Arbeta med Hollywoodfilm

Arbeta med Hollywoodfilm

Intervju På FiImcafe.se finns etablerade medlemmar både framför och bakom kameran och Mikael Pettersén är ett bra exempel på det. Han är baserad i London sedan 2014 och jobbar med Visual Effects och motion design på amerikanska storfilmer och TV-serier.

Flyttade till London

Mikaels resa började av en ren slump då han var missnöjd med situationen i Sverige och såg en forumpost där företaget MPC sökte folk till storfilmen Guardians of the Galaxy. Han tog kontakt och flyttade till London veckan efter.

- Nuförtiden så finns det mängder av vfx-utbildningar och det är troligtvis den enklaste vägen om du vill jobba med detta. Det är dock inte nödvändigt, jag har själv ingen utbildning i 3D/Vfx. Det viktigaste är att du jobbar ihop en bra showreel där man ser din potential. När du söker jobb hos någon av de större studiorna som t.ex. MPC, var också ärlig med hur erfaren du är. När du är junior så tittar vi efter potential vilket innebär att vi är rätt förlåtande, men om du överdriver din erfarenhet på ditt CV kommer vi jämföra dig med folk som har en reel full med shots från den senaste Disneyfilmen.

Utmaningarna har varierat beroende på vart Mikael befunnit sig i karriären och han har arbetat sig upp. När han var “Junior”, “Mid” eller ”Senior” var fokus på att bli så tekniskt samt konstnärligt bra som möjligt. Han lärde sig att strukturera sina projekt och att leverera olika tagningar, även kallade “shots”.

Mikaels första jobb som Technical Director var inom FX med explosioner, eld och vatten etc., men en majoritet av tiden var inom avdelningen “Crowd”. Han arbetade då med scener som inkluderade arméer, svärmar av insekter, rymdskeppsstrider, träd som rycks upp av en orkan eller en varelse som byggs upp av mindre varelser m.m..

- Helt enkelt när du behöver kontrollerar något artistiskt som är för komplext att göras för hand. Här krävs det en blandning mellan att vara konstnärlig och teknisk. Om du vill bli riktigt bra måste du lära dig att scripta. Detta innebär att du skriver kod för att skapa logiska processer i ditt 3D program.

Mikaels nuvarande jobb är “Head of Simulation“. där simulation är samlingsnamnet för FX, Crowd och Techanim.

- Mina uppgifter här är att skapa nya tekniska lösningar som fungerar med företagets övriga workflows, intervjua kandidater, se till att alla projekt har rätt personer samt verktyg som fungerar. Mitt fokus är inte att leverera “shots” längre även om det händer ibland.

De bästa i branschen

Det Mikael uppskattar mest med jobbet är att han får jobba med några av de bästa i branschen och på fantastiska projekt.

- Jag känner mig lyckligt lottad över att ha jobbat med projekt som Djungelboken, Guardians of the Galaxy, Ready Player One etc. På MPC har vi en väldigt inkluderande sammanhållning vilket gör det extra roligt att gå till jobbet.

Mikaels fokus nu är att simuleringsavdelningen för MPC Episodic ska bli den bästa FX/Crowd/CFX-avdelningen i branschen.

- Både att vi ska leverera den högsta kvaliteten men även att vi ska vara bäst ur ett trivselperspektiv, så jag har faktiskt inga andra mål för tillfället, avslutar han.

Mikaels tips

Vad har du för tips till andra medlemmar som skulle vilja jobba med samma saker som du?

- Välj det 3d program som används mest i vfx området du vill jobba inom, t ex Houdini för FX eller Crowd,. Kolla på så många tutorials du kan och applicera därefter vad du lärt dig på personliga projekt alternativt hitta projekt på Filmcafe.se som du kan hjälpa till med. När du känner dig redo, klipp ihop dina bästa shots till en showreel och börja söka!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
2 februari 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!