Premiärtät höst

Premiärtät höst

Intervju Urban Bergsten är medlem på Filmcafe.se och har sin mest premiärtäta höst hittills. Hur blir man aktuell med två långfilmer och en tv-serie på samma gång?

Berörd på djupet

Vi tar det från början och spolar tillbaka till dess att Urban gick i gymnasiet och fick möjligheten att läsa Drama. Han såg en Norénpjäs, fick en uppenbarelse om vad teater kunde vara och blev berörd på djupet.

- Jag älskar att leka med andra som leker med mig och på samma premisser. Som ger sitt yttersta för att det vi kreerar ska kunna beröra andra, förklarar han.

Urban tycker att någon slags utbildning behövs och att fortbildning är viktigt för att utvecklas, men hur utbildningen ser ut är högst individuellt.

- Jag gick en grundläggande teaterlinje på Marieborgs Folkhögskola och det var där jag bestämde mig för att fokusera på teater och släppte då musiken, som jag stått i valet och kvalet mellan. Sedan läste jag Skriva Dramatik på Biskops Arnö Fhsk och startade där frigruppen Teater Pseudo med några kursare. Vi firar 25 år i år. Parallellt med detta körde jag stå upp och drev humorklubbar, runt om i Stockholm under flera år.

Teater Pseudo blev Urbans viktigaste skola och med frigruppen spelade han bl.a. följetongsteater. Varje vecka presenterades nytt material och ofta hade de bara en början, mitt och slut, när de ställde sig på scenen.

- Då blev jag jävligt bra på att lyssna och det är ju en av skådespeleriets grundpelare. Först lyssna, sedan värdera det som sagts, sedan reagera. Missar du ett av de stegen, fattar vi som publik inte varför du gör det du gör, förklarar han.

Premiärtät höst

Att Urban plötsligt står inför sin premiärtätaste höst hittills i karriären är delvis en slump, men inte bara. Långfilmen “Draug” spelades in 2016, “The Huntress -Rune of the Dead” spelades in förra sommaren och TV-serien “Fartblinda” i höstas. Nu har de alla premiär samtidigt! Men få saker är klara av sig själv… Urban är modig nog att skapa sina egna förutsättningar!

- Att det händer mycket nu, för mig specifikt, är ett resultat av att jag sa upp mig för fyra år sedan. Jag var Konstnärlig ledare för en skrivarlinje på Estetiska programmet och valde att jobba som frilans på heltid igen. Eftersom pengar behövs har jag har jobbat mycket mer strategiskt än någonsin tidigare. Med allt ifrån sociala medier till nätverkande, förklarar han.

Urban kom i kontakt med skräckfilmen “Draug” efter att ha samarbetet med Karin Engman och Klas Persson, som är Ödmården Production. De gjorde webbserien “The Great Dying” för några år sedan och Urban skrev till dem för att anmäla sitt intresse för kommande produktioner.

- Det är ju definitivt ett tips: tala om för folk att du gillar deras grejer. Ära de som äras bör!

Filmcafémedlemmen
Rasmus Tirzitis
har regisserat “The Huntress: Rune of the Dead” och Urban har jobbat med honom tidigare i både “Vilsen” och “Threads of Destiny”. TV-serien “Fartblinda” kom Urban i kontakt med efter att regissören Jens Jonsson mindes ett möte de haft med varandra för flera år sedan.

- För mig är Draug det största äventyret. Dels för att det är en ensemblefilm och min hittills största roll, men också för att det var så fysiskt krävande. Vi red, simmade, klättrade i grottor, sprang, sprang, sprang i skogen och eftersom vi var ett så litet team, så bar vi saker till förbannelse också. Jag gick ner åtta kilo på kuppen, men det var det värt, berättar han.

Hitta rollerna

Urbans tips till Filmcafémedlemmar som vill få fart på karriären är att ständigt göra saker.

- Om inte rollerna hittar dig, hitta rollerna själv. På scen - bjud in de du vill jobba med, på film - gör grejer, om det sen är sketchformat, kortfilm eller selftape, men gör! Ransonera sedan med utskicken. Syns du inte, finns du inte, men syns du för mycket…, avslutar han.

“Draug” har precis haft premiär och finns att hyra på bl.a. SF Anytime. “The Huntress” är släppt i USA och har nordisk premiär 21 oktober. TV-serien “Fartblinda” går att se på TV4 och Cmore.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
7 oktober 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.