En skådespelarkarriär

En skådespelarkarriär

Reportage Den här artikeln skrapar bara på ytan om hur du påbörjar en skådespelarkarriär. Det finns så mycket mer att prata om och naturligtvis olika vägar att gå, men vi tar det från början. Om du är ny inom skådespeleri och vill lyckas behöver du lära dig mer om vad ditt karriärval egentligen innebär, vilken typ av utbildning du behöver och vilken väg som fungerar bäst.

Fem procent jobbar heltid

Vet du hur många skådespelare som jobbar heltid året om? Det är inte många, men de som gör det har en plan och de arbetar smart och målmedvetet. En arbetande skådespelare behöver tänka likt en entreprenör och ingen skicklig entreprenör startar ett företag utan att först göra en ordentlig affärsplan. Om du har en genomarbetad plan för hur du ska komma igång med din karriär och nå ditt mål kommer du att få ett ordentligt försprång i jämförelse med osäkra lycksökare.

Nedan kommer några råd som kan hjälpa dig förstå vad som krävs för att komma igång med karriären. Det ska inte vara en dröm, det ska vara en plan.

Är du målmedveten nog?

Varje ambitiös skådespelare vill veta hur de ska komma igång med karriären på ett effektivt sätt och vad jag förstått av medlemmar på sajten är det första året värst. Medlemmar jag pratat med beskriver att de hade förstått att det skulle vara svårt, men inte att det skulle vara SÅ svårt. Branschen är inte för den som lätt ger upp, det krävs hårt jobb även när det ser som mörkast ut. De aspirerande skådespelarna går redan här att dela upp i tre typer:

1. De som ger upp, det är en dröm, och det får fortsätta vara det
2. De som, med ögonen förbundna, jagar en fantasi om berömmelse och rikedom
3. De som sätter upp realistiska mål och utbildar sig i hur de ska nå målen, ett steg i taget.

Förhoppningsvis är du den tredje typen av skådespelare, någon som är målmedveten nog att sätta upp en plan och realistiska mål. Vi gör ett test, svara på frågorna nedan:

1. Uppskattar du skådespeleri så mycket att du kan tolerera en så krävande bransch?
2. Hur bra klarar du motgångar och att bli avvisad? Du kommer att få mycket av båda.
3. Är du beredd att pausa de övriga planer du har i livet? Du kommer inte att köpa ett stort hus inom den närmsta framtiden.
4. Är du beredd att ta mindre roliga jobb för att ha råd med mat medan du går på provfilmningar?

Det här är bara några av de omständigheter som finns för den som älskar skådespeleri och drömmer stort. Jag menar inte att avskräcka er men branschen är hård och vill du vara en av dem som lyckas behöver du vara förberedd på det. Så, är du fortfarande sugen? Då är det dags att göra en plan!

Gör en affärsplan

Att börja med skådespeleri är inte så svårt, men det är svårt att bli en yrkesutövande skådespelare. En yrkesutövande skådespelare är en person som regelbundet går på auditions för att jobba framför kameran eller på teaterscenen. De är någon som är etablerat professionell, som det heter här på Filmcafe.se, och har mat på bordet för att de jobbar med skådespeleri. Det här borde vara varje skådespelares mål, inte att bli filmstjärna, utan att kunna betala räkningarna med pengar de får från skådespelarjobb.

Här kommer några frågor du kan utforska då du skapar en affärsplan för dig som skådespelare:

1. Hur bra förståelse har jag för hur branschen fungerar?
2. Vilken typ av träning behöver jag och var? Vad kommer den att kosta?
3. Hur hittar jag jobbannonser, hur söker jag till dem och hur mycket kostar det?
4. Finns det någon som kan hjälpa mig med förberedelserna inför en audition och vad kostar det?

Svara på så många av frågorna som du kan och skriv ned svaren. Om du inte kan besvara frågorna behöver du ha med dem i din plan och se till att du hittar svaren. Är du osäker på hur branschen fungerar finner du många svar på vår karriäravdelning. Du behöver läsa in dig på hur branschen fungerar innan du kan gå vidare.

En rekommendation är att skynda långsamt. Investera inte alla pengar i en rad utbildningar bara för att du blev inspirerad. Börja med att t.ex. söka statistjobb här på Filmcafe.se. Jämför de olika för- och nackdelarna, hur branschen ser ut och vad du tror att du kan nå. Förvånansvärt många investerar pengar i kurser för att komma fram till att skådespeleri inte passar dem, att det är för mycket jobb Det är en krävande bransch och den är inte för alla.

Börja med en utbildning

Du har inte kontroll över vilka som anlitar dig för ett skådespelarjobb. Du har inte kontroll över vilka provfilmningar du blir erbjuden, vilka jobb du kan få eller vem som vill anställa dig. Men du har kontroll över vilka utbildningar du går.

Om du har lite pengar till förfogande kan det vara bra att börja med mindre kurser. Det är ett bra sätt att få bekräftat om du uppskattar jobbet. Många börjar med enklare kurser innan de investerar i dyrare utbildningar för att se om der är värt investeringen. I sverige är vi i vissa fall bortskämda med gratis utbildning, men det är inte så lätt att komma in på t.ex. scenskolan.

Att smaka på skådespeleriet är en anledning att gå på en utbildning. En annan anledning är naturligtvis att du blir en bättre skådespelare och lättare kommer vidare efter en provfilmning. En tredje anledning är att det ser bra ut på ditt CV och sist, men inte minst, har du börjat bygga nätverk. Nätverket är ovärderligt i den här branschen och att ha kamrater som hjälper varandra framåt kan innebära hela skillnaden.

Så… påbörja en kurs i skådespeleri så snart du kan. Träffa andra skådespelare, bygg nätverk och läs på om branschen.

Skaffa dig erfarenhet

Efter att du är klar med planen och har tydliga delmål är det dags att samla erfarenheter. Dina första två mål bör vara att få erfarenhet och träning.
Att få erfarenhet är inte alltid lätt och lite av ett moment 22, skådespelarjobb kräver erfarenhet, men hur får du erfarenhet utan att få jobben? Som tur är kommer alla ambitiösa över den här vägbulan och nedan hittar du några förslag på hur du kan börja. Jag rekommenderar att du testar samtliga punkter i ordningsföljd.

1. Utforska teaterföreningar och mötesplatser
2. Medverka i ambitiösa skolproduktioner där morgondagens filmare utbildas. Missa inte deras annonser här på Filmcafe.se
3. Gör en egen film eller sätt upp en egen föreställning

Teaterföreningar behöver inte kosta mycket pengar och det behöver inte mötesplatser göra heller. Som exempel är Artisternas Riksdag en intresseorganisation med regelbundna träffar och Hello Actors har i några år arrangerat en mötesplats på filmhuset. Skolproduktioner har fler krav men ger mycket erfarenhet och att skapa eget material kan vara så svårt eller lätt som du gör det.

Fortsätt utvecklas

När du tagit några kurser och haft några skådespelarjobb, samlat på dig lite erfarenhet och är övertygad om att du inte kan andas om du inte får jobba med skådespeleri, är det dags att fortsätta. Du har gjort allt du behöver göra för att kunna motivera investeringar i tid och pengar.

Nu finns det två vägar du kan ta: En formel och flerårig utbildning på Scenskolan eller en längre privat utbildning. De privata utbildningarna kostar pengar men hur stor investeringen blir kan variera. Om du bor på en mindre ort där få professionella jobb finns behöver du överväga att flytta till en större stad.

Mitt råd är återigen att inte springa in i branschen. Gå några enklare kurser, läs böcker och artiklar för att lära dig branschen bättre innan du hänger dig åt denna hårda, men fantastiska karriär. Personligen jobbar jag bakom kameran, men jag tror inte att det är någon större skillnad: Jag önskar att jag vetat mer om hur branschen fungerar och hur affärsinriktad den är. Den är inte så konstnärlig som jag förväntade mig och du behöver vara smart, strategisk och ha kontakter för att lyckas.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 maj 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Göran
Göran
Några tips. Det är vanligt att framgångsrika skådespelare är relativt väl hemmastadda med tekniken, så att lära dig hur det går till bakom kamera gynnar din karriär. Obetalda uppdrag ger värdefulla erfarenheter. Samtidigt är det otroligt sällsynt att skådespelare kontaktar oss filmarbetare som i våra CV här på Filmcafe skriver att vi är regissör, manusförfattare eller producent. Det är även sällsynt att skådespelare kontaktar föreningsdrivna lokal-TV-stationer eller andra filmskaparorganisationer.

Joel
Joel
Verkar vara troligt att följa råden här tänker jag.

Anders
Anders
verkligen vettigt.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!