Gör en showreel

Gör en showreel

Reportage Om du inte gjort en showreel tidigare är risken att du väljer allt tillgängligt material som finns, oavsett produktionskvalitén. Efter ett tag har du samlat på dig mer material och det är nu du behöver prioritera vad som ska vara med på en showreel. Hur ska du välja?

Hur tänker rollbesättare?

Med ditt CV visar du upp för rollbesättaren vad du har gjort tidigare, medan en showreel besvarar en annan fråga: vad kan du göra för rollbesättaren idag? En rollbesättare vill hitta det de söker direkt och inte se lite av allt du någonsin gjort. Med det i åtanke blir det lättare att prioritera vilka klipp som ska vara med på en showreel. Du behöver inte göra din showreel komplicerad för att ge ett personligt intryck.

Syftet med din showreel är att göra rollbesättaren mindre rädd att anställa dig. Innan de riskerar sin karriär för dig vill de veta att du kan ditt jobb. Det handlar med andra ord inte om flest närbilder, det handlar om att ge ett seriöst intryck och visa att du klarar jobbet. Använd dig av scener där de kan se ditt spel istället för ett kollage. Snabba bilder till musik ger inte rollbesättaren någon känsla för hur du är som skådespelare.

Vilket format är bäst?

Att skicka en fil, men att även ha klippet uppladdat på t.ex. YouTube eller Filmcafe.se, är det bästa alternativet för dig som vill visa upp rörliga bilder på ett smidigt sätt. Rollbesättaren kan lätt navigera i klippet och har du det uppladdat på YouTube kan du t.om. fixa kapitelindelningar.

Har du skickat en fil direkt till rollbesättaren har den möjligheten att ta med sig filmen till en regissör via ett USB och behöver inte ha tillgång till dator eller Internet. De kan även göra egna presentationer och ha med ditt klipp utan att vara beroende av en uppkoppling.

Hur gör jag min showreel personlig?

Fundera på vilken typ av jobb du vill ha och vem som ska se din showreel. Om du söker film & TV-jobb bör du inte ha med klipp från några teaterföreställningar. Var konsekvent med vilken typ av material du väljer och om du absolut behöver ha med material från en teaterförställning måste den vara professionellt filmad.

Att din showreel är för lång uppskattas inte av rollbesättare. Du vill se något unikt som får dig att stå ut, men samtidigt vara sugna på att se mer. En riktigt bra showreel ska vara som en underhållande och informativ trailer, den gör tittaren sugen på att se hela föreställningen, som är du. Låt din showreel vara enkel och lättnavigerad. Ett personligt intryck gör du med den bild du väljer att ha med på t.ex. mintatyrbilden när du laddat upp klippet på YouTube. Det kan vara fördelaktigt att använda samma bild som du har på ditt CV eftersom det bli lättare att koppla samman din showreel med bifogat CV.

Är ditt klipp uppladdat på YouTube bör du ha med kapitelindelningar vilket gör det möjligt för rollbesättaren att välja vilken scen de ska titta på och visa för regissören. Rollbesättarna, som marknadsför dig mot regissören, vill inte att andra scener än den som valts ut ska visas. Om regissören vill se fler scener då de blivit intresserade finns alltid möjligheten vid senare tillfälle.

Om du har en webbsida med ett visst utseende kan det även vara en god idé att använda liknande typsnitt, färger och utseende i din showreel. Att ha en genomgående grafisk profil på showreel, webbsida och t.ex. visitkort gör det lättare för rollbesättaren att komma ihåg dig.

Vilka scener ska vara med?

En rollbesättare vill bara se dina bästa scener. Vissa skådespelare tycks tro att vilken showreel som helst är bättre än ingen, men det stämmer inte. Om du bara har ett klipp så räcker det för att visa upp något du är bra på. Frestelsen att visa många klipp för att visa en bredd, trots att scenerna inte är tillräckligt bra, kan bli stor. Kom då ihåg att kvalitet vinner varje gång och att en dålig scen kan förstöra intrycket av hela din showreel.

Tänk på följande fyra punkter när du väljer ut dina klipp:

1. Representerar scenen en roll du kan spela idag?
Försök att se ditt material ur ett objektivt perspektiv och tänk som en rollbesättare. Skulle du casta dig själv till samma roll idag? Ser du lika gammal ut idag som i klippet? Motsvarar vikt och andra kroppsliga attribut klippet? Om du inte kan svara ja på frågorna bör klippet inte vara med.

Försök att välja så aktuellt material som möjligt och ha det bästa (gärna även det senaste) klippet först. Det behövs sällan fler än fem scener och om du valt ut en minut ur varje blir längden på hela din showreel ca. fem minuter. Det är en rekommenderad längd och rollbesättaren förväntar sig att du gjort ett urval år dem.

2. Är produktionen mer imponerande än din presentation?
Kanske har du medverkat i en etablerad produktion men scenen du var med i klipptes ner? Produktionen passar då bättre att ha med på ditt CV än i din showreel.

3. Är klippet den svagaste länken på din showreel?
Det är inte ovanligt med hög produktionskvalitet i flera klipp men att en showreel avslutas med klipp ur en amatörfilm. Syftet är att skådespelaren vill visa upp en bredd i sitt register. Min rekommendation är att du tar bort klippet. Om du redan har flera klipp med hög produktionskvalitet låt rollbesättaren uppleva att det är den nivån du befinner dig på hela tiden.

Förutsatt att produktionskvalitén är hög är det förstås bra att du visar upp ett brett register om möjligt. Försök även att välja scener som innehåller någon sorts förändring, t.ex. är du kanske är glad i början av scenen men ledsen i slutet.

4. Syns och hörs du?
Glöm inte att du ska vara i fokus hela tiden och scenerna ska helst börja och sluta med en bild på dig. Så fort scenen kan användas på någon annans showreel hänger den löst, ingen ska få stjäla din show.

Om du har material och behöver prioritera bort klipp för att din showreel ska bli effektiv, är scenerna utan repliker du första du bör välja bort. Om du har vill behålla klippet för att du spelar mot en etablerad skådespelare, men själv inte har några repliker, uppfattas du som en statist. Om det är skådespelarjobb du vill ha bör klippet därför prioriteras bort.

Vad ska jag tänka på när jag beställer min showreel?

Även om det är lätt att lägga samman klipp med olika redigeringprogram är skillnaden som en professionell redigare kan tillföra stor. Eftersom branschen är tuff och bara en person kan få rollen bör du ta vara på de fördelar som finns.

Ett vanligt misstag är att skådespelare många gånger inkluderar personliga favoriter som tyvärr inte presenterar dem på bästa sätt. En rollbesättare vet inte om att du valde scenen för att den var snyggt filmat, eller fr att du ville visa en actionscen. De tittar på din showreel för att de vill se dig skådespela så att de kan avgöra om du är värd att kontakta.

När du väl kommer till en redigerare som ska hjälpa dig med en showreel är det viktigt att du förberett dig. Du bör ha tittat igenom dina band innan mötet,skrivit upp vart scenerna är och tänkt igenom vad du vill använda. Det kommer att spara dig mycket tid och pengar som du hellre lägger på att prata med redigeraren.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
21 mars 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

David
David
En annan tänkesätt som har funnits ganske länge nu är att showreels är ”a waste of time and money”. De som casta en roll väljar inte bort någon bara för att de har ingen showreel. Samtidigt, man får inte jobbet heller garanterat om man har en showreel. Har man en bild och meriter, då blir det personal interview och Live audition där man oftast blir filmade. Då vet en kunnig rollbesättare vad du kan för något.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!