Får jag betalt för jobbet?

Får jag betalt för jobbet?

Krönika Vill vi att det imorgon ska finnas ett yrke som heter skådespelare? Vill vi att denna yrkesbeteckning ska fortsätta innefatta en kunskap om hantverket att skådespela? Vill vi att dessa framtida skådespelare ska arvoderas med en tillräckligt stor summa för att de ska kunna livnära sig på detta deras hantverk?

För jag är djupt orolig!

Jag talar inte om någon form av hobbyverksamhet. När man spelar teater för att det är roligt, i någon form av amatörteatergrupp eller kanske en lokal revyförening. Jag talar om professionella skådespelare som har utbildat sig eller arbetat sig till kunskap och som kan sitt hantverk och kan livnära sig – något så när – på sagda yrke! Arbetstillfällen för skådespelare blir färre och färre! Istället söker produktionsbolagen allt oftare något de kallar ”Avancerade Statister” fast det rör sig om skådespelarjobb. Vi har talat om det förr. Jag har skrivit och vrålat och varit upprörd över det förr, men den senaste tiden har erbjudandena om arbetstillfällen för denna märkliga yrkesbeteckning fullkomligt exploderat till oanade proportioner! Och det är för jävligt!!!! Det är inte ett begrepp som står att finna i något av alla de avtal som Teaterförbundet på ett eller annat sätt slutit med stora grupper av landets produktionsbolag. I avtalen stipuleras arbeten för ”skådespelare”, inget annat!

För statister finns idag inga avtal

Det fanns avtal förr för statister. Det var Musikerförbundet som tog fram nivåer för ersättning till statister. De gör de inte längre och varför vet jag inte. Men jag tror att det var så enkelt att fram till för inte så länge sedan var statister en massa av människor som syntes i bakgrunden och som – nota bene - betalades för att synas i bakgrunden. De var i princip utbytbara och förväntades inte göra mer än att vara just bakgrundsstaffage. Det var inte ett jobb man levde på, man gjorde det för att det var roligt och för att man brann för film och teater. Där har inget ändrats. MEN det skulle inte ha fallit de äldre generationerna av statister in att arbeta gratis om inte alla arbetade gratis. Skäms på er som jobbar gratis nu för tiden!!! Och vad som gör mig alldeles skräckslaget förbannad är att jag vet att det ibland påstås av rollsättare att det skulle finnas avtal som gäller Avancerade Statister. DET ÄR LÖGN!

Detta luddiga begrepp ”Avancerad Statist”….

Jag har tjatat om det förr och jag kommer att fortsätta tjata om det: Det är SNÖMOS!!! Det är ett alldeles utmärkt begrepp för produktionsbolagen att använda när de vill göra två flugor på smällen. Ena flugan innebär att invagga ambitiösa människor i en falsk känsla av att ha kommit upp några snäpp på karriärstegen. Man är inte längre statist – man är numera Avancerad Statist.

Halleluja, jag är på väg mot stjärnorna. Så fan heller. Du är på väg mot att bli dunderlurad, ditt pucko!

Den andra flugan innebär att de kan slippa betala ut det gage de rätteligen skulle ha betalat ut om den de anställer utför något som på minsta sätt luktar Skådespelarjobb. För om rollen har ett namn, om den hjälper till att föra handlingen framåt, om den förekommer i fler scener, om den har repliker som inte bara innebär någon liten fras som ett ”Tack” eller ”Ursäkta” eller ”Stanna! Polis!” så ÄR det ett skådespelarjobb. Och då finns det avtal med en klart definierad miniminivå vad gäller ersättning! Har bolaget i fråga avtal med Teaterförbundet så ska detta arbete klassas och arvoderas enligt detta avtal. Avtalen gäller alla som gör ett dylikt jobb, och det är fullkomligt egalt om du är medlem av Teaterförbundet eller ej, stjärnskådis eller amatör. Det är arbetet som arvoderad, inte vad den som utför det har för status. Och de summor som finns i avtalen är MINIMINIVÅER!!!

Mer detaljer hittar ni på Teaterförbundet

Dessa avtal gäller ALLA former av film som detta produktionsbolag ”tillverkar”. Strunt samma om det är novellfilm, spelfilm, reklamfilm eller film för TV.

Film för TV, ja…

SVT har ett alldeles eget avtal. Och inte heller här nämns något om Avancerad Statist. Och – VIKTIGT, VIKTIGT… Om ni blir kontaktade av något produktionsbolag som gör en produktion på uppdrag av SVT så måste detta produktionsbolag följa SVT:s avtal även om just detta bolag själv inte har avtal med Teaterförbundet! Just nu håller SVT på att casta för Jonas Gardells nya serie. Och ringer upp folk och erbjuder dem att provfilma för uppgifter som ”Avancerad Statist”????? Vad i helvete pysslar de med? De erbjuder ett arbete med en betydligt lägre ersättning än vad som står i SVT:s avtal med Teaterförbundet, men med arbetsuppgifter som definitivt klassas som skådespelare. Hur vet jag det? För att en god vän, medlem i TF sen många år – han har mest arbetat som dansare men numer oftare och oftare görandes jobb som skådespelare - berättade om detta på Filmcafés Forum.

Här hans egna ord:
På min fråga om lön fick jag svaret:
- Ja, det här är ju som sagt en avancerad statistroll, så det kan ju inte riktigt bli så mycket som vi betalar för en riktig roll.

Jag svarar…
-Har jag förstått det rätt, är det en nyckelscen i handlingen där det bara är jag och den manliga huvudrollen i bild som utbyter repliker i en intim caféscen utomhus?

-Ja, just det, men din figur har ju inget namn och scenen är ju inte såå lång... och som du förstår så har vi ju inte så stor budget...!?

Personen som höll i castingen kunde inte ge mig ett konkret svar förutom att det var ju just därför de hade sökt ”amatörer” till skillnad från proffs. Den meningen förklarar så mycket mer än bara min enskilda casting.

I samma veva fick jag veta att detta hänt andra vänner, både medlemmar av TF och icke medlemmar inför samma produktion för SVT. Och jag vet inte vad jag blir mest. Så jäkla lessen för att denna sjuka brer ut sig mer och mer. Eller fullkomligt rosenrasande och apförbannad över att SVT har mage att inte följa ingångna avtal.

Ett annat bolag som har avtal, men som verkar fullkomligt skita i det, är Yellow Bird: För ett år sen skrev en tjej på Filmcafés Forum att Yellow Bird erbjudit henne en roll. Det var en riktig ordentlig spelscen, något att bita i med flera repliker. Men de hade mage att erbjuda henne detta jobb som varande en uppgift för en Avancerad Statist och gaget skulle röra sig om 700:- per dag! Är de inte riktigt navlade??? Nu tar vi en liten paus och påminner oss om att svenska sjuksköterskeelever just nu slåss för att få upp sina ingångslöner till 24.000 svenska kronor per månad! Kan vi enas om att vi tycker det är en skälig lön för ett viktigt arbete? Men Yellow Bird tycker att det är okay att erbjuda en vuxen människa ett professionellt arbete som skulle arvoderas med en lön som motsvarar 14.700:- i månaden.

Hur jag räknar ut det?

Lön räknas på 167 timmar eller 21 dagar per månad. I det här fallet 21 dagar x 700:- = 14.700:-

Jag skriver det igen…. Fjortontusensjuhundra kronor! Sug på den karamellen ni! Vilken vuxen människa jobbar för en sån lön? Vilken vuxen människa kan klara sig på en sån lön? Det är en sån ofattbar förolämpning att jag tappar hakan!

På Filmcafe.se har en annan fråga väckts i samband med dessa diskussioner runt detta med Avancerade Statister. Nämligen att fler och fler efterlyser ännu en jobb-kategori i avtalen. Något de kallar ”Day Player”. Som skulle ha lägre gager än den lägsta nivån i våra avtal. Något som tydligen finns i USA och som innebär en roll, men inte en som kräver lika mycket preparationer som en större, mer genomgående roll. Så jag googlade på ’Day Player’. Och hittade en artikel...

Jag lägger länk här så kan ni själva läsa

Bl.a. står det på denna sida: “Day players are not extras and may have several lines and even more than one scene.” (Day Player är inte statister och kan ha flera repliker och medverka i mer än en scen). Enligt denna sida var gaget för 5 år sedan för en dylik Day Player enligt SAG (Screen Actor’s Guild) $737 per dag. I skrivande stund ligger dollarkursen på 7,14 Skr. Skulle innebära att en Day Player för 5 år sen fick 5.263,18 Skr per dag. Betydligt mer än vad som är miniminivån för skådespelarjobb i våra avtal. Så kanske miniminivån i våra nuvarande avtal är helt vettig för en Day Player i Sverige.

Så kan man erbjuda lite mer till en mer komplicerad skådespelaruppgift. Speciellt som man betänker att detta exempel är från tio år sen. Kan vi inte börja med att se till att de som gör skådespelarejobb betalas med åtminstone minimum av avtalets skådespelararvode och de som gör en ren statering får en vettig ersättning han/hon med? Och att begreppet Avancerad Statist förpassas till det soprum där det hör hemma!

För vad som gör mig så in i helvete förbannad, faktiskt så att det nästan pyser ånga ur näsborrar och öron på mig, är att ett nytt avtal vad gäller filmområdet nyligen är underskrivet av parterna! Ett stort antal produktionsbolag har återigen gått med på ett avtal som definierar var de olika ersättningsnivåerna ska ligga! Och inte en jävel på arbetsgivarsidan har ens andats om att de vill ha in en ny kategori. Inte en jävel bland dem har föreslagit att man till avtalen ska lägga ersättningsnivåer för Avancerade Statister. Trots att ett stort antal av dessa bolag har använt eller försökt använda sig av denna lönedumpningsmetod!

Undrar hur de tänker, dessa produktionsbolag som talar med kluven tunga? Självklart skriver vi under avtalet för vi har inte en tanke på att sluta använda oss av Avancerade Statister? Varför skulle vi göra det? Sverige är fullt av mediekåta idioter som gör vad som helst för att få en chans att synas! Som är korkade nog att tro att om de gör detta jobb för en lön motsvarande nästan hälften av medianlönen i Sverige, får de mer betalt nästa gång… Duh…Tror knappast det! Dörren är där, vi hittar utan problem något nytt aningslöst pucko som kan arbeta för Monopolpengar.

Kära goa alla ni därute…

Börja värdera er själva högre. Inse att ni är värda att få betalt om ni gör ett arbete i ett kommersiellt sammanhang. Gå inte på allt trams om Avancerade Statister eller att det finns avtal för dylika eller att de inte har räd att betala mer. Fråga vad fotografen har betalt, stylisten, kostymören, maskören, regissören… Tror ni verkligen de jobbar för samma låga nivå som ni erbjuds. Aldrig i livet! Alla dessa yrkesroller har oftast en nolla mer än ni. Så var inte en nolla - kräv en nolla!

Har sagt det förr, men det tål att sägas igen…
Stå på er! Annars ställer sig någon annan på er!

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
6 oktober 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Bo
Bo
Kära vänner. Sorglig är den rovdrift på film- och tv-arbetare av alla slag. Uppmuntrande (för mig) att jag har efter så där ett halvt sekel med produktionsbolag just på den här punkten har ett snövitt samvete. Jag har aldrig tagit emot en gratisjobbande medarbetare. Om ni vill ha lite historia var det STRIX med Robban Aschberg och Pelle Thörnberg som började göra tv-serier för tv3 och tv4 med obetalda ungdomar - och äldre. Vid ett möte hos STRIX i mitten av 1980-talet skrattade Pelle Thörnberg åt oss ”i den gamla branschen” när vi frågade hur de skulle få affärerna att gå ihop med de budgetar de talade om. ”Vi kommer aldrig att betala några avtalsmässiga löner”, fick vi höra. Nu håller jag på med lokal journalistik (webb o lokal-tv) i Sollentuna. Det är inte fråga om ”low budget” utan snarare ”no budget”. Det händer att jag tackar ja när någon vill hänga med ut på ett rep. Utan att ta betalt. :-)

Anita
Anita
Vilka jävla aschlen!!! F'låt mitt ordval, men sånt här uppträdande vår mig att se rött! (Och gulle dig och tak för berömmet - ju äldre jag blir, ju mindre tänker jag hålla käft när jag ser saker som jag tycker är fel och orättvist!!!) Och bara som en liten info till alla... 300 kr per dag motsvarar en månadslön på 6.300:-. Före skatt! Hur många skulle jobba för de korvörena om det gällde ett annat jobb än statist? Stå på er! Anita

Katrin
Katrin
Hej Anita Vilken tur att vi har dig här som säger exakt vad du tycker och tänker men så har du varit med många år i branchen. Tror också att det har att göra med hur länge man hållit på och vad man accepterar. Kommer ihåg mitt första statistuppdrag för SVT. Blev en lång dag så vi var 3 statister som skulle stanna kvar till sena kvällen. När middagen skulle serveras satte vi oss ner och tog mat. Då kommer en person ur teamet och säger att här får ni inte ta mat utan här skall skådespelarna o filmteamet sitta . Ni får mat i ett annat rum.... Måste i ärlighetens namn säga att jag skämdes. Kändes som man stod i matkön som liten och fröken sa hur många köttbullar vi fick ta. Men men vi fick ju 300 kr för en hel dag..... Inte så konstigt att man mest håller sig till reklambranchen.

Anita
Anita
Tror jag inte är någon bra idé. Vi kommer inte att kunna förändra produktionsbolagens lust att få in större vinster på en produktion genom att betala låga gager till mediakåta medverkande. Får de inte använda beteckningen "Avancerad Statist" så hittar de på något annat. För det är inte frasen "Avancerad Statist" det är fel på. Det är dess innebörd! Att innebörden är att genom att använda den frasen signalerar de att de tänker betala mycket mindre pengar till någon som är villig att jobba för mycket mindre pengar än denna person egentligen har rätt till!!! Däremot tror jag på att med dårars envishet få dessa blivande medverkande att förstå att det inte finns något som heter "Avancerad Statist"! Eller snarare betalningen för "Avancerad Statist" är så fel den bara kan bli! Att det är snömos för att kunna betala småpengar för ett jobb som borde vara betydligt bättre betalt! Att det bara finns statistjobb eller skådespelarjobb. Och att de ska tacka nej när någon erbjuder en löjligt låg summa för ett jobb som borde arvoderas enligt avtal. Även när bolaget i fråga inte har avtal. Är det ett jobb som kan karaktäriseras som skådespelarjobb ska du inte göra jobbet - i en kommersiell produktion - för under 4.374:- som lön för första dagen! Anita Att du måste stå på dig för annars ställer sig någon annan på dig!

Simon
Simon
Tack för en välskriven och bra artikel. Något som kanske vi kan genomföra här på Filmcafe och med Filmcafe är att det inte får förekomma några jobberbjudanden som kallas ”avancerad statist”. Vad tror du om det? Vi medlemmar börjar ju bli rätt många här på Filmcafeet :-).

Gabriella
Gabriella
Hej Tomas. Även om man har klickat på ”Lön/faktura” knappen får man ”skamliga förslag” dessvärre. Ju fler som tackar nej till dessa förslag dess bättre.

Tomas
Tomas
Ser fram emot hösten och vad som kan hända i branschen. Ska flika in ett tips utan att ta fokus från den övriga diskussionen. För att bara se löneannonser så klickar ni i "Lön / faktura" på sidan "Visa annonser" och sedan knappen "Visa annonser". Med vänlig hälsning Tomas Wallentinus

Anita
Anita
Utmärkt info, Tommy. Kan du inte vara snäll och maila mig med namn på prod.bolag samt produktion. Anita

Tommy
Tommy
Blev nyligen kontaktad av ett bolag som ska göra en inspelning för SVT. Jag hade anmält mitt intresse genom en annons där det inte stod något om ersättning och jag frågade i mitt annonssvar hur stort arvodet är. Fick till svar att man ”inte har någon budget”! Jag svarade med att fråga om ingen i produktionen har betalt. Jo, ”naturligtvis och man har ju en budget, men den är liten och jag har inte heller betalt”! SVT lägger ut sina produktioner på bolag som driver produktionen med ”praktikanter” och statister som jobbar gratis. SVT kommer att lägga ut fler och fler av sina produktioner på de bolag som är billigast. Det betyder att i förlägningen kommer statisterna inte att få betalt någonstans. Så om inte vi som tar statistjobb vägrar att gå ut gratis eller för en biobiljett idag, kommer vi inom en snar framtid kanske inte att hitta ett enda betalt statstjobb.

Anita
Anita
Jag gillar idén med en egen sida för obetalda jobb. Har för mig att jag på Stagepool har klickat i en ruta som gör att jag överhuvudtaget inte ens behöver slösa tid med att få upp obetalda jobb på min sida. Obetalda jobb... Så semantiskt fel. Det är endast "jobb" som är betalda. Är det inget betalt är det inte ett jobb! Det är en hobby eller ett amatörprojekt, men absolut inte ett "jobb" Men att - som föreslagits förr - att Filmcafé eller andra sajter skulle ta på sig att välja bort vissa annonser är ingen vettig väg att gå. (Men att kunna välja att slippa se orden "Ingen lön" eller "Ersättning för utlägg" vore inte så dumt!) Men i princip är det så att Filmcafé ska inte behöva ta ansvar får något som vi ska sköta själva. Vi har själva ansvar för vilken typ av jobb vi gör och vilken nivå av ersättning vi lägger oss på. För var lägger man i så fall ribban för Filmcafé? Vilken betalning ska anses vara comme il faux och kunna läggas upp? De som betalas enligt avtal med Teaterförbundet? Var hamnar då alla reguljära statistjobb t.ex. Du tänker rätt, Shara, men det som tillämpas i frisörbranschen finns redan i vår bransch. Teaterförbundet har avtal för både elevsituationer och annat. Det handlar om att vi själva måste ta ansvar för våra val. Att inte göra jobb som inte betalar vettigt, att tacka nej. Det kan ingen annan göra åt oss. Att själv ta reda på om det produktionsbolag, som erbjuder en en provfilmning eller ett jobb, har skrivit på filmavtalet eller annat tillämpbart avtal med Teaterförbundet. Att inte göra jobb för detta bolag om de inte följer det avtal de själva skrivit på. Att be dem dra dit pepparn växer om de inte följer ingånget avtal. Att ha koll på en en jävla enkel sak som att om det finns avtal omfattar detta avtal ALLA! Inte bara ev. medlemmar i Tf. Att göra något så enkelt som att läsa avtalen - de finns lättillgängliga på Tf:s hemsida. Att ta ansvar för sitt yrkesval och lägga ribban på rätt plats för sitt eget arbete. Och jag håller glatt och högljutt med dig om slutklämmen i ditt inlägg: Hej och hå och nej tack till gratisjobb. Anita

Petra Shara
Petra Shara
Jag tycker att det är så jävla TRIST att det skall vara såhär i filmbranschen i Sverige. Underbetalda jobb eller inget betalt alls. Vad är det för skämt egentligen? Så är det inte i någon annan bransch. Jag läser era trådar, svar och kommentarer och detsamma gäller i min branch som sminkös/maskör. Som ni skådespelare/statister förväntas även vi jobba gratis, eventuellt utlovas det ersättning för utgifter. Jag anser att Ingen skall arbeta gratis, överhuvudtaget i denna bransch. Endast vi har satt oss i denna situation genom att fortsätta göra gratisjobb. Endast vi kan tillsammans ta oss ur detta, skådespelare, statister som maskörer och andra filmjobbare. Kan man inte göra här på filmcafe, så som freelancebankgruppen på FB kör, endast annonsera ut jobb med betalning i annonsering- och obetalda jobbannonser får en egen sida/flik här om dessa annonser behöver få en plats. Under min skoltid till makeup artist var jag redan emot detta att vi skulle skickas iväg på jobb och arbeta gratis för mindre och större produktioner, många långa timmar,detta för att få erfarenhet. Visst, erfarenhet behövs, men inte gratisjobbande. Att elever/nybörjare jobbar gratis gör att vi aldrig kommer ur denna onda cirkel, utan nya elever tas in i skolan, nya elever jobbar gratis, man fortsätter att ringa skolor,/annonsera efter gratis arbete hos elever/nybörjare eftersom det alltid då kommer att finnas gratis arbetskraft. Varför inte göra som frisöryrket exempelvis och tillämpa det i filmbranscen med, detta gällande alla roller bakom eller framför kameran. Under skoltid/nybörjartid- mindre betalt . Utexaminerad/mer erfarenhet- bättre betalt. (här gäller självklart kompetens och upp till bevis). Ex en frisörelev klipper ju billigare under skoltid, men inte gratis. Sen när frisören är utexaminerad gäller marknadspriser, men då kan även denna sin sak. Hej och hå och nej tack till gratisjobb. // Shara

Anita
Anita
Gabriella, tack för att du berättar. Det är för jävligt och jag blir så arg att jag kokar! Vore toppen om du kontaktar mig - du kan maila via Filmcafé - och berättar för mig vad produktionsbolaget heter. För alla - jag har satt igång dialog med Teaterförbundet om alla dessa avarter med Avancerad statist och att många tror att avtal inte gäller de som inte är med i Tf etc och när hösten kommer ska vi börja ta i denna djungel med hårdhandskar. Nu jävlar ska vi slåss! Anita

Gabriella
Gabriella
Jag blev tillfrågad om jag ville provfilma för en liten roll i en SVT-play produktion vilket jag tackade ja till. Dagen efter provfilmningen ringde dom och tyckte att jag var så bra och undrade om jag ville provfilma för en större roll vilket jag också gjorde. Eftersom jag inte fått jobbet ännu diskuterade vi inte något gage men eftersom det var SVT tänkte jag att det är väl det vanliga minimigaget vi utgår i från. En vecka senare blev jag återigen uppringd och blev tillfrågad om jag ville provfilma för ännu en annan roll. Den här gången var det en roll som inte hade några repliker. Det enda som var underligt med den här provfilmningen var att den inte skulle ske på den plats där jag provfilmade för dom andra rollerna. Men OK! tänkte jag, jag tar det på plats. Några dagar senare ringer jag upp dom och frågar vad det är för roll? Det är ett butiksbiträde utan repliker, det är en halvdag och gaget är 500:-!!! Va!!! är det en statistroll? Nja...är svaret, en avancerad statistroll. OK! Svarar jag. Då säger jag nej tack! Jag gör inte statisroller. Ja, men om du får 999:- i stället? Vill du göra det då? Du förstår att det här är en lågbudgetproduktion! NEJ TACK! Jag är en utbildad skådespelare och vill INTE medverka till att dumpa skådespelarlöner! Det tror jag ni kan förstå. Nu så här efteråt så undrar jag...”provfilmningen” skulle ske på inspelningsplatsen...försökte som lura mig? eller vad f-n var det som hände?

Montiro
Montiro
:DDDDDD vill vara med

Ellinor
Ellinor
Gillade verkligen youtube-klippet Kola länkade till. Tror folk behöver lite balls/vagina of steel rent generellt och fråga "How dare you ask me to work for free?" när personen som frågar själv minsann ska ha betalt, för när man tänker på det - finns det något mer ohyfsat en människa kan göra mot en annan? (ok, det finns det säkert men jag är en kvinna av överdrifter) Jag vet inte riktigt hur man kommer till rätta med problemet. Om det fanns ett förbund som kanske inte var lika stängt som Teaterförbundet faktiskt är, och hade mer inflytande på Sveriges produktionsbolag etc. Känns som många andra länder har väl fungerande sådana förbund/fackföreningar.

Diana
Diana
Ha ha ha, Tackar. Men det är inte fråga om mig, Madam, Har Ni haft synpunkter på huvud frågan? Jag tackar Film café Moderator, skribenten och alla andra och hälsar hövlig god natt/slut. Jag tar lite personligt och det inte meningen heller, eller hur?! Norma-Diana.

Inger
Inger
Diana: Du skriver väldig konstig svenska det är svårt för alla nästan att förstå. Du borde gå på sfi.

Diana
Diana
Nej tant,det kan jag inte, gå på agonia .ro och poeter .se och läs mina dikter. ha en bra dag och lycka till. Diana. Diana.

Inger
Inger
Diana: jag förstår inte vad du skriver. kan du skriva lite bättre svenska? Fattar noll av vad du skrivet i forumet?

Diana
Diana
Siw-Marie Andersson Tyvärr vi lever I en konsumtion samhälle det är smärtsam exempel tandläkare förstörde livet på mig, jag gick på en kurs sedan hos logoped och under Europas målkraft i Konsten att markandsöra sig! Att jobba för pengar eller goda referenser på gränser till att förslavas… Ha en bra dag.

Diana
Diana
Nej jag förstår mig inte på avancerade statister, borde jag inte svara så sent på natten förklara dig mera … och jag har inte en sådan inställning som dumpar markanden eller mobbar mäniskor och kultur… Men med tanke tills vems dotter är jag, jag har inte hört i min barndom bara: kära barn mamma måste gå och jobba på film fabriken! Gryna inte nu; I min uppfattning ordet statist är som att gå i kvarterterens gator och ha en pratstund med senil dementa ”svensson längs trottoaren, volontär för samhällens bästa och hålla språket jour! Jag tittar ofta på svart film dokumenter, Hur mycket tror du att dem har tagit i lön svenska SVT statiser? När det gäller svar på halva min inläggning jag bara upplyser, Jag ryser själv när jag hörde vänner på: proiternational skådepelare som får sin betalt ifrån en nattsändning show som moderator. (Kanske det är insider) Ha det bra och du skall tar betalt för dina roller jämförelse med andra europeiska film bolag. Det kräver mycket ansträngning att göra sig finn. Vad är din bild? Hur mycket är du värde på film duk? Lokal och internationell? Ha en bra dag och skämmas inte sälja dig dyrt, självklart. Norma J.Diana.

Siw-Marie
Siw-Marie
Varför ska man jobba gratis?! Fråga en tandläkare om han vill laga dina tänder gratis. Fråga målaren när han kommer hem till dig om han vill jobba gratis eller fråga inte vad han kostar utan bli förskräckt när han helt plötsligt vill ha betalt. Siw-Marie

Anita
Anita
Självklart ska man fråga om pengar! Skull alla i en professionell, kommersiell produktion få betalt UTOM statister och s.k. avancerade statister? Så otroligt korkat och kortsynt tänkt! Diana - du har inte hajat nåt vad gäller termen avancerad statist. Det är just en sådan inställning som din som dumpar marknaden och gör det omöjligt att få igenom förbättringar. Du är inte bättre än gamla tiders strejkbrytare när du tänker så och du borde skämmas. Andra halvan av ditt inlägg förstår jag överhuvudtaget inte.... Vadå om minuter... Europa... briljant skådespelare... rikskupong,,, Vad vill du ha sagt med det? Anita

Diana
Diana
Jag tycker att man inte skall fråga om pengar som avanserad statist kanske en blygsam kompensation eller förmån. för 1 minut till 5 minuter ? i europa briliant skådespelare, jobar för en rikskupong om dagen. Svar Nej! Diana.

Neil
Neil
Jättebra artikel och så sant, tyvärr. Om man ha repliker då är man skådespelare, end of story. Ingen skulle gör repliker utan få rättviss betalt, tyvärr det finns många som vet inte om det ELLER bryr inte om det för att man vill bli ”famous” för en minut och berätta för familjer och vänner för den nästa 10 år.

Åsa
Åsa
Heder åt dig, Kurt!! Bra att du tackar nej till skitlöner, men ser till att utvecklas och kan tacka ja till filmskolor där alla jobbar gratis och är i ett lärande skede! Mvh Åsa

Anna
Anna
Så sant!

Rebecka
Rebecka
Tack för ett väldigt tankeväckande artikel, själv skulle jag i och för sig bli glad bara jag fick ett jobb men annars är det ju galet vad bolagen hittar på idag för att slippa betala skådespelarna.

Michael
Michael
Ja detta förbannade påhitt "Avancerad statist"!

Mikael
Mikael
Hear hear!

Kurt
Kurt
All right, jag kryper till korset. I am a sinner reformed. Jag har ingen formell utbildning, men fick några års erfarenhet inom ovanligt ambitiös amatörteater i Sandviken på 70- och 80-talet. Sedan var jag tvungen att släppa den verksamheten, eftersom den inte längre gick att förena med min *riktiga* karriär. För tre år sedan insåg jag att jag i alla fall kunde nosa lite på skådespeleriet genom att vara statist. Rätt snart fick jag "avancerade" statistroller, eftersom jag kunde leverera repliker, men fortfarande var det mest på skoj. Men under den tiden har jag följt den här diskussionen i forumet och kommit till insikt om att jag inte vill sabotera ett yrke som jag älskar -- även om jag inte kan kalla det mitt -- så sedan ungefär ett år tillbaka säger jag nej till underbetalda roller, oavsett om man kallar det avancerad statist eller inte. Om rollen innefattar repliker eller agerande som är bärande för handlingen, ska jag ha betalt enligt avtal. Jag diskuterar inte, förhandlar inte, jag går därifrån (vilket i verkligheten oftast innebär att jag säger adjö och lägger på luren). Jag vet att någon annan står och väntar på att ta rollen till den lönen, men det är i alla fall inte jag. Jag gör en eller ett par skolfilmer om året gratis för att rollen är rätt för mig, eller utvecklande. Lyckligtvis får jag en del roller ändå som "day player" och i reklamfilmer. Inte i närheten av något att försörja sig på, men jag känner en tillfredställelse i att de roller jag får har jag förtjänat på marknaden, inte genom att dumpa den.

Andreas
Andreas
Som alltid, mycket bra skrivet, Anita! Du är en förebild för det vettiga skådespelarsverige =)

Kola
Kola
Bra artikel som vanligt. En deprimerande situation. Den här har visats redan men tål att ses om: http://www.youtube.com/watch?v=mj5IV23g-fE Jag citerar: She said, Well, everybody else is just, you know, doing it for nothing. I said, Everybody else may be an asshole but I’m not. (O s v.)