Gör det du älskar

Gör det du älskar

Krönika Om många år passerar och du endast får lite eller inget betalt för ditt kreativa arbete, betyder det att du inte är menad för arbetet och borde sluta med det helt? Betyder det att du inte har talang? Tänk om!

Gör det du älskar

Det imponerar stort på mig att se skickliga skådespelare och filmare regelbundet medverka i skolproduktioner och ideella teaterprojekt utan större ersättning, de vinner priser på filmfestivaler och får fina recensioner. De gör ett fantastiskt jobb, använder sin talang, bygger vidare på sitt CV men främst, de älskar vad de gör… men de behöver ha ett ytterligare jobb för få in pengarna som krävs för mat och hyra. Har du mage att att säga till dessa skickliga skådespelare och filmare att överge det som de älskar mest, något som bidrar till glädje i vårt samhälle, för att du personligen tycker pengar är viktigast i livet?

Jag drar mig till minnes ett samtal jag hade med Samuel Fröler och Alicia Vikander där jag frågade om deras motivation och hur man gör för att orka i branschen. De förklarade att det inte var något val för dem, om du måste skådespela, så skådespelar du, även om du inte får betalt för det. Samuel tittade på mig och sa “om jag inte får skådespela kan jag inte andas”. Är du en kämpande skådespelare kommer du antagligen få höra att om du inte får betalt för det jobb du gör är det inte ett yrke, utan en hobby, men jag tycker inte att de orden passar in när man pratar om “ett kall”. Det går helt enkelt djupare än ett yrke eller en hobby.

Många bäckar

Att vara kulturarbetare är annorlunda än de flesta tror. Du kanske jobbar med film, men på flera olika sätt för att få ihop till en heltid. Att jobba med film är inkonsekvent, även etablerade skådespelare som tjänat mycket pengar på yrket förklarar att de behöver göra andra saker för att få ihop till sin lön. De gör reklam för produkter, föreläser och investerar. Allt för att säkerställa att de har en inkomst även om de välbetalda skådespelarjobben plötsligt uteblir. Vi har skrivit flera artiklar om hur du som skådespelare kan stärka ditt varumärke och ta betalt för det jobb du gör, och alla som vill jobba professionellt med skådespeleri behöver ta det affärsmässiga delarna av yrket seriöst. Men i slutet handlar ett lyckligt liv om att du ser en mening och ett syfte med det du gör. Om du älskar det du lägger din tid på, är inte det den största framgång du kan få?

Personligen har jag jobbat med film hela mitt liv, men ibland på andra sätt än jag först trodde. Jag har varit filmlärare i nitton år, producent på eget bolag och utvecklare på Filmcafe.se. Nu ska jag pausa lärarjobbet och istället arbeta heltid som ansvarig för de rörliga medierna på en större kommunikationsavdelning. Jobbar jag med film på heltid? Ja, men på olika sätt- och jag är lycklig.

Uppmuntrar inte obetalda filmjobb

Naturligtvis ska du på en utbildning tränas i att ha en professionell karriär, knäcka koden till hur man marknadsför sig själv och hur du tar betalt, jag uppmuntrar inte obetalda filmjobb på något sätt. Men jag tycker att det går att se yrket ur ett större perspektiv. Jag uppmuntrar till att hitta alternativa sätt att tjäna pengar på så att du kan göra det du älskar mest av allt! Åtminstone i början av din karriär och så länge film är något du verkligen vill hålla på med.

Sanford Meisner (som även gett upphov till en skolaför skådespelare) sa, “Being an actor was never supposed to be about fame and money. Being an actor is a religious calling because you’ve been given the ability, the gift to inspire humanity. Life beats down and crushes our souls and theatre reminds us we have one.”

Och bli inte förvånad nu, som en konsekvens av att aldrig ge upp har vi sett många skådespelare och filmare till slut arbeta heltid med sitt hantverk. Lönen för att de fortsatta att göra det de älskar, när de kunde, så ofta som möjligt.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 december 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Fredrik
Fredrik
mycket bra artikel. från arbete med sveriges bästa svensk som fick silverdelfinen i cannes media awards. och pipedream som vann national geographic ” genius” jag fick inte betalt , men äran och glädjen delat med filmteamet. personligen så blandar jag reklamfilmer med kortfilmer . NEVER GIVE UP YOUR DREAM

Tommy
Tommy
Tycker att man måste bena upp frågan om man ska jobba utan betalning. Själv är jag gärna med i skolproduktioner utan betaning, om ingen annan i gruppen får betalt. (Även i skolproduktioner finns det en budget där man väljer var man vill lägga pengarna: på teknik, eller människor). I de flesta fall ställer jag upp i skolproduktioner gratis. Men jag har väldigt svårt att förstå varför man ska jobba för ett äpple i en reklamfilm, eller en teveserie. Då tar ju känslorna av att vara lurad, förd bakom ljuset och utnyttjad över och lusten att skapa försvinner för mig, inte spårlöst, men plågsamt. Varför ska jag jobba gratis när alla andra har betalt? Är jag mindre, eller rättare inget värd? Det är inte acceptabelt!

Lille Peter
Lille Peter
”If you want to be an actor, do something else. If you need to be an actor, welcome!”

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!