Yoda och din filmkarriär

Yoda och din filmkarriär

Krönika Lite skämtsamt klämmer någon ibland ur sig ett av Yodas citat, men menar egentligen allvar. Hur kan Yoda ta din filmkarriär till nästa steg?

Do. Or do not. There is no try.

Självkänslan prövas ständigt i en kreativ bransch. En filmare är aldrig bättre än sin senaste film och skådespelare befinner sig i en liknande tillvaro. Energin att pröva finns ofta, men vill du lyckas behöver du satsa fullt ut. Det räcker inte med halvhjärtade val! Lyssna på Yoda, han vet att försöka inte räcker till skillnad från att ha full tilltro och göra något till 100%. Jag menar, hur skulle han ha kunnat lyfta en X-wing ur ett träsk utan att ha 100% tro på sin förmåga?

Här finns något att lära på riktigt. Satsar du halvhjärtat kommer resultatet att bli därefter men när möjligheten att göra ett modigt val dyker upp ställ dig frågan: Vilket val kan jag stå bakom till 100%? Följ det du väljer utan att tveka och bli hänförd över resultatet!

Train yourself to let go of everything you fear to lose.

Många är så rädda för att misslyckas eller förlora att de fastnar på det lustfyllda planeringsstadiet av ett projekt. Men att misslyckas är ett bara ett förhållningssätt, ofta orsakat av onödig rädsla. Om du vänjer dig av med den onödiga rädslan blir det därför lättare att våga. Jag menar, hur farligt kan det vara? Att träna sig att tänka positivt är oerhört värdefullt i branschen och du kan t.ex. alltid lära dig något av en provfilmning, även om du inte får rollen i slutet.

Likadant om du är filmare, du måste våga filma istället för att bara planera att filma. Att försöka leder alltid till ett positivt resultat i slutet, även om det kanske blev lite annorlunda än du tänkte dig från början. Du kommer ständigt framåt när du försöker!

You must unlearn what you have learned.

En klassiker! Efter att ha jobbat med undervisning i 20 år har jag mött många elever som redan i början av en kurs varit övertygade om att de redan kan allt. Det blir lärarens uppgift att få eleverna att våga gå utanför det invanda mönstret och testa något nytt, vilket är helt nödvändigt för att fortsätta utvecklas! Snart inser de att desto mer de lär sig, desto mer finns det att lära sig. Kanske känns det lite tröstlöst att riktigt kunskap är att förstå hur lite du egentligen kan, men så är det!

En skicklig regissör kan naturligtvis hjälpa skådespelarna att testa andra tekniker än de redan är vana vid att använda. Många har stor talang, men låter en invand teknik att stå i deras väg. Tänk efter noga, vad har du lärt dig för arbetssätt som håller dig tillbaka?

Yoda har lärt mig så mycket genom åren, liksom andra mentorer som påminner lite om Yoda ;) Må kraften vara med dig i din filmkarriär!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 november 2022

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!