Jimmy satsar på långfilm

Jimmy satsar på långfilm

Intervju Jimmy Olsson är medlem på Filmcafe.se och en av Sveriges mest prisbelönade filmregissörer. Nu har hans film ”2:a klass” fått så mycket uppmärksamhet att den utvecklas till en långfilm.

Prisbelönt kortfilm

Kortfilmen ”2:a klass” handlar om en ung svart lärarinna som försöker ta sig an en ung besvärlig pojke i klassen. Samtidigt blir hon en kväll misshandlad av en nazist hon möter ute på stan. Några dagar senare upptäcker hon att nazisten är pappa till pojken hon försöker hjälpa.

– Jag satt och skrev på ett långfilmsmanus när händelserna i Charlottesville ägde rum. Om jag inte minns helt fel så skulle NMR demonstrera i Göteborg kort därefter och jag kände att jag ville skriva något om hur vi kommunicerar med våra barn. Det är vi vuxna som formar dem till individer. Jag fick en idé till huvudscenen i filmen och resten skrev sig själv på kort tid.

Jimmy spelade nazist i kortfilmen och det var oerhört jobbigt för honom. Han är ingen skådespelare och har inte de verktygen som en professionell skådespelare har.

- Jag skriker och heilar åt en kvinna och jag blev fysiskt illamående av det och klarade inte av mer än två tagningar. Det var jobbigare och mer obehagligt än jag trodde på förhand.

Kortfilm -vs- långfilm

Jimmy har alltid velat gå mot det längre formatet eftersom det ställer högre krav på färdigheterna som filmskapare. Jan känner sig redo att ta nästa steg i karriären men ser både för och nackdelar med de olika formaten. Långfilmsformatet erbjuder en möjlighet att berätta något djupare medan kortfilmen kan erbjuda mer spontanitet.

- Du kan ställa till med mycket mer oreda och galenskap när du gör en kortfilm eftersom insatsen är mycket lägre i både tid och pengar. Dock tycker jag att en ska vara säker på sin sak och ha en tydlig berättelse när en bestämmer sig för att göra en film.

Jimmy upplever att filmen har en lägre status i Sverige än i flera andra länder, att vi inte gillar kortfilm lika mycket som i t.ex. Frankrike där du kan leva på att göra kortfilmer. Efter att filmen ”2:a klass” har visats runt om i världen har den har vunnit drygt 20 priser och efter alla hyllningar har det blivit dags att utveckla konceptet.

- Flera recensenter och andra kollegor har uttryckt att de skulle vilja ta del av historien i ett längre format. Det är en angelägen och bra historia som känns renare i sin form och den känns mycket mer som min debutfilm just nu än andra projekt jag jobbat med. Långfilmen kommer att heta ”Att Rädda En Pojke” och är en vidareutveckling av idén till 2:a klass, men fokuserar mer på förhållandet mellan läraren och pojken.

Det finns två producenter som är knutna till projektet och nu satsar de på att få stöd av SFI och SVT. Därefter kommer Jimmy att söka pengar från diverse Europeiska filmfonder.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 april 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.