Bli medlem Logga in

Karriär

7 tips som gör dig mer produktiv Reportage

7 tips som gör dig mer produktiv

Vill du bli mer effektiv och få fler kreativa projekt gjorda? Här är några saker att tänka på. Kanske ska vi strunta i hur erfarna vi är, hur liten budget vi har eller om utrustningen är toppmodern?

Mer produktiv

Utmaningen att bli mer produktiv är den viktigaste och borde vara den mest prioriterade. Oavsett om du skjuter upp saker, är oorganiserad eller blir lätt distraherad av alla pushnotiser som visas på telefonen finns det nya sätt (eller beprövade du behöver bli påmind om) om hur du ska komma igång med dina kreativa projekt.

Du har med största sannolikhet hört dessa tips förut, men praktiserar du dem? Är du som jag och behöver påminna dig själv efter sommarens lata dagar? Anledningen till att vi återkommer till dessa tips är för att de verkligen fungerar! Det finns ingen magisk formel, det handlar om gamla hederliga förberedelser och en rejäl dos disciplin. Det här är mina tips med utgångspunkt i hur jag jobbar, jag vill gärna höra dina tips också!

1. Gå upp tidigare på morgonen

Okey, kanske är du som jag och gillar att arbeta på natten? Men om sanningen ska fram är det mest effektivt att arbeta på dagen då alla andra är vakna. Kommer du upp en timme tidigare blir det sju timmar extra på en vecka!

2. Använd en “att-göra-lista”

Viktigt att flera anledningar. Att få ner dina uppgifter på papper hjälper dig att tänka igenom vad du behöver göra, prioritera och inte glömma bort något. Bra är också att stryka de saker du gjort och behålla dem på listan som avklarade. Det är mycket tillfredsställande att se allt man fått gjort och inte enbart vad som är kvar att göra!

3. Använd kalendern

Det händer att jag slarvar med kalendern och det är så onödigt! Att utgå från din “att-göra-lista” och fördela uppgifterna över tid är nödvändigt för oss som arbetar med kreativa projekt. Det hjälper dig att hålla ordning på alla de miljoner saker som dina klienter behöver samt allt som behöver bli klart under produktion. En ytterligare funktion är att du lätt kan gå tillbaka i tiden och se vad du gjorde när, som en sorts logg. Något i alla fall jag ofta behöver ha koll på i mitt arbete med Filmcafe.se!

4. Minimera distraktionerna

Ja, nu sitter du och läser den här artikeln på nätet och kanske får du notiser om andra spännande saker på din skärm samtidigt? Det finns garanterat annat som lockar din uppmärksamhet när du försöker jobba, men du behöver välja bort det en stund. När jag skriver manus lägger jag bort telefonen under en period, den får inte vara med. Det finns även hjälpmedel för den som har svårt med disciplinen om du skriver på en dator, t.ex. “SelfControl” (https://selfcontrolapp.com/). Själv har jag svårt att låta bli spännande tutorials på YouTube, men ”SelfControl” hjälper mig att sortera bort sidor jag behöver hålla mig ifrån några timmar.

5. Gör klart en uppgift åt gången

Om du arbetar med flera olika projekt samtidigt behöver du öva upp förmågan att dela upp dem. Annars är risken stor att du inte gör klart något av dem vilket lätt leder till en destruktiv känsla av att inte hinna klart med något. Lägg allt ditt fokus på en uppgift, gör klart den, och ta dig an nästa. Ett trick som fungerar mycket bra för mig är att byta miljö mellan uppgifterna, det hjälper mig att fokusera om. Till exempel kan jag vara på kontoret med en uppgift, när jag är klar tar jag med datorn till ett hörn av lunchrummet istället och fortsätter med nästa uppgift.

6. Gör klart dagens största uppgift först

Hmm, den här är svår och jag lever inte alltid upp till detta själv. Det är bra om du kan vara disciplinerad nog att beta av de största uppgifterna först eftersom du undviker en “snöbollseffekt”. Att ta itu med den tyngsta uppgiften på din “att-göra-lista” först gör att det övriga på din lista känns lätt! Dessutom är det lätt hänt att du i slutet av dagen, om du har den tyngsta uppgiften kvar, skjuter upp den till dagen efter…

7. Pausa och träna

Jo, det låter som en klyscha men är helt avgörande för mig. Sitter du mycket vid datorn behöver din kropp röra på sig och att träna förbättrar syreupptagningen och blodcirkulationen. Det är garanterat väl investerad tid! Det kan vara frestande att bara “kötta” ibland och arbeta det där 18-timmarspasset, men om du har ett längre perspektiv kommer det helt enkelt inte att fungera (tänk på kalendern jag skrev om ovan). Små pauser här och där, liksom en ledig dag ibland, gör det möjligt att fylla på med ny energi. Dessutom är kreativa projekt en process som ofta pågår i ditt undermedvetna medan du pausar, vilket bara gör att du kommer igång lättare när det väl är dags igen!

Håller du med eller har du andra tips? Låt oss veta hur du gör i kommentarerna nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 september 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

 •  
  Shabnam
  Skådespelare
  Jag håller verkligen med! :)
 •  
  Joel
  Skådespelare
  Väldigt rimlig text uppfattar jag detta som. Gratis after work på Lounge just nu, för dig som vill nätverka ?? ?? ?? ?? ?? ?? (Mitt på avenyn, folket!)
 •  
  Göran
  Filmpedagog
  Jag håller med. Om jag förstått saken rätt så håller forskarvärlden också med. Själv tillbringar jag normalt sett drygt 30 timmar per vecka i ett kalt rum utan internetuppkoppling, och oftast utan mobiltelefon. Jag rekommenderar gärna fler att göra så.