Hur får du igång kreativiteten?

Hur får du igång kreativiteten?

Krönika Vad behöver jag för att främja min lust just nu? Vad behöver jag för att lämna limbo? Hur får jag igång kreativiteten?

Limbo

Hösten har anlänt med kyla, regn och fallna löv och nu brukar det vara dags för de flesta att påbörja nya projekt. Skicka ut cvn, ringa uppföljningssamtal, gå på möten, söka stipendier och gå på auditions.

Tänk dig att du nyligen avslutat en filminspelning och plötsligt känns det som att du är i limbo. Ni vet den där känslan som man kan få när ett projekt har tagit slut och man ännu inte riktigt vet vad som ska ta vid. Man har tagit farväl av sina kollegor och sagt ”vi ses snart igen”. Man har rivit och packat ned cirkusen för denna gång. Man har stängt sitt manus och de repliker som nyss var ständigt närvarande börjar blekna. Sminket är borttaget. Kostymen skickad till kostymförrådet. Rekvisitan ligger i sina lådor.

Min lilla känsla av tomhet kom först nu. Lite sent p.g.a. en långdragen förkylning. Och i den där tomheten tappar jag lusten lite. Tappar min kreativitet och ork litegrann. Och det känns ju trist. Förkyld har jag varit sen de sista tre föreställningarna då jag spelade med feber ( Oooh, denna skådespelarmoral!). Tre veckor sedan. För mycket jobb antar jag. Men samtidigt var det värt det och det var ju SÅ roligt!

Så nu, när jag äntligen är på väg att bli frisk, kom den där passagen. Limbo. Väntrummet. Och en saknad över att den där uppsättningen aldrig kommer att komma igen. Alla repetitioner när man gnuggat geniknölarna och slitit sitt hår. Skratten, oenigheterna, samförståndet, samspelet, skämten, tröttheten, spänningen och tidspressen... Och allt utbyte av erfarenheter, anekdoter och samtal om viktiga ämnen, och tacksamhet för att man får arbeta med så fantastiska och begåvade konstnärer.

Som tur är brukar min känsla av tomhet i slutändan nästan alltid vända till en lust att skapa mer. Göra igen. Göra bättre. Mer. Mer utmanande. Mer viktigt material. Få fler människor att skratta. Få fler människor att tänka.

Tips för att få igång kreativiteten

Men vad vad ska man göra för att få igång lusten när man hamnat i väntrummet och inte kommer vidare? Vad kan väcka ens kreativitet? När jag föreläser som organisationskonsult pratar jag ibland om ett hjul med olika komponenter som tillsammans kan öka ens arbetsglädje och få hjulet att börja snurra så att arbetsglädjen förhoppningsvis blir konstant. För mig är arbetsglädje till stor del lika med känslan av lust och kreativitet. Dessa komponenter behöver du när du tappat lusten eller behöver öka din arbetsglädje.

1) En kittlande UTMANING. Det kan vara vad som helst. För mig brukar det vara ett manus. Eller att man träffar någon man vill arbeta med. En idé om ett projekt. Ett jobberbjudande. Det är viktigt att känna sig inspirerad.

2) Det leder en vidare till KREATIVITET. Kreativitet väcks av lusten att lösa utmaningen. Komma underfund med problemet.

3) Kreativiteten leder i sin tur oftast till att man GÅR I MÅL. Att gå i mål är enormt viktigt för att bli sugen på att ta sig an nya projekt och för att ge sig själv möjligheten att fira vad man har åstadkommit.

Jag tycker att teater- och filmarbetare är bra på att fira de projekt vi genomför. För att vi måste. Vi firar för att sedan gå vidare till nya uppsättningar. Nya uppdrag. Nya team. Nya kollegor.

I mer ”normala” 9-5jobb kan man glömma bort att fira det man åstadkommer och då kan jobbet efter ett tag börja kännas som ett ekorrhjul som aldrig slutar snurra.

4) Att gå i mål brukar rent logiskt följas av UPPSKATTNING. Något vi i kulturvärlden kanske skulle behöva jobba lite mer på... Man ger förhoppningsvis sig själv uppskattning, för det borde man. Och man får förhoppningsvis good feedback av sina kollegor och förhoppningsvis av sin chef/regissör/producent.

5) Uppskattningen leder till TILLIT. Att man känner tillit till sin egen förmåga. Tillit till sig själv för att man denna gång kanske klarade av en ny uppgift. Ledningen och ens kollegor känner tillit till det arbete man gör, vilket i sin tur kan leda till att man får ta sig an nya, kanske större, kittlande utmaningar och då börjar arbetsglädjehjulet att snurra. Hajar ni?

Mitt hjul börjar rulla igen

När jag tänker tillbaka på projekt i somras minns jag vad som får mitt arbetsglädjehjul att snurra. Visst kanske det känns tomt just nu men jag vet att när jag är helt förkylningsfri kommer mina små hjärnceller börja arbeta igen och vilja ta sig an en ny utmaning.

Kanske ska du hålla en föreläsning? Det är en kul utmaning att se fram emot! Eller ha ett sista möte med din jobbcoach. Som triggar dig till att bli ännu bättre på att söka jobb för att få göra det du vill och få de uppdrag du drömmer om.

Mitt hjul börjar rulla snart igen. Den där tomheten verkar vara borta nu...

Glad höst allesammans!

Jag hoppar att ni har kul när ni söker jobb och kreerar där ute. Om
inte, ta med er hjulet... ;)

Frida Liljevall, skribent för Filmcafe.se
8 november 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Sarah
Sarah
Tack för de inspirerande orden!
2013-01-31

Fredrik
Fredrik
Ni som behöver ny inspiration är välkomna förbi ”Apartment 86” på söder. Här sitter ett gäng hårt arbetande skådespelare, regissörer och producenter och det är alltid något nytt i på gång! Gå in på www.apartment86.se
2012-10-25

Tomas
Tomas
Tack för en fin artikel! :)
2012-10-20