Kvinnlig representation

Kvinnlig representation

Intervju Frida Thelin och Johanna Hedberg är medlemmar på Filmcafe.se och producerar en komediserie för sociala medier för att visa hur få kvinnliga dialoger som finns på IMDb - Top 250.

Roller för kvinnor

Sedan 2014 har Frida Thelin och Johanna Hedberg gjort kortfilmer visats på SVT och blivit nominerade i Swedish content awards för humorserien TanjaVera - The moderna story. Den här gången söker karaktärerna Tanja&Vera efter kvinnliga dialoger bland IMDBs högst rankade filmer i ny humoristisk miniserie.

Finns det kvinnor med namn som pratar med varandra om annat än män? Serien är en del av ett initiativ från China Women’s Film Festival som heter #YESIFILM och som pågår under mars månad. Kvinnliga filmare från hela världen uppmanas lägga ut filmer i humorform kopplat till skevheten inom filmbranschen för kvinnor. Bakom Sveriges bidrag står TanjaVera Production, Fanzingo, A- märkt och nätverket WIFT och i mars släpps fem filmer på sociala medier och Youtube.

-Det som chockade oss mest när vi gjorde analysen är att den kvinnliga dialogen inte existerar. Nu vill vi på ett humoristiskt sätt få publiken att fundera över vilka roller kvinnor får i påkostade storfilmer säger Frida och Johanna.

Synliggör kvinnlig representation

A-märkt är ett initiativ för att synliggöra kvinnlig representation genom att märka upp filmer som har två namngivna kvinnliga karaktärer, som pratar med varandra om något annat än män. Kriterierna är hämtade från det s.k. Bechdel Wallace testet som ursprungligen presenterades 1985 i en seriestrip av Alison Bechdel.

SERIENS AVSNITT BASERAS PÅ:

1. Nyckeln till frihet (1994)
2. Gudfadern (1972)
3. Gudfadern 2 (1974)
4. The Dark Knight (2008)
5. 12 edsvurna män (1957)

Se seriens första avsnitt redan nu!Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 mars 2020

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.