Hur får du igång kreativiteten?

Hur får du igång kreativiteten?

Krönika God fortsättning och hej 2022! Har du ett nyårslöfte eller en nyårsutmaning? Kanske kan de här tipsen hjälpa dig en bit på vägen. Vad behöver du för att främja din lust just nu?

Limbo?

2022 är här och efter nyår brukar det vara dags för de flesta att påbörja nya projekt. Skicka ut cvn, ringa uppföljningssamtal, gå på möten, söka stipendier och gå på auditions.

Men hur är det med inspirationen egentligen? Tänk dig att du nyligen avslutat en filminspelning och plötsligt känns det som att du är i limbo. Ni vet den där känslan som man kan få när ett projekt har tagit slut och man ännu inte riktigt vet vad som ska ta vid. Som tur är brukar min känsla av tomhet i slutändan nästan alltid vända till en lust att skapa mer. Göra igen. Göra bättre. Mer utmanande. Mer viktigt material. Få fler människor att skratta. Få fler människor att tänka. Heja 2022!

Tips för att få igång kreativiteten

Men vad vad ska man göra för att få igång lusten när man hamnat i väntrummet och inte kommer vidare? Vad kan väcka ens kreativitet? När jag föreläser som organisationskonsult pratar jag ibland om ett hjul med olika komponenter som tillsammans kan öka ens arbetsglädje och få hjulet att börja snurra så att arbetsglädjen förhoppningsvis blir konstant. För mig är arbetsglädje till stor del lika med känslan av lust och kreativitet. Dessa komponenter behöver du när du tappat lusten eller behöver öka din arbetsglädje.

1) En kittlande UTMANING. Det kan vara vad som helst. För mig brukar det vara ett manus. Eller att man träffar någon man vill arbeta med. En idé om ett projekt. Ett jobberbjudande. Det är viktigt att känna sig inspirerad.

2) Det leder en vidare till KREATIVITET. Kreativitet väcks av lusten att lösa utmaningen. Komma underfund med problemet.

3) Kreativiteten leder i sin tur oftast till att man GÅR I MÅL. Att gå i mål är enormt viktigt för att bli sugen på att ta sig an nya projekt och för att ge sig själv möjligheten att fira vad man har åstadkommit.

Jag tycker att teater- och filmarbetare är bra på att fira de projekt vi genomför. För att vi måste. Vi firar för att sedan gå vidare till nya uppsättningar. Nya uppdrag. Nya team. Nya kollegor.

I mer ”normala” 9-5jobb kan man glömma bort att fira det man åstadkommer och då kan jobbet efter ett tag börja kännas som ett ekorrhjul som aldrig slutar snurra.

4) Att gå i mål brukar rent logiskt följas av UPPSKATTNING. Något vi i kulturvärlden kanske skulle behöva jobba lite mer på... Man ger förhoppningsvis sig själv uppskattning, för det borde man. Och man får förhoppningsvis good feedback av sina kollegor och förhoppningsvis av sin chef/regissör/producent.

5) Uppskattningen leder till TILLIT. Att man känner tillit till sin egen förmåga. Tillit till sig själv för att man denna gång kanske klarade av en ny uppgift. Ledningen och ens kollegor känner tillit till det arbete man gör, vilket i sin tur kan leda till att man får ta sig an nya, kanske större, kittlande utmaningar och då börjar arbetsglädjehjulet att snurra. Hajar ni?

Mitt hjul börjar rulla igen

När jag tänker tillbaka på roliga projekt minns jag vad som får mitt arbetsglädjehjul att snurra. Visst kanske det känns lite vilset just nu, men jag vet att mina små hjärnceller snart börjar arbeta igen och vill ta sig an en ny utmaning.

Kanske ska du hålla en föreläsning? Det är en kul utmaning att se fram emot! Eller ha ett sista möte med din jobbcoach. Som triggar dig till att bli ännu bättre på att söka jobb för att få göra det du vill och få de uppdrag du drömmer om.

Mitt hjul börjar rulla snart igen. Den där tomheten verkar vara borta nu...

God fortsättning alla!

Jag hoppar att ni har kul när ni söker jobb och kreerar där ute. Om
inte, ta med er hjulet... ;)

Frida Liljevall, skribent för Filmcafe.se
3 januari 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Sarah
Sarah
Tack för de inspirerande orden!

Fredrik
Fredrik
Ni som behöver ny inspiration är välkomna förbi ”Apartment 86” på söder. Här sitter ett gäng hårt arbetande skådespelare, regissörer och producenter och det är alltid något nytt i på gång! Gå in på www.apartment86.se

Tomas
Tomas
Tack för en fin artikel! :)

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!