En roll i Kärlek och Anarki

En roll i Kärlek och Anarki

Intervju Rojan Telo är medlem på Filmcafe.se och aktuell med en roll i Netflix-serien Kärlek och Anarki.

Drömmen som blev sann

Rojan Telo har alltid haft en dröm om att få skådespela men vågade inte följa drömmen förrän efter gymnasiet.

- För mig var det en omöjlig dröm, en dröm som bara få lyckligt lottade får ta del av och att jag definitivt inte var en av dom. Att vara född och uppvuxen i en Stockholmsförort och säga att man vill bli skådis gjorde mig till någon att skämta om.

Men drömmen levde vidare och efter att Rojan gått ut gymnasiet arbetade han som servitör i ett halvår, sparade pengar och reste till LA och började studera teater på Santa Monica College.

- Jag fastnade direkt och valde att stanna kvar i staterna i 3 år till. Där gjorde jag allt från teater till långfilmer, sketcher, musikaler, studentfilmer... ja, you name it. Det var också där jag kunde bryta ned hur jag skulle gå tillväga för att starta min karriär inom film, till något mer konkret än att det bara var en omöjlig dröm.

Kärlek och anarki

Rojan älskade första säsongen av Kärlek och anarki och det var en självklarhet att tacka ja när Wideryd casting tog kontakt.

- Jag ser mig fortfarande som grön inom branschen, så det är lika bra att tacka ja till så mycket jag kan för att få mer erfarenhet och att synas så mycket som det går, berättar han.

Rojan fick tre sidor skickade till sig via mail och skulle memorera dem till dagen därpå. Han släppte allt och började öva på replikerna och blev som besatt av texten.

- Jag läste replikerna högt för mig själv, skrev ned dem, sjöng dem, analyserade scenen och hela det där detektivarbetet som vi skådisar måste göra. När jag väl var på plats dagen efter så gick jag in och spelade mot rollbesättaren Catrins Wideryds assistent, Channa, medan Catrin filmade allt. Efter tre tagningar, varav en jag totalt tappade bort mig på, så kände hon sig nöjd, men det gjorde inte jag så jag frågade om jag fick köra scenen ståendes istället.

En vecka senare får Rojan ett samtal av Catrin som säger att de vill ha honom i rollen men att Netflix och måste godkänna det.

- Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte fick panik då. Men gud, Netflix kommer ALDRIG godkänna mig tänkte jag då såklart, typisk osäker skådis? Någon dag senare så fick jag samtalet om att jag fått rollen! Sjukt kul!

Utvecklande upplevelse

Rojan beskriver upplevelsen som surrealistisk eftersom han ena dagen såg serien på Netflix och andra dagen var en i teamet.

- Jag trodde att jag var väl förberedd när jag kom dit, men något jag inte hade räknat med var mina nerver. Nu var det här inte mitt första film/TV jobb, så det var ju inte därför, men det var just att jag älskade säsong 1 och vad skådisarna gjorde då. Så det var bara helt sjukt att få vara där. Som i en dröm.

Att få höra vilka frågor skådespelarna ställde till Lisa Langseth (regissören) , att få se hur de testade varianter av replikerna, eller kanske lade till något för att få det att se mer levande ut, var utvecklande för Rojan.

- Jag känner också att jag blivit mer okej med att improvisera mer efter den här inspelning, då jag alltid varit lite överdrivet plikttrogen till manuset och inte lagt till så mycket ord. Detta
pga att det kan anses vara väldigt respektlöst (oftast) mot manusförfattare i USA att ändra på deras repliker. Men här i Sverige är det verkligen inte samma sak och jag har märkt att jag haft svårt för att bryta mig ur det men regissören pushade mig verkligen. När jag fick se hur mina medskådespelare spelade så var det som att en pollett föll ned.

Rojan minns en dag då han fick vänta i några timmar innan han skulle in och småpratade med några i filmteamet och hade det hur trevligt som helst. Björn Mosten kom spontant fram till Rojan och presenterade sig själv.

- Vi hade inga scener eller dylikt ihop och jag hade inte ens förväntat mig av att träffa honom. Så jag tyckte bara det var väldigt fint av honom att ens presentera sig själv på det sättet, det kändes genuint, som att han välkomnade mig in i familjen.

Rojan är även aktuell i säsong 2 av ungdomsserien ”Otajmat” på SVT där han spelar idrottsläraren Fritte, vilket han beskriver som en av de roligaste karaktärerna han spelat. För några veckor sedan fick Rojan även en större roll i en ny serie för Viaplay. Den spelas in i slutet av sommaren och i höst.

- Det ska bli sjukt spännande då det är den största rollen jag fått, hittills. Tyvärr så får jag inte säga vad det är för något än!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
8 juli 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!