Hur du ska skriva ditt CV

Hur du ska skriva ditt CV

Krönika En av Sveriges mest erfarna rollsättare, Mari Molander, bjuder på de viktiga tipsen. Direkt från en rollbesättares perspektiv för att öka din möjlighet att bli rollbesatt!


Bara för dig som är medlem i Filmcafe.se PLUS

Med Plus får du ut max av Filmcafe.se.
Ta del av alla fördelarna och bli en av dem som syns!

...och mycket mer.

Allt som gör din karriär roligare och enklare!

Uppgradera för endast 429:- och bli en av dem som syns!


, skribent för Filmcafe.se
31 juli 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Joel
Joel
Hej och tack Mari! God jul :)
2014-12-13

Catharina
Catharina
Tack för dina råd! Mycket matnyttigt som jag tar åt mig och många ändringar blir det :) Trevlig första advent!
2014-11-28

Martina
Martina
Skönt att få information från någon som sitter med detta dagligen. Tack för alla tips!
2014-08-04

Lille Peter
Lille Peter
Våldigt intressant och bra artikel. Om du har tid. Så skulle jag vara väldigt glad om du ville granska mitt cv och ge mig något råd med att förbättra det. Tack på förhand. :)
2014-07-06

Lena
Lena
Intressant! Tack för en informativ artikel!
2013-10-01

Lioudmila
Lioudmila
Tack Mari!
2013-03-19

Ben
Ben
Tack Mari Molander. Detta är väll skriven information. Mvh Ben Suljovic
2013-02-27

Johannes
Johannes
Jag har hittat skådespelare till ett rätt stort antal produktioner här på Filmcafe, från sju år tillbaka till alldeles nyssens. När jag behöver en skådis, eller en "typ", så vet jag att jag kan hitta det här. Mitt tips är att du som skådespelare eller statist ska försöka visa upp alla de "typer" eller uttryck du har. Vill och kan du spela både tokig komedi och seriöst drama ska du visa upp både de sidorna. Man kan inte se utifrån en knasig hatt och lösnäsa att du även gärna gör thrillers eller svartvita dramer. Att skådespelaren ska se till att kontinuerligt uppdatera sina bilder är något som man egentligen inte ska behöva säga. Ändå sitter folk med fem år gamla bilder, där de fortfarande har hår på huvudet eller väger tio kilo mindre. Då blir man sur för att personen tagit upp ens dyrbara tid i onödan med falsk marknadsföring, och lovar sig själv att aldrig någonsin anlita den skådisen, oavsett om man har en passande roll för honom eller inte [}:)] (OBS! detta gäller ingen av alla de skådisar som jag arbetat med, de har skött sin bildhantering väldig väl!).
2012-11-30

Lars
Lars
Mari beskriver en mycket professionell miljö med uppdrag i Europa, etc, vilket jag och flera med mig knappast kommer att få uppleva. Hennes ord är naturligtvis kungsord och alla bör väl sträva efter professionalism, men Filmcafe vänder sig även till filmskoleelever, nya filmarbetare och kanske rena amatörer. Har alla samma behov? Det vore intressant att få veta. Eller finns det medlemmar som av olika anledningar tycker att det underlättar att se statister på bild som olika rolltyper? Det kan blir en gedigen uppgift för Filmcafe att hitta en lösning som passar alla.
2012-11-30

Lars
Lars
Mari Molanders artikel är mycket värdefull och lärorik. Jag håller med Thomas om att man blir konfunderad inför möjligheten att lägga in 20 bilder i CV:t på Filmcafe när rollbesättarna kanske bara vill se tre. Nu har jag rensat lite bland bilderna. Ge oss gärna möjlighet att välja bilder till ansökan, sätta datum på bilderna, eller överväg Thomas förslag att dela upp våra bildalbum i ”bilder till ansökan” och ”bonusbilder”. Jag har kommit till ett par callbacks där regissören har haft ett collage med några av mina ”roliga” bilder från Filmcafe, vilka jag nog inte skulle ha valt till min ursprungliga ansökan. Så de kan fylla ett syfte.
2012-11-30

Thomas
Thomas
Väldigt bra skrivet Mari. Jag ser att jag kan förbättra mig själv även om jag redan försöker hålla profilbilden tydlig. Jag ska se till att byta till en mer professionell utan bakgrund dock. Administratörerna håller väl på med en lösning så att man kan välja vilka bilder som ska medfölja ett cv? Utöver dessa tycker jag annars att det kan vara en tanke med att ha ett par mer allmänna just för att se hållning och vardgligt intryck? Är det helt fel? Förvirrar det endast? Ska man bara ha ett par bilder sammantaget ändå, trots möjligheten att stoppa in flera? Lösningen som administratörerna arbetar med kanske kan innefatta en avdelning med ”roligare” bilder mer för sidans sociala del, den där vi statister och andra lär känna varandra? Eller ska vi hålla det på Facebook i stället?
2012-11-29