Att skådespela utomlands

Att skådespela utomlands

Krönika För fyra år sedan tog jag, Louise Laag, beslutet att packa mina väskor och lämna tryggheten bakom mig. Jag hade ett mål och en destination. Jag skulle skådespela i London. En ganska naiv idé såhär i efterhand.

Ingen minns en fegis

“Ingen minns en fegis”. Så tänkte jag när jag utan kontakter eller några direkta planer på hur detta skulle genomföras, satte mig på planet mot England. Ett land jag heller aldrig hade besökt förut.

Genom en annons på Facebook, och en massa tur fick jag tag i en lägenhet i centrala London via en vän. Något som i princip var omöjligt. Samma vecka jag kom till London, tryckte jag visitkort. Tack vare hjälp av en bekant från Stockholm, som tog med mig på en modevisning, fixade jag mig mina första riktiga kontakter inom film och till slut hade jag en agent, och där kommer mitt första råd in. Att nätverka och förstå den bransch du har valt är något jag skulle säga är A och O. Att marknadsföra dig själv är viktigt!

Alla är viktiga

Den du är privat återspeglar mycket vem du kommer vara på filminspelningsplatser. Det är ofta långa dagar och kvällar, då du ständigt väntas vara redo att leverera. Många är trötta, kamerorna är ofta väldigt tunga och otympliga, och din energi och hur du beter dig när kameran är av, gör stor skillnad om du kommer bli bokad igen. Frasen “Det ena leder till det andra” stämmer verkligen i detta fall. En filminspelning jag minns särskilt väl, var Men In Black International, jag var bokad dit som “extra” åtminstone vad jag hade väntat mig. Med en bra peruk, hårt jobb och en bra socialisering med teamet, kom producenten fram till mig den näst sista inspelningsdagen. Han skakade min hand och pratade en stund, och någon timme efter det, fick jag min första feature i en internationell film. Ett bevis på hur ett gott uppförande kan löna sig! När jag pratar om “goda uppföranden” menar jag inte att man ska hoppa på vad som helst eller att inte ta betalt, men att förstå konceptet att alla” on set”, är lika viktiga- allt från lokalvårdaren till stylisten till producenten för filmen, gjorde min första internationella feature.

Varför studera utomlands?

Efter detta filmår började jag studera på en engelsk skola, denna hittade jag faktiskt genom en promenad, men mitt enkla råd till er är att söka, leta efter just det du vill göra. England har många bra skolor och workshops för teater och film, ofta kostar det inte så mycket om en bara vill ta en kurs. Jag valde att fortsätta studera i England istället för Sverige, då jag tänkte att det skulle bredda mina chanser att få internationella jobb. Vissa skolor är även CSN- berättigande, så pengar behöver inte vara ett hinder att följa dina drömmar.

Studin.se är en bra sida om en vill studera utomlands och dom har ett samarbete med CSN.

För att komma in på en Engelsk filmskola krävs en bra audition, den energi du kommer in med är mycket viktig, mina lärare sa ofta åt oss att äta en frukt innan vi skulle framföra våra monologer. Man har ofta en tendens att tappa energi under en monolog, du har oftast bara en kvart, håll den! Engelska skolor är också strikta, bär alltid svarta kläder och skor när du kommer till en audition, och var förberedd! Oftast blir du ombedd att även berätta lite om författaren till din monolog och varför du valt det stycket, så läs alltid hela boken eller manuset och även om författaren.

Det bästa med att studera utomlands är att du får en utmaning, både att utvecklas som person men framför allt som skådespelare, du jobbar ständigt i ett annat språk vilket ger dig en mer rörlig mun. Att få byta land och ta del av en annan historia, är både intressant och användbart. Men det viktigaste utav allt skulle jag säga är: njut av stunden du får och ha roligt i din utveckling som skådespelare!


Porträttbilden är fotograferad av Lanna Olsson.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
17 januari 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!