Välj rätt huvudbild

Välj rätt huvudbild

Reportage Det spelar ingen roll vart du är i din karriär eller hur länge du ägnat dig åt den. Skådespelare tycks göra samma misstag om och om igen när det gäller profilbilden på sitt CV. Låt oss ta reda på vilka de vanligaste misstagen är och hur du kan undvika dem!

Visa vem du är och vad du säljer

Det låter kanske hårt men som skådespelare säljer du en produkt, dig själv, och profilbilden på ditt CV är ofta det första en potentiell köpare ser. Om du inte vet vem du är i branschens ögon, din typ vad du kan erbjuda som andra skådespelare inte kan, hur ska du då översätta det i den så viktiga profilbilden? Det är alltför många som tävlar om rollbesättarnas uppmärksamhet med bilder där de försöker se söta ut.

Välj rätt fotograf

Alla kan köpa en kamera , skaffa sig en hemsida och kalla sig för fotograf. Alla kan inte ta en bra porträttbild. Att betala en fotograf mycket pengar för att de ska framhäva sin egen personliga stil ger fotografen mer jobb, inte dig. Du behöver hitta en fotograf som passar just dig och din stil, men kom ihåg, du behöver veta vilken stil du ska lyfta fram redan innan du börjar leta efter en fotograf.

Förbered dig ordentligt

Det räcker inte med att hitta passande kläder eller klippa sig. Lägg ner lika mycket tid på ditt viktigaste marknadsföringsgrepp, profilbilden, som du gör när du förbereder en scen eller audition. Profilbilden behöver sikta in sig på den typ av jobb du vill och kan få. Se ut som att du haft en riktigt bra dag, visa på självsäkerhet och en genuin kontakt med kameran. Det här kräver förberedelser, förberedelser som behöver göras långt innan du träffar fotografen.

Låt någon annan välja bilden

Låt oss vara ärliga nu, det är svårt att inte välja bilden där man ser snyggast ut om det är upp till en själv. Tyvärr är de bilderna oftast inte de bästa. En rollbesättare kan få flera hundra intresseanmälningar för varje roll och då behöver profilbilden vara så mycket mer än att skådespelaren ser snygg ut. Där behöver finnas en gnista, något engagerande som får rollbesättaren eller regissören att stanna upp och göra en notering. Något så unikt, men ändå specifikt, att de vill veta mer om dig.

Att välja rätt bild är mycket viktigt och du behöver hjälp för att lyckas… och då menar jag inte från din mamma eller din partner. De väljer antagligen bilden du ser snyggast ut på. Nej, du behöver ett objektivt öga, helst någon som förstår branschen.

Retuschera inte för mycket

Ta det lugnt med Photoshop! Okey, vissa saker kan behöva fixas till, kanske något som stör i bakgrunden, men inte mycket annat. Det är våra brister, ärr och rynkor som skiljer oss från varandra. Lär dig att använda dig av det som gör dig unik, det som gör dig annorlunda från resten. Ditt skådespeleri skiljer sig från resten, det gör ditt ansikte också. Du vill inte smälta in och försvinna bland alla andra.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 juli 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!