Midsommar som skräckfilm

Midsommar som skräckfilm

Reportage Filmcafé-medlemmarna Isabelle Grill, Tove Skeidsvoll och Anders Back ger inblickar i den superhemliga inspelningen av skräckfilmen ”Midsommar”.

Utmanande och lärorik inspelning

Ari Aster följer upp populära skräckfilmen ”Hereditary” med en ny skräckfilm om svensk midsommar! I rollistan finns både medlemmar från Filmcafe.se och amerikanska skådespelare. Från Filmcafe.se hittar vi bl.a. Isabelle Grill, Tove Skeidsvoll , Anders Back och Anki Larsson .

”Midsommar” handlar om ett amerikansk par, spelade av Florence Pugh och Jack Reynor, och deras försök att reparera sin relation. De besöker tillsammans med några vänner en by i Sverige för ett speciellt sorts midsommarfirande hos en isolerad grupp ute på landsbygden. Meditation, dans och hemliga språk ingick i förberedelserna för svenskarna som är med i ”Midsommar”.

- Den största utmaningen tycker jag utan tvekan var kombinationen av tryckande värme och långa filmdagar under en längre inspelningsperiod. Temperaturen låg ofta runt 30-35 grader i skuggan och inspelningsdagarna var 10-14 timmar långa. Lägg därtill att ständigt röra sig med usla skor i nävermaterial. Det var helt klart slitsamt. Men de positiva upplevelserna av inspelningen i form av människorna man hade omkring sig och den mäktiga inspelningsplats som hade byggts upp var desto större, förklarar Anders Back som kom i kontakt med projektet då rollbesättaren Jeanette Klintberg hörde av sig.

Isabelle Grill och Tove Skeidsvoll kom ikontakt md projektet via filmens huvudkoreograf Anna Vnuk, men av två helt olika anledningar. Isabell provspelade för en pjäs på Unga Dramaten men fick till slut inte rollen. Pjäsens regissör Anna Vnuk var även huvudkoreograf för ”Midsommar” och tipsade rollsättaren Jeanette Klintberg om Isabell för rollen som Maja. Isabelle gjorde en selftape och fick sedan träffa regissören Ari Aster på ett möte när han var i Stockholm.

- Inspelningen var två månader i Budapest och en stor del av jobbet var på engelska, så det var mycket nytt. Jag är så glad att vi var ett så fint gäng svenskar där som blev jättetighta. Vi hade alltid kul tillsammans, hjälpte varandra och gjorde verkligen den här filmen tillsammans som en ensemble. Det var verkligen ett privilegie att få jobba med så fantastiska människor i filmen överlag, berättar Isabelle.

Tove Skeidsvoll kom i kontakt med projektet på ett helt annat sätt och började sitt jobb på filmen bakom kameran som Associate choreographer till Anna Vnuk, men blev sedan castad till rollen som Majvor.

- Att som Associate choreographer vara en del i ledarteamet och just arbeta med massiva scenerier med stora grupper är en del av vad jag känner mig tryggare med efter Midsommar. Jag har även lärt mig mycket som skådespelare för film av att ha jobbat så pass lång period framför kameran och med många tagningar av varje scen, berättar hon.

En annorlunda skräckfilm

Aster själv har talat om inspiration från sjuttiotalskräckisen ”The Wicker Man”, men även modernare filmer som den brittiska filmen ”Kill List” har inspirerat. Även om filmen inte handlar om midsommar i första hand finns traditionella inslag som sill och midsommarstång.

- Efter Hereditary och nu också inför releasen av Midsommar känns det som att många fans av genren är medvetna om att Ari Asters skräckfilmer inte är som klassiska skräckfilmer. Vissa utmärkande drag för genren finns dock i filmen. Dessutom har den flera sidor och kan snabbt skifta stämning vilket i sig kan bli obehagligt för publiken, säger Anders.

- Jag ser inte på den här filmen som en skräckfilm, den är jättesvår att genrebestämma. Den är rolig, vacker och absurd. Man får ont i magen men på ett bra sätt, förklarar Isabelle.

- Något jag verkligen uppskattar med Ari är hans otroliga noggrannhet. Det kommer att lysa igenom i varje bild, fyller Tove i.

Hemlighetsmakeriet har varit mycket stort kring filmen och inte förrän nyligen hade skådespelarna själva inte sett mer än den officiell trailer. De känner alla att de har utvecklats mycket av projektet.

- Det var inspirerande att jobba med de brittiska och amerikanska skådespelarna. De var uppsluppna men likafullt fokuserade inför tagning. Sedan efter ’action’ var de direkt i situationen. Fria, närvarande och lekfulla som ofta är nyckeln till ett äkta skådespeleri. Jag skulle också säga att bara erfarenheten i att ha medverkat i en ensemblefilm av det här slaget med ett tjugotal svenska skådespelare och 50-70 ungerska statister som en enhet berikat mig som person och skådespelare, avslutar Anders.

”Midsommar” har svensk biopremiär den 10 juli.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 juni 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.