Kortfilm är trendigt

Kortfilm är trendigt

Reportage Det har aldrig varit trendigare med korta filmer än vad det är idag. Nya plattformar och visningsfönster har öppnat upp möjligheter och nu kommer en streamingstjänst med kortfilmserie.

Alla vill ha korta filmer?

Vi brukade titta på soffprogram och TV-serier som var 30 minuter till en timme långa, men då reklampauser inte längre är nödvändiga så har även innehållet förändrats.

Nu söker plattformar som streamar film istället kortare format och efterfrågan på TV-shower och webb-serier har aldrig varit större. Ett av de mer spännande exemplen är Hollywoods satsning på den nya streamingtjänsten Quibi, med premiär våren 2020. Tjänsten siktar på att vara ett komplement till t.ex. Netflix och HBO med mobiltittarna som primär målgrupp. Filmerna är skräddarsydda för formatet och delas upp i kapitel på 8 eller 10 minuter vardera.

Men hur anpassar du dig till det kortare formatet där ramarna är mer snäva? I den här artikeln tänker jag tipsa om olika koncept och hur du kan komma igång!

Ny plattform för korta filmer

Ta fram penna och papper, eller valfritt digitalt verktyg, och gör dig redo att skriva! Kom ihåg, den typ av kortfilmer vi siktar på nu ska passa in i formatet 5-15 minuter. Att brainstorma ideér är aldrig lätt men jag har tagit reda på vilka serier som Quibi beställt inför sin premiär och det är en bra inspirationskälla.

After Dark: Kanske det projekt som fått mest uppmärksamhet på förhand eftersom Steven Spielberg står för idén. Vi vet inte mycket mer om serien annat än att den beskrivs som ”super scary, pretty creepy story” och endast blir tillgänglig att se efter midnatt.

Crazy Talented: Fån manusförfattern Michael Karnow (Alphas) och regissören Doug Liman (Edge of Tomorrow). Serien följer en grupp superhjältar som försöker förhindra en olycka efter att ett utomjordiskt vapen hamnat i fel händer.

Frat Boy Genius: Baserad på Elissa Karasik’s “Black List script” från 2018. Serien påminner om filmen “Social Network” men handlar istället om hur Snapchat kommer till.

Don’t Look Deeper: Ett SciFi-drama som utspelas “15 minuter in i framtiden” och följer en elev i Californien. En elev som inte kan skaka av sig en känsla av att något inte stämmer- och att hon inte är mänsklig. Upphovsman är Jeffrey Lieber (Lost).

Hollywoodreporter kan ni läsa om fler serier som görs direkt för den nya plattformen Quibi!

Förslag på koncept

Så, fick du några ideer av de serier med korta avsnitt som Quibi producerar? Annars kommer några fler här.

1. Använd det korta formatet för att göra avsnitten mer spännande. Kommer ni ihåg TV-serien 24? Konceptet var att varje avsnitt utspelade sig under ett dygn och att bygga en kortfilm kring en tickande klocka passar utmärkt! I exemplet med serien “Don’t Look Deeper”, som Quibi beställt, skickas du 15 minuter in i framtiden. Vad kan du ändra? Vem skulle du prata med? Kan du istället göra en komediserie med en liknande idé?

2. Berätta en historia som utspelar sig i stunden. Tänk dig t.ex. en händelse som förändrade världshistorien för alltid, men välj endast gestalta det avgörande ögonblicket. I exemplet ovan med serien “Frat Boy Genius”, som handlar om hur Snapchat kom till, berättas historien i korta snappar! Vad kan du göra en film om där ögonblicket är avgörande?

3. Gör en antologi! En antologi kan vara allt från ett äventyr till en skräckserie och i exemplet med Spielbergs “After Dark” så finns det unika greppet att endast se avsnitten vid midnatt. Om ni använder Netflix har serien “Love, Sex, and Robots” utforskat korta avsnitt i en antologi och nått stora framgångar. Eller, kanske ska du göra något coolt som BMW-filmerna med Clive Owen?

Tipsa om dina favoriter

Endast fantasin sätter gränserna! ...och antalet minuter du har på dig att berätta en historia. Vad har du för ideér du skulle vilja göra en kortfilmsserie om? Vilka serier inspirerar dig? Tipsa och inspirera nedan!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
3 september 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.