonen har hoppat av en statusutbildning i London för att ta hand om pappan och jobbar i en mataffär i kvarteret. Fadern ser sonen som sin prins och varnar honom för kvinnor. När Samuel träffar den glada vänliga Cleo känner han allt klarare på hur mycket den sjuke pappan hindrar hans eget liv.

- Filmen bygger på mina egna erfarenheter av att ha en pappa med schizofreni som i perioder trodde att han var just Kungen av Atlantis. Jag upplevde skam och ensamhet över det här och för några år sedan ville jag göra något konstruktivt av det, som förhoppningsvis kunde hjälpa även andra att känna sig mindre ensamma. När jag påbörjade arbetet med manuset, med målet att berätta en historia med värme, kärlek och humor, talade jag med min pappa. Han blev såklart orolig, han kände ju också skam. Men sedan förstod att det här var så viktigt för mig, så han ville inte stå i vägen, berättar Simon.

När Simons pappa träffade skådespelaren Philip Zandén, insåg han att skildringen av honom låg i trygga händer. Idag är han glad och stolt över filmen och har till och med beskrivit det som något av en revansch för honom.

- Allt det jobbiga han har gått igenom, kan nu förhoppningsvis leda till något gott. När jag visade filmen för honom, skrattade han högt. För mig var det så viktigt att pappa gjordes rättvisa, att han hedrades så som jag såg honom, förklarar Simon.

Konstant uppförsbacke

Simon upplever att uppväxten i en dysfunktionell familj gjort honom starkare och mer tålig att möta motgångar. Produktionen beskriver Simon som en konstant uppförsbacke.

- Men tack vare duktiga och generösa människor, har det gått vägen. Några gånger under det här filmprojektet har jag varit väldigt nära att ge upp, men idag är jag väldigt tacksam över att jag aldrig gjorde det.

Simon och medförfattaren Ursula Fogelström ville tackla ett allvarligt ämne med humor, kärlek och värme. De inspirerades av filmer som ”Rain man” och ”I rymden finns inga känslor”. Filmer där det finns karaktärer med en diagnos, men där man inte nödvändigtvis skildrar den nattsvart. För Simon var det viktigt att filmen blev ljus och berörande.

- Det finns en scen där pappan i filmen (Philip Zandén) klättrar upp på ett hustak och gestikulerar med sin ”treudd” (en eldgaffel), han lever då ut sin fantasi om att han är Kungen av Atlantis. Zandén är oerhört höjdrädd, men trots detta gjorde han scenen. Det är denna typ av passion och viljestyrka, från skådespelare till team, som har gjort att filmen blivit av, och det är jag oerhört tacksam för.

Med utmaningar växer du

Simon upplever att han utvecklats något enormt av projektet. Han har fått tillfälle att arbeta med begåvade och duktiga människor.

- Att få arbeta och spela mot dessa människor har för mig inneburit att jag blivit en slags lärling. Detta är människor som älskar processen, älskar filmskapandet, och att få vara deras lärling är vad jag tror är nyckeln till att en dag själv kunna åstadkomma något. Det är deras hjälp som fått filmen att bli till.

Förutom Simon är även filmens regissör Marina Nyström medlem på Filmcafe.se. De tillsatte flera statist- samt mindre talroller genom webbsidan.

- Jag önskade egentligen tillsätta även större roller genom Filmcafé, eftersom jag själv fick min första större roll på det viset. Men när man har en sådan här produktion, med så begränsade resurser, är det nästintill omöjligt att ha en lång castingprocess, så vi fick i huvudsak arbeta med människor som vi kände sedan innan, förklarar Simon.

Närmast tänker Simon ta semester och sedan är han redo att ta sig an nya utmaningar. Filmen går just nu på bio i hela Sverige, så det är bara att mysa ner sig i biostolen nu när det är kyligt ute!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 mars 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.