Huldra- en övernaturlig thriller

Huldra- en övernaturlig thriller

Reportage I Hollywood har intresset vaknat för fornnordisk mytologi, och i vågen av de norska filmsuccéerna Thale och Troll kommer nu den svenska motsvarigheten; HULDRA, en långfilm grundad på myten om skogsrået.

Nordiska väsen är trendigt

HULDRA utspelar sig i den svenska urskogen och handlar om sex barndomsvänner som återförenas efter skolgången i Bryssel. De hyr en stuga av en hippie som är besatt av skogsråets sensuella makt, och något som skulle bli ett äventyr blir istället en blodig kamp på liv och död. HULDRA går under genren mytologisk thriller och film fantastique i regi av Ove Valeskog.

Ove var ute och sprang i en norrländsk skog mellan sjöarna vid Burträsk då en historia kom till honom.

- Legenden om skogsrået dansade till mina syresökande synapser och första manusversionen av filmen Huldra hade landat när mina trötta fötter kom till på målrakan, förklarar han.

Huldra är ett väsen enligt norsk folktro och är nära besläktad med Skogsrået i södra Sverige. Huldra hör till huldrefolket, vilka motsvaras direkt av vittra i norra Sverige.

Redan 2011 gjordes en novellfilm på delar av manuset med syftet att sälja in lågfilmen. Framgångarna för de norska filmerna Thale och Trolljägaren har sedan plogat vägen och Ove upplever att han haft nytta av dem när han presenterat Huldra för alla som satsat tid och pengar på filmen.

Huldra i världen

Eftersom det är en genrefilm tänker Ove på hela världen som marknad och vad som kan fungera i t.ex. Storbritannien. Han kunde inte få engelskt modersmål på samtliga roller och därför handlar filmen om en internationell grupp av karaktärer med en britt, en spanjor, ett par tyskar och så några svenskar från Filmcafe.se förstås.

- Vi kände att det var ett snyggare och enklare namn för en internationell film, förklarar Ove.

I rollerna ser vi bland annat Viktor Åkerblom, (Hotell Seger -2001) Fredrik Wagner (En plats i solen –2012) och flera internationella skådespelare som bl.a David Bateson (Breaking the Waves-1996 och Hitman (videogame)).

Även om det finns tolkningar upplever Ove att ingen tidigare försökt sig på att åskådliggöra temat om skogsrå. I Oves version är Huldran mer av en entitet än en levande varelse. I filmen används naturens droger för att öppna sinnet och väcka lusten för huldran.

Internationell film

I rena pengar har teamet haft cirka 500 000 kronor och resterande består av tiden som alla inblandade lagt ner, mot andelar i filmens framtida försäljning. Inget stöd har ännu sökts av Svenska Filminstitutet men Ove hoppas på uppackning av större bolag i det fortsatta arbetet med filmen. Teamet är professionellt och Huldra är fotograferad med Arri Alexa i huvudsak. Ljussättning skedde i stor utsträckning med eldar under nattbilder.

- Två dagar i en grotta med ljussättning från gas- och fackeleld ger mycket sotiga näsor och lungor. Nu vet vi som var med hur det kan ha varit att jobba i gruva förr...

Huldra mer är en thriller än en skräckfilm, men filmarbetare i Sverige är entusiaster när det kommer till skräckgenren så inslagen av skräck har hjälpt till för att få folk intresserade.

- Vi har letat och hittat såväl skådespelare som filmarbetare via Filmcafe.se vid flera tillfällen, förklarar Ove.

Framtiden

På SF Anytime finns nu möjligheten att se producenternas version av filmen. HULDRA har vunnit flera festivalspriser för skådespeleri, regi, musik och bästa internationella film m.m.

Ni som vill veta mer om Huldra kan hitta spännande information via webbsidan www.huldra.org och filmens Facebook-sida.

HULDRA - unofficial trailer from Ove Valeskog on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 maj 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.