Löneförhandla om filmjobb

Löneförhandla om filmjobb

Reportage Löneförhandling är nog heller inte det som står högst upp på listan av anledningar till varför man söker sig till film, tv eller media-branschen. Men det är ack så viktigt att kunna - eftersom förmågan att löneförhandla avgör om man kan leva på filmjobb eller inte!


Bara för dig som är medlem i Filmcafe.se PLUS

Med Plus får du ut max av Filmcafe.se.
Ta del av alla fördelarna och bli en av dem som syns!

...och mycket mer.

Allt som gör din karriär roligare och enklare!

Uppgradera för endast 429:- och bli en av dem som syns!


Tomas Amlöv, skribent för Filmcafe.se
27 augusti 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Tomas
Tomas
Oavsett vad förhandling gäller så finns det naturligtvis alltid begränsningar som sätter ramarna för förhandlingen. Min artikel handlar om hur vad man kan göra för att maximera möjligheterna - inom dessa ramar. Som statist är du naturligtvis bunden av konkurrens från andra statister, precis som en byggnadsarbetare är bunden av konkurrens från andra byggnadsarbetare. Du kan naturligtvis som statist inte förhandla till dig ett gage som skådespelare, precis lika lite som du som byggnadsarbetare kan förhandla till dig en lön som motsvarar en byggledares. Det du däremot KAN göra är att förhandla om ditt engagemang, så att du blir anställd som skådespelare eller byggledare istället. Då kommer gaget/lönen per automatik följa med. Det du/ni sedan berör om vad som är skäliga avtalsvillkor är något som ligger helt utanför ämnet för min artikel. Det handlar om etik (vilket det inte brukar finnas mycket av i en skarp förhandlingssituation). Jag går inte in den diskussionen, utan håller mig till ämnet. Där gäller det att ha fokus på sak frågan. Vilka hinder ligger i vägen mellan dig och det gaget du vill ha. Ett sådant hinder är sannolikt att det blivit praxis att inte betala statister över ett visst arvode. Då finns det bara en väg runt det: Se till att inte vara statist! Var skådespelare! Där finns inga sådana ramar.

Janne
Janne
Med all respekt för Tomas åsikter och tips i löneförhandlingar är det precis som Kurt skriver. En statist har inte mycket till förhandlingsplattform och det tror jag Tomas också inser. Det förstår man när man läser sista stycket i det senaste inlägget: ”Man kan inte kräva mer än andra verksamma på marknaden utan ett skäligt argument”. Och det just det som är kruxet som statist. Nej, det enda rätta är att få till ett avtal om minimumbetalning för statister. Men hur det skall gå till vet jag inte. Sedan minst 15 år tillbaka är 300 kr en mycket vanlig ersättning för ”normala” statistuppdrag. Jag menar att den summan minst borde vara 500 kr för att komma lite mer i fas med tiden. Sen håller jag med Tomas om att man skall alltid försöka men det är inte alla som kan/orkar med det. Utan statister blir det inga filmer producerade så nog borde man tänka på det och betala skälig ersättning.

Tomas
Tomas
Tja, ni kan ju alltid välja att arbeta för ett lägre arvode för att sedan lämna in en ansökan till tingsrätten om ett förenklat tvistemål och be dom jämka arvodet. Det är väl ganska stor sannolikhet att det hade fått gehör. Sedan: Jag vet av erfarenhet att där med att producenter alltid är i överläge gentemot statister inte är helt sant. Det är ibland svårt att få tillräckligt med statister. Däremot är producenterna också i ett enorm underläge i förhållande till budget kontra visioner - så risken är naturligtvis att om en scen blir för dyr att spela in pga av stigande statist gager, då tänker man om och försöker göra scenen på ett annat sätt. Dock ett tips till: Säg att första steget är att ni förhandlar er till en klausul där ni har rätt att tacka nej med kort varsel - ifall ett annat mer lönsamt erbjudande skulle dyka upp. Då kan ni, precis innan inspelning, ringa och säga att ett sådant dykt upp och att ni för att kunna prioritera deras inspelning, minst måste få likvärdig ersättning. Är den inte helt orimlig, så är nog chansen ganska stor att dom går med på att betala de där extra kronorna, snarare än att behöva lägga en massa merjobb på att hitta en ny statisti sista sekund. Dock, naturligtvis är det så att om det inledningsvis skiljer sig allt för mycket mellan vad parterna har för uppfattning om gaget. Då blir det nästan omöjligt att få till en lösning där båda känner sig nöjda. Så, om bolagets utgångspunkt är att endast betala någon hundralapp och statistens utgångspunkt är att den snarare borde få en tusenlapp. Då ska det nog väldigt mycket till för att det ska gå att hitta en lösning. Men om man lyckas förhandla upp sitt arvode från sig hundra kronor, till tre hundra kronor (vilket inte borde vara helt uteslutet att man kan lyckas med) - då är ju det ändå en ökning med 300% - och hur ofta lyckas man öka sin lön med så mycket? Däremot ska man ju inte ha orealistiska förväntningar på "yrket" man måste ju ha gjort sin reserach och veta "spannet" i lönenivåerna för statister - och anpassa sig efter det. Oavsett yrke, så kan man ju inte gå in och kräva flera ggr mer betalt än andra verksamma på marknaden - utan att man har ett skäligt argument för det.

Kurt
Kurt
När det gäller just statister är "ojämbördigheten" närmast total, och det är frågan om det finns något att förhandla om och någon utgångspunkt för förhandling, när man kan fylla statistkvoten för 300 spänn per skalle plus lunch och fika för en 12 timmars arbetsdag. Nä, min gissning är att för bakgrundsstatister, som inte har någon särskild, efterfrågad egenskap, finns det ingen förhandlingsplattform. Det är kört, om inte lagar eller avtal träder in.

Tomas
Tomas
Det du refererar till med en ansvarig som UTGER sig för att inte ha några befogenheter att förhandla brukas kallas för taktiken "högre auktoritet". Det finns flera sätt att invända mot det, det enklaste brukar vara att fråga om personens chef brukar följa rekommendationer från personen. Svaret blir nästan uteslutande ja - därefter frågar man om personen skulle kunna rekommendera chefen att justera upp arvodet. Ofta får man då en annan invändning (brist på resurser osv) - men då har du i alla fall tagit bort den där låsningen med "högre auktoritet". Viktigast av allt är dock att du går in med inställningen att det GÅR att förhandla om allt - och att du bevarar din "walk away power". Sedan är det naturligtvis så att man har olika utgåmngslägen i en förhanling. Parterna är ju inte alltid jämnbördiga.

Janne
Janne
Jag har försökt flera gånger att ”förhandla” om statistarvodet så jag vet hur svårt det är när folk ”står på kö” för att medverka utan några krav alls. Kontakten man har är ju för det mesta med en statistansvarig som inte har några befogenheter att löneförhandla. Naturligtvis kommer jag att försöka igen och tar i alla fall inga gratisuppdrag förutom skolproduktioner. När det gäller statistarvoden tror jag det enda rätta är att få till en rimlig minimiersättning för branschen och som då ligger på en sådan nivå att den täcker utgifterna för resor, parkering mm. Men hur det skall gå till är en annan fråga?

Tomas
Tomas
Det är just den inställningen man måste öva bort, du vet aldrig vem det är som är i underläge - och du har heller inte så mycket att förlora på att ställa en så enkel fråga som: "Hur stort utrymme har ni att justera upp arvodet". Kanske får du svaret inget alls, men du kan också få ett annat svar - och har du is i magen så kan du alltid be att få tänka på saken och återkomma. Det är det där med "walk away power". Har man redan bestämt sig för att tacka ja, oavsett ersättning - ja då har man också redan förlorat förhandlingen.

Janne
Janne
Mycket kloka synpunkter Tomas och säkert mycket som är användbart i förhandlingar om lön och ersättningar för yrkesutövare inom branschen. Dessvärre tror jag inte man har mycket att komma med om man som statist själv kräver högre ersättning när det finns hur många som helst att tillgå som inte ställer några krav alls.

Tomas
Tomas
Dessa kan se ut på tusen olika sätt, men bör inkludera: Person- och företagsuppgifter, definition av exakt vilka rättigheter som förvärvas, hur ersättningen ser ut och beräknas, när och hur den ska betalas ut - samt inte minst credits. Dessutom är det bra att få med klausuler om hur man ska hantera tvister kring tolkning av avtalet. :) Mvh Tomas

Tomas
Tomas
Tack! Roligt att du uppskattade den! :) Mvh Tomas

Janya
Janya
Superbra! Känns som att dessa råd kan appliceras i alla typer av löneförhandlingar - inte bara inom nöjesindustrin. Gillade speciellt avsnittet om vem som är i underläge, man tänker ju sällan på motpratens press! Ha en fin dag! //Janya