När tar filmkarriären slut?

När tar filmkarriären slut?

Reportage Matematiker har hittat ett sätt att räkna ut om en skådespelares karriär står på topp eller har framtiden för sig.

Går det att förutspå när karriären tar slut?

Inom vissa kreativa yrken, som att vara skådespelare i filmproduktioner till exempel, är ett jobb över huvud taget den främsta framgången. Succé är att kunna jobba med det man älskar. Men går det att förutspå när skådespelarkarriären tar slut?

Även om det naturligtvis finns undantag och en karriärer är individuell, finns det enligt matematiker från Queen Mary-universitetet i London särdrag som är förutsägbara. De har nyligen publicerat en studie i tidskriften Nature Communications som bl.a. visar att de flesta skådespelare har sitt mest produktiva år tidigt i karriären.

Män har det lättare än kvinnor

Genom att samla in information från databasen IMDB har matematikerna studerat framgångarna hos de som är yrkesverksamma inom branschen. De har gått igenom 1,5 miljoner manliga och 896 000 kvinnliga skådespelares karriär från den första filmens premiär 1888 och fram till 2016.

Eftersom studien visar att de flesta, runt 70 procent, har en karriär som varar endast ett år, kan man i 85 procent av fallen avgöra om en skådespelare redan haft sin topp i karriären eller har den framför sig. Studien visar att det handlar mer om tur är talang och flesta jobben går till skådespelare som redan är etablerade.

Matematikerna har även kommit fram till att män har det lättare än kvinnor om de vill ha en lång karriär. Männen har det t.ex. lättare att komma tillbaka efter ett ofrivilligt uppehåll.

Nyligen berättade berättar Lucas Lacasa, som är en av forskarna bakom studien,
att den även uppmärksammats av en manusförfattare i filmbranschen som skriver ett filmmanus som delvis baseras på matematikernas resultat. Studien väcker även frågor om den sociala struktur som finns i branschen samt frågor om rättvisa och jämlikhet.

Läs hela studien här.

Vad tror ni?
Har vissa skådespelare lättare än andra i filmbranschen? Varför?

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 juni 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.