Pappersark upphittat på mentalsjukhus blir film

Pappersark upphittat på mentalsjukhus blir film

Pappersark upphittat på mentalsjukhus i England blir film i Sverige. Nu påböjar medlemmar på Filmcafe.se ett ambitiöst och annorlunda fimprojekt.

Tecknad serie blir film

Medlemmar på Filmcafe.se har precis påbörjat ett mycket ambitiöst och annorlunda filmprojekt.

Berättelsen om Joe Odd hittades på ett slutet mentalsjukhus i Devon, England, i början av 1980-talet. Författaren är okänd. På 1990-talet illustrerades historien av konstnären Nicolas C. Grey och Joe Odd blev till en 3 sidor lång serie. Det nystartade produktionsbolaget ”Everyone we know” har fått tillstånd att filmatisera historien och arbetet är nu i full gång. Inspelningen sker sommaren 2010.

Normer, galenskap och kontroll

The Story of Joe Odd är en berättelse om normer, galenskap och kontroll. Det är en naiv och svart-vit skildring av vår värld. Eftersom den hittades på ett mentalsjukhus förmodar vi att det är en egenupplevd historia av en person som blivit tvångsintagen på mentalsjukhus.

Filmen kommer att bli 10-15 minuter lång. Det är en surrealistisk skildring av hur en mans liv tas ifrån honom bara för att han bryter mot samhällets normer.

Träffades på skolan

Everyone we know heter produktionsbolaget bakom filmen. Det består av tio vänner från olika delar av Sverige samt en person från Paris. Vännerna träffades på filmprogrammet vid Katrinebergs folkhögskola hösten 2008.

De har gjort flertalet kortfilmer, musikvideor och korta dokumentärer tillsammans och ”The Stroy of Joe Odd” är det första de gör tillsammans utanför skolan.

Följ projektet på hemsidan

Via deras hemsida www.joeodd.com kan alla som vill följa projektet och se hur det går till när ett pappersark från ett mentalsjukhus blir till film. Här finns också möjlighet att läsa hela serien.

På hemsidan har de även en namnlista (www.joeodd.com/?signup) där alla som vill se filmen gjord även kan skriva under. Sedan hemsidan lanserades den 8 november har 122 personer från världen över skrivit under med sitt namn. Den 8 november öppnade de också en facebookgrupp (”The Stroy of Joe Odd (a story for grown-ups)”) som hittills har fått 361 medlemmar och har en ständig ökning.

The Stroy of Joe Odd är en annorlunda och mycket speciell historia. Teamet vill att Joe’s historia ska bli berättad och spridas gratis världen över.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 december 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.