Vill du göra en julfilm?

Vill du göra en julfilm?

Reportage Sugen på att göra en perfekt julfilm? Varför inte fråga publiken vad de vill ha? I det här klippet förklarar en pappa varför han älskar julfilmer, och gör det på ett förbluffande konkret sätt.

Kryddorna i en julfilm

Julfilmer, ofta gjorda för att visa på TV, är en alldeles egen genre. Flera av oss är stora fans av genren medan andra avskyr den. Jag måste erkänna att jag är en av alla dem som gillar julen och även alla dessa julfilmer. Ofta finns där romantik, magi, medmänsklighet och snö som yr i vinden. Varje år försöker jag även att göra en egen julfilm, på max fem minuter, att visa för nära och kära på någon passande julfest. Det är inte filmer tänkta att visa på festivaler, utan för att jag varje jul blir så vansinnigt inspirerad att jag inte kan låta bli att göra en egen film! Naturligtvis föds även en nyfikenhet för hur dessa filmer är strukturerade och det kan vara intressant även för den som inte gillar att titta på julfilmer själv. Varför inte fråga den person som bäst kan förklara strukturen i subgenren? En pappa i juletider...

Videon nedan kommer från en komiker, Kelly Vrooman, som är baserad i Los Angeles. Hon filmar sin pappa, som är besatt av julfilmer, att förklara vad som gör en julfilm bra. Och han han är förbluffande konkret. Små städer, arbetsnarkomaner som träffar lokalbor och lär sig om vad julen egentligen handlar om, och naturligtvis, spontana snöbollskrig. Det är så otroligt snälla filmer, utsökt komponerade och söta, att de passar på vilket julbord som helst. En genre som får vår inre “grinch” att ta en kort paus och istället bjuder in till en sorts sockersöt värme vi står ut med en gång om året.

Egna julprojekt

Nedan kan du se två exempel på julfilmer jag själv gjort på mina lediga dagar, bara för att de är roligt och inspirerande. Det är viktigt för kreativiteten att hålla igång och befriande att allt inte behöver vara beställningsjobb.

För att hinna med sätter jag upp referensramar för mig själv, jag vill inte ta mig vatten över huvudet!

- Filmen får inte ta mer än fyra timmar att spela in.
- Den ska vara visuellt driven och ingen dialog är med.
- Endast en skådespelare medverkar.
- Filmen får inte vara längre än fem minuter.

Vågar du anta utmaningen? eller kanske blir du sugen att göra en egen julfilm med större ambitioner? Har du redan gjort en? Dela den i kommentarerna nedan och fyll gärna på med vilka julfilmer du har som favorit!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
19 december 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Göran
Göran
Intressant läsning. Strax innan jag läste artikeln hade jag spånat lite på en helt annorlunda julfilm. JULKLAPPSSTJÄRNAN Obemannad utomjordisk rymdsond lämnar paket. Ett gäng forskare går igenom innehållet. Strax före jul ska forskarnas talesperson presentera resultatet för statsministern. Eller rättare sagt, statsministern är så upptagen att det blir till att tala med hans sympatiska dotter. Utomjordingarna har skickat microfiche med 10 megabyte text. Mer fanns inte plats för på rymdsonden. Budskapet är att utomjordingarna beklagar att deras tekniska begränsningar gör det omöjligt för dem att själva besöka oss, men de ska försöka skicka en rymdsond vartannat år, och vi jordbor välkomnas att lämna svarsmeddelanden till ifrågavarande rymdsond. Resan tar nämligen ett år åt vardera hållet. Så det hela är ironiskt. Nej, jag saknar planer på att spela in eftersom jag ej tänkt ut mer än det jag skrev ovan. Och efter att ha läst artikeln så kanske jag bör tänka om angående plotten.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!