Jane skriver egna roller

Jane skriver egna roller

Intervju Vad gör du som skådespelare när du under en period inte får några roller? Tar vara på tiden och skriver eget material så klart! Det tycker Filmcafé-medlemmen Jane Smith som nyligen producerat kortfilmen “Think twice", med sig själv i huvudrollen!

Kortfilm med viktigt tema

Jane utgår alltid från sig själv och egna upplevelser när hon skriver material. Med filmen “Think twice” tar hon upp viktiga teman som psykisk ohälsa.

Filmen handlar om Astrid som är övertygad om att döden är vägen ur sin depression. Efter ett misslyckat självmordsförsök blir Astrid påkörd och hamnar i gränslandet. I gränslandet är hon osynlig och tyngden från hennes bröst har släppt - hon har fått som hon vill? Efter ett möte med en man som tycks se henne, inser hon snart att döden inte alls var det hon ville.

- Jag gick igenom gamla dagböcker och tog inspiration från hur jag resonerade kring livet när jag mådde som allra sämst. De flesta repliker som karaktären Astrid säger i filmen, är tankar som jag själv gick omkring med, förklarar Jane.

Litet team

Teamet bestod av endast tre personer där Filmcafé-medlemmen Vincent Skovbye tog hand om regin, Daniel Engstrand var fotograf och Jane skrev manuset. Inspirationen kommer från TV-serien “End of the fucking world”, som även har humoristiska inslag för att göra historien mer nyanserad.

- Det har varit en bergochdalbana genom det här projektet. Vi har haft väldigt roligt ihop, mycket skratt och fina minnen, men det har också varit otroligt tufft stundvis. Då vi bara varit tre personer under det här arbetet så har mycket ansvar legat på våra axlar. Det har dock varit väldigt lärorikt för oss alla.

Att arbeta med lågbudgetfilm kan vara krävande samtidigt som det är utvecklande. Jane minns särskilt en inspelningsdag då de filmat en scen där huvudkaraktären hänger sig.

- Vi spenderade en heldag i en övergiven gruva och jag var helt svart av sot i slutet av dagen. Vi avslutade dagen med skräpmat och jag minns alla blickar jag fick på restaurangen när jag kom in alldeles täckt av sot, berättar hon.

Fler idéer

“Think Twice” hade premiär 15 januari i år på biograf Zita och nu har Jane har fullt upp med sista terminen på Calle Flygare Tetaterskola. I slutet av Maj sätter de upp sin slutproduktion “Vi betalar inte! Vi betalar inte!, av Dario Fo.

- Men jag spånar hela tiden på nya idéer och kanske finns stoff för en hel serie. Mitt mål är att skriva något större och söka stöd för det.

Janes stora intresse för filmskapande har varit till stor hjälp då hon gärna producerar eget material.

- Mitt tips är att skriva egna kortfilmer, de kan var alltifrån 1-20 min långa, och att filma med sin telefon räcker gott och väl. All erfarenhet framför kameran, är erfarenhet att plocka med sig i sitt bagage. Får man ingen roll, då skriver man sina egna huvudroller, avslutar hon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
4 april 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!