Gör en film istället!

Gör en film istället!

Krönika Kom igen nu! Sluta vara besatt av utrustning och börja gör film istället!

Vi är paralyserade

Jag har funderat en hel del på sistonde, på saker som känns lite obekväma. Mina funderingar tog ytterligare fart när jag såg en film på nätet, som jag återkommer till lite senare i den här krönikan.

Som lärare i Film och TV-produktion, men även administratör på Filmcafe.se, kommer jag ofta i kontakt med filmare som är “pararalyserade”, då de istället borde vara kreativa. Faktum är att jag ofta själv hamnar i detta märkligt “paralyserade” tillstånd, där filmaren plötsligt fått för sig att det är omöjligt att göra en film utan en viss typ av utrustning eller pengar. En inställning där filmaren inte tycker att det är “hedervärt” att arbeta med den gamla kamera de har tillgång till, eftersom det finns en så mycket bättre kamera precis runt hörnet!

Känner du igen dig i detta?

Du har bestämt dig för att spara till en kamera. Den har de flesta av funktionerna du önskar av en kamera och du tänker “så snart jag har den där kameran kommer ingen att stoppa mig”. Två månader senare ser du på alla filmsidor du följer hur samma kamera, men version 2, släpps inom kort. Den kostar lite mer, men har några fler funktioner och framförallt, betydligt bättre bildkvalité! Så du gör som de flesta rationella personer gör. Släpper tankarna om den första kameran och börjar spara till version två istället. Även om du t.om. köper kameran du sparat till, innan något bättre dyker upp- och även om den har allt du drömt om, är chansen att du blir kreativ ändå inte så stor eftersom…. du gärna vill ha den där glidecamen också!

Problemet med att vara besatt av teknik

Moderna tekniska lösningar kommer aldrig att vara något tillfälligt, det är ständigt pågående. En flod av nya produkter riskerar att paralysera vår kreativitet, att dränera oss på de idéer som egentligen är viktiga. Missförstå mig rätt, det finns naturligtvis tekniska lösningar och utrustning som är värd att vänta på. Teknik är något vi aldrig kan vara utan och det är smart att utvärdera de behov vi har, men ett paralyserat tillstånd är inte kul eller bra för ditt filmande. Vi spenderar timmar i forum, att försöka hitta minsta fördelaktiga detalj med vårt potentiella framtida köp. Ett köp som vi, i ärlighetens namn, oftast inte kommer gå igenom med…. vi slösar bara tid. Det är lätt att tappa fokus på vad som intresserade oss för filmskapande från första början.

Nu har det blivit dags för filmen som fick mig att börja fundera över detta på allvar.


The Only Tip You Need to Become a Better Filmmaker - NAB 2015 from cinema5D on Vimeo.

Den nya tekniken erbjuder oss så fantastiskt många möjligheter. Den har bokstavligen brutit ner barriärerna för ett medium som nyligen var alldeles för dyrt för många. Nu kan du t.om göra film med en mobiltelefon! Besattheten av ny teknik däremot, är inte bra för filmskapandet och har för vissa av oss inneburit nya barriärer. Det är dags att vi istället börja göra film igen. Om du ger en amatör en RED och en professionell filmare en Iphone och ber dem tävla i en filmfestival… kommer profset att vinna varje gång!

Varför vi läser artiklar på Filmcafe.se

Vi har alla engagerat oss i Filmcafe.se av någon anledning, antagligen för att vi vill ha hjälp med filmkarriären. Det är även anledningen till att vi så ofta uppmärksammar och stöttar lågbudgetprojekt här på Filmcafe.se. Någonstans på vägen gjorde vi ett val och bestämde oss för att inte publicera recensioner av kameror etc., trots att efterfrågan var stor. Vi valde istället att fokusera på det som är viktigt på riktigt, enligt oss. Kom igen! Nu gör vi film istället! Jag utmanar er...

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
28 december 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Robert
Robert
Jag passar på att tipsa om en intressant artikel (i dessa Star Wars-tider) där George Lucas har intressanta saker att säga om första filmen. ’You’re Telling a Story Using Tools, Not Using Tools to Tell a Story’ http://nofilmschool.com/2015/12/charlie-rose-show-george-lucas-interview
2016-01-04

Tommy
Tommy
Så sant. Jag har varit med på ett par inspelningar där regissören sagt att motivet till att göra filmen varit att de haft tillgång till en superkamera. (Ja, de har väl sparat och hyrt eller köpt den, en RED eller den andre vars namn börjar på A...). De filmerna har jag aldrig sett röken av. Drivkraften att göra en film måste ju enligt min mening vara att man har en historia som känns väsentligt att berätta.
2016-01-04

Kerstin
Kerstin
Mycket läsvärt
2016-01-01

Robert
Robert
Hej! Kul att du gillade den. Visst är det så, det är utmaningen göder kreativiteten!
2015-12-30

Johan
Johan
Stor tumme upp! Håller helt med vad som är skrivet. En god vän och skådespelarkollega till mig sa en gång; ”Motstånd föder kreativitet”, vilket innehåller en otroligt tung sanning.
2015-12-29