Roll i Tunna blå linjen

Roll i Tunna blå linjen

Intervju Irma Jämhammar är medlem på Filmcafe.se och aktuell som polischef i den hyllade TV-serie ”Tunna blå linjen”.

Dramatik i skolan

Irma är uppvuxen i Georgiens huvudstad, Tbilisi och under den tiden var det obligatorisk för alla elever som gick i skolan att gå på teater och studera dramatik. Det blev starten för Irma som fick ett sug efter att stå på scenen och leva sig in i andras öden.

- När jag gick i tredje klass fick vi en uppgift av klassföreståndaren att skriva en uppsats om vad vill vi bli när vi blir stora. Jag skrev att jag ville stå på en scen, jag ville roa och underhålla min publik så att de skulle må bra när de gick hem efteråt, berättar Irma.

Klassföreståndaren kom till Irmas student och läste upp klassens uppsatser. Irma var den enda som fortfarande ville samma sak med livet.

Roll i Tunna blå linjen

Anagram hade flera jobbannonser publicerade på Filmcafe.se och de sökte ca 400 personer till olika roller. Till rollen Dragana Pavic - polischefen, sökte de en kvinna med utländsk bakgrund som hade pondus. De kände till Irma och hennes agent rekommenderade henne.

- Jag fick gå på audition tre gånger och träffa olika regissörer. Det är ju 10 avsnitt i serien och det är tre olika regissörer och två av de ville träffa mig för de kände inte till mig. Den tredje regissören Micke Hansson kände till mig och hade inte det behovet.

Irma fick rollen och var väldigt glad över det. I början av henns karriär fick hon spela små roller. Hon gestaltadeen som pratar dålig svenska,städerskor... hon fick de stereotypiska roller som de flesta med invandrarbakgrund får spela, men det var många år sedan. Det är andra tider nu, nu får Irma spela roller som polischef eller drottning.

- Vi som är inte födda i Sverige får synas mer och det är jag tacksam för. Så jag tackade gladeligen ja till rollen eftersom det var en cool roll!

Det var inte lätt att förbereda sig för rollen som polischef och Irma sökte på youtube i timmar, dagar. Hon läste in sig på olika polischefer och deras agerande i olika sammanhang. En typisk inspelningsdagen var mycket välplanerad.

- Man får dagbesked med all information inför inspelningen, där det står plats, tid, vilka scener och så vidare. Allt var välplanerat och enkelt att förstå. Man bli oftast hämtad, sen är det kostym, smink, lite repetition, man få en mygga/mikrofon som göms under kläderna, man provar ljudet och sen kör man på. Det är alltid flera tagningar från olika vinklar och det tar tid. Så i helhet är det en del väntan men då äter man eller fikar man, samt träffar man en del nya människor på inspelningarna som man kan prata med. Man blir också uppassad hela tiden, så det är trevligt, avslutar hon.

En dag när Irma skulle prova sin kostym så var det en man som också provade kläder.

- Jag visste inte vem han var men när han såg mig så sa han: ”Hej chefen”. Jag blev fundersam, hur visste han att jag skulle spela en polischef och frågade honom om det, då svarade han att han kunde avgöra det på de där strecken som var på mina axlar på min kavaj. Det var roligt, för jag hade ingen aning vad allt det där betydde!

Speciella tider

Det är svåra tider just nu och teateruppsättningar har pausats, men Irma har inte suttit stilla under tiden. Irma har med sin vän och kollega Tima Persson har skrivit ett långfilmsmanus.

- Jag har även, tillsammans med några andra kollegor, startat en teatergrupp som heter ”Comedy Life” och vi kommer vara väldigt mobila. Ambitionen är att åka ut till olika företag och roa när restriktionerna släpper, så det är ren underhållning.

Irmas tips till andra i branschen är att inte sitta stilla, att söka jobb hela tiden och kontakta alla castare i Sverige och skicka sitt CV till dem. Det är även viktigt att fortsätta utvecklas.

- Just nu finns det en massa kurser på nätet. Håll igång, annars blir du ringrostig. Satsa på dina drömmar och tro på dig själv! Tänk positivt, tänk på saker du vill ha och inte på saker du inte vill ha, för livet går i tankens riktning! Ge inte upp för du kommer att lyckas!

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
28 februari 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!