Tips och fallgropar på vägen mot eget företag

Tips och fallgropar på vägen mot eget företag

Varför starta eget?

Har du befunnit dig i en situation där de som anlitat dig vill att du fakturerar istället för att ge dig lön? Detta är den vanligaste orsaken för skådespelare och filmarbetare att starta egen firma. Om du inte kan fakturera blir det ofta svårt, opraktiskt och mycket problem med betalningen.

De som anlitar dig vill att du ska fakturera för att slippa administrationen som krävs vid betalning av löner. Om du fakturerar får du själv sköta administrationen. Det behöver inte vara inte så jobbigt som många tror och om du hanterar ekonomin rätt blir du mer flexibel och pengarna blir mer värda.

Även om livet som företagare innebär hårt jobb och det ofta tar många år innan du kan ta ut en ordentlig lön, får du ägna dig åt precis det du vill. Vågar du uppfylla dina drömmar eller går du hellre den säkra vägen som de flesta andra?

Starta företaget

Det är lätt att starta företag, det gäller bara att mala ner tankarna i huvudet som säger att det är svårt. Om du tycker att registreringen av företaget är lite småkrånglig finns det mycket hjälp att få. Det finns en rad myndigheter och organisationer som hjälper dig och det finns massor med tips på nätet. Om du besöker www.nyttforetag.com och www.driva-eget.se så kommer du igång.

Att starta en enskild firma är mycket enklare än att starta ett aktiebolag. I en enskild firma är det bara att börja jobba direkt. För att fakturera krävs det att du har en F-skattsedel och att du registrerar dig för moms. Det gör du lätt på www.skatteverket.se eller www.foretagsregistrering.se . Du kan också registrera firman via bolagsverket, men det är inget tvång.

Som arbetstagare har du lagstadgad rätt att ta upp till sex månaders tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet. Det är ett perfekt sätt att testa dina vingar! Ett annat bra sätt är att starta företaget vid sidan om din anställning- och sedan köra fullt ut när du har fått igång verksamheten.

Det är otroligt viktigt att nätverka, bygga samarbeten och våga ta kontakt med nya människor. Du måste vara en ”doer”, det vill säga en sådan som vågar ta kontakt med människor för att sälja in produkten eller tjänsten. Se också till att hålla dina kostnader så låga som möjligt när du drar gång ditt företag.

Kolla upp kunderna

Otaliga frilansare har blivit blåsta på stora pengar av kunder som inte har kunnat betala. För att undvika att det händer dig gör du bäst i att granska de kunder du känner dig osäker på. Dra öronen åt dig så snart du får en indikation om att något är fel. Börja alla affärer med att googla företaget i fråga- det kan räcka långt.

Du kan även kolla upp företagets ekonomi och eventuella anmärkningar på sajter som www.ratsit.se, www.affarsdata.se eller www.allabolag.se.

Tre steg för en sund ekonomi

Innan du börjar fundera över om du ska försöka låna pengar till ditt företag gäller det att skapa en sund ekonomi med de pengar du har och de du får in från kunderna. Här är tre steg för att klara det.

1) Förhandla. Det första steget att få ner finansieringsbehovet är att ersätta pengar med förhandlingsförmåga. Då kan du sänka kostnaderna så att du slipper stora krediter.

2) Pengaflödet. De gäller att försöka se till så att det alltid är plus i kassan. Första villkoret för att klara det är att du fakturerar direkt när du utfört din tjänst. Sätt 20 dagar som betalningstid så har du fortfarande rätt att skicka en påminnelse och lägga på en avgift om betalningen uteblir. Om du kommer överens Om pengarna inte kommer in i tid skicka en påminnelse senast tre dagar senare. Om betalningen ändå dröjer så ring och hör efter varför de inte kommer några pengar. Har kunden klagomål så lös den frågan direkt.

3) Se över krediterna. Se över vilken säkerhet ditt bolag kan erbjuda banken om du vill ta ett lån. Ibland kan det vara lockande att belåna privata egendom för att få ihop kapital. Men tänk dig för en extra gång innan du tar dina privata tillgångar som säkerhet. En villa som är säkerhet för ett företagslån kan gå förlorad vid en konkurs. Minska ditt personliga risktagande så mycket du kan.

Ge dig själv rätt lön

Det pris du sätter är avgörande för om du kommer att få jobbet och om du kommer att göra någon vinst. Tyvärr har du i många fall inte så stor möjlighet att själv bestämma ditt pris utan rätt pris är vad kunden högst är beredd att betala.

För en enskild firma är det svårt att varje månad veta hur stor av firmans pengar som är lön. Det är först när deklarationen görs efter årets slut som du ser mer exakt ser hur stor del av firmans pengar som blir kvar till skattepliktigt inkomst. Från vinsten kan du då dra av en del genom att bestämma hur mycket som ska sättas av till periodiseringsfond (skatten skjuts på framtiden) eller expansionsfond (26,3 procent i skatt, resten senare).

Hur stor lön du ska ta ut beror naturligtvis till stor del på hur mycket pengar du själv behöver och vad företaget har råd med. Men ta också hänsyn till skatter och det sociala skyddsnätet. Strategin kan vara att försöka ligga under gränserna nedan.

321000 kr- gräns för högsta sjukpenning och föräldrapenning.

380200 kr- inkomst däröver beskattas med 20-procentig statlig skatt.

410600 kr- gräns för högsta pensionsrätt i gamla pensionssystemet.

428000 kr- gräns för högsta barnledighetsersättning.

538800 kr- inkomst däröver beskattas med 25-procentig statlig skatt.

Tänk på att ditt sociala skyddsnät minskar om du tar ut för låg inkomst. Före detta anställda, som år efter år tyckt att de klarat sig på en lön på 15000 kr i månaden, kan få stora problem med att pensionen senare blir för låg, eftersom ingen tjänstepension betalats in. Tänk därför på att sätta av pengar för framtida pension.

Så hanterar du dina vinstpengar

Inför varje jobb måste du tänka igenom viktiga steg som lön, medverkan och exponering. Men det är bara början… Så fort du börjar tjäna pengar på dina uppdrag måste du fundera på hur du ska hantera dem och undvika de vanligaste fallgroparna. Att hantera pengar kan vara kreativt: hur du ska behålla dem, hur du ska få de att växa och när du ska göra dig av med dem.

Dela upp företagets pengar i två delar. Långsiktiga placeringar som ska placeras i många år och kanske användas för att stärka din pension. Kortsiktiga placeringar som du placerar i väntat på att du om några år ska köpa en ny maskin eller något annat.

I båda fallen handlar det om att se till så att du har bra ränta. På www.driva-eget.se/konton kan du se vilken bank som har bäst ränta. Om företaget har en rejäl slant i beskattat kapital och du ska ha pengarna kvar i företaget i många år så finns det ingen anledning att nöja sig med ett bankkonto. Precis på samma sätt som du har aktier och aktiefonder privat kan du investera företagets pengar på detta sätt.

Om du inte är intresserad av det administrativa arbetet kan det vara en god idé att fokusera på det du är bra på. Administrationen kan du överlåta till en konsult som sköter både redovisningen och bokföringen. Det kostar naturligtvis lite pengar men kan absolut vara värt det i längden. Dessutom kan det vara skönt att ha någon att bolla ekonomin med, en konsult har ofta idéer på hur du ska kunna förvalta pengarna på bästa sätt.

Lycka till!

Till sist vill jag passa på att avdramatisera företagandet. Du ger dig inte in i något som måste fungera för evigt, utan du kan närsomhelst gå tillbaka till en trygg anställning. Du måste jobba hårt och länge för att ditt företag ska lyckas men företaget är inte allt. Skapa frizoner där du inte behöver tänka affärer alls. Träna ordentligt, är ordentligt, sov ordentligt. Om du vill nå framgång är det långsiktighet och tålamod som gäller.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
10 maj 2010

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.