Hanna är bioaktuell

Hanna är bioaktuell

Intervju Hanna Oldenburg spelar huvudrollen i bioaktuella “Mareld”. En annorlunda film där scenerna improviserades fram i kronologisk ordning efter regissörens dagliga instruktioner.

Snabba bud

Mareld handlar om ett filmteam som ger sig ut för att göra film i den svenska skärgården. Scenerna improviserades fram och skådespelarna fick inte veta sina karaktärers öde förrän i sin sista scen. Projektet filmades även dokumentärt. Efter några dagar tog verkligheten över och frågorna kring vad som var på riktigt och vad som var film väcktes. Hanna Oldenburg kom i kontakt med projektet då en annan medlem på Filmcafe.se, Viktor Åkerblom , ringde henne. Han undrade om hon kunde komma på provfilmning.

- Jag sade att jag kunde vara där inom en timme. Han introducerade mig för Ove Valeskog , regissören, jag och Viktor improviserade ett par scener. Genom Filmcafé.se har vi hittat folk till både cast och crew. Ett smidigt och lätt sätt att få tag på bra folk snabbt, berättar hon.

Improvisation

Inför inspelningen gick skådespelarna igenom karaktärerna med regissören. De fick riktlinjer att förhålla sig till som personlighetsdrag, yrke samt vilken relation karaktärerna hade med varandra. Hanna byggde sin karaktär grundligt och arbetade i detalj med värderingar, rädslor och utmaningar.

- Eftersom att vi inte hade något manus att gå efter eller repliker att repetera lade vid stor vikt vid uppbyggandet av karaktärerna. Då man vet vart karaktären står, är det lättare att låta hen leva i nuet och vara mottaglig för improvisation, förklarar Hanna.

Trots att hon arbetat med improvisation tidigare var filmen “Mareld” på en helt annan nivå. Den negativa energin Hanna redan hade i sitt liv använde hon sig av för att ge liv till karaktären Nina vilket gav henne ett trovärdigt mörker. Nina säger inte så mycket och Hanna behövde visa mycket med kropp, ögon och känslor utan att använda dialog, något som utvecklade henne som skådespelare.

- Vi blev avbrutna flera gånger under produktionen. Det var en arg gubbe på andra sidan fjärden som ringde polisen och ville att vi skulle packa ihop. En morgon när jag var ensam vaken, med en halvsovande regissör vid rodret, kom han över med sin fru i en liten Buster-båt och började skälla. Sade nog ”tack, tack, ha det fint du också!” då man filmat hela natten och inte riktigt förstod vad han ville förrän efteråt.

Men trots utmaningarna upplever Hanna inspelningen som magisk.

- Eftersom att vi levde tillsammans på en segelbåt och på en liten skärgårdsö, utan kontakt med verkligheten utanför, gick vi verkligen in i filmbubblan, och blev nästan som en sekt - oerhört tajta. Då vi inte filmade satt vi i solnedgångarna på katamaranen, spelade gitarr och sjöng - kände gemenskapen. Vi sov några nätter uppe på katamaranens däck under bar himmel.

Mycket på gång

Hanna kommer vi att se mycket av framöver då tv-serien Hamilton har premiär i januari. Hon påbörjar även inspelningen av komedi-serien ”Attack of the B-film”, ett par långfilmsinspelningar och ännu en serie.

- Kortfilmen ”Vägen” har precis haft premiär på filmfestivalen ”Live Music Film Festival”. Där spelar jag Mervi, en sensuell hippie-kvinna som blir förälskad i manliga huvudkaraktären Janne, spelas av en annan Victor som är medlem på Filmcafe.se - Victor von Schirach.

Har du något inspirerande tips till andra medlemmar på Filmcafe.se som vill jobba med skådespelare?

- Att jobba så mycket som möjligt och att vara prestigelös. Hoppa på de chanser som kommer, även om det är små grejer och bakom kameran eller framför kameran. Man lär alltid känna några nya människor och kollegor!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
25 november 2019

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.