Skånsk filmare vann fint filmpris

Skånsk filmare vann fint filmpris

Malmöregissören Drazen Kuljanins första långfilm vann nyligen första pris på filmfestivalen i Warzawa. Filmen ”Hur man stoppar ett bröllop” är inspelad under ett enda inspelningstillfälle under en fem timmar lång tågresa. I huvudrollerna ser vi Lina Sundén och Christian Ehrnstén från Filmcafe.se.

Långfilm på fem timmar

Filmen handlar om två personer som möts på ett tåg, på väg till ett bröllop som de båda vill sätta stopp för, och visades för första gången på den polska festivalen.

-Idén tog form när regissören pratade med Lina på en tågresa där de hade tråkigt. Tänk om det kommer en person och börjar prata med dig och så vidare… Kan vi göra en långfilm på 5-6 timmar? Vi måste våga testa, berättar Christian.

Filmen är dels finansierad med stöd från Film i Skåne men också via sponsorer som hjälpt till med allt från kostym till tågresa och boende. I början samlades det även in pengar via crowd funding på Internet.

Utmaning att filma på en tågresa

Teamet filmade med två handhållna systemkameror av bättre modell och använde mickbom samt myggor för att lättare kunna filtrera bort tågljudet vid behov. Vid ett tillfälle blev tåget stillastående mellan två stationer en längre stund och inspelningen behövde avbrytas då tågrörelserna saknades. Då tåget började åka igen höll de en betydligt högre hastighet än tidigare, vilket blev problematiskt.

- De körde alltså in förseningen till glädje för alla resenärer utom för oss! Det blev helt plötsligt väldigt bråttom och vi fick ta bara en tagning av många scener för att hinna innan Stockholm C, berättar Christian.

Christian upplever att han hade nytta av sina erfarenheter från teatern vid inspelningen av ”Hur man stoppar ett bröllop” eftersom de hade så lite tid för pauser och reflektion men även för att alla scener filmades i kronologisk ordning.

- Vi repeterade som inför en teaterföreställning för att vi visste att tiden skulle vara knapp under resan. Några omtagningar fanns det i princip inget utrymme för. Under repetitionerna improviserade vi tillsammans fram en så naturlig dialog som möjligt.

Christian tycker att han utvecklats som skådespelare av projektet eftersom han behövde öva på att tona ner spelet framför kameran. Det blev särskilt viktigt i den här filmen eftersom det krävdes många närbilder då det var trång i tågkupén.

Prisad på Warszawa Film Festival

”Hur man stoppar ett bröllop” är den enda nordiska långfilmen som tävlade vid prestigefyllda Warsaw Film Festival. Den visades tre gånger i en fullsatt biograf som rymde 450 personer. Christian har svårt att med ord beskriva hur fantastiskt det var att uppleva filmen tillsammans med publik och det var även en frågestund efter filmen där både skådespelana, regissören och fotografen var uppe på scenen.

- Att vara nominerad i en så stor festival som Warszawa var fantastiskt, att vi sedan vann var oväntat och en helt fantastiskt upplevelse. Efter prisutdelningen var det fest och mingel och många kom fram och berättade hur de berörts av filmen tack vare min skådespelarinsats vilket gjorde mig väldigt stolt, berättar Christian.

Nu hoppas Christian att framgångarna ska ge “ringar på vattnet” och leda till fler möjligheter och produktionsbolaget Way Creative Films arbetar nu med att få filmen distribuerad.

How To Stop A Wedding - TRAILER from Drazen Kuljanin on Vimeo.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 oktober 2014

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.