Vitt skräp på bio

Vitt skräp på bio

Intervju Nu är det officiellt att det blir en biopremiär för filmen VITT SKRÄP. Filmen är en actionthriller som utspelas på 80-talet och är en blandning av komedi och action där alla kämpar för att få kontroll över sina öden – och för en del av bytet.

Actionfilm med pulshöjande tempo

Filmen för tankarna till gangsterfilmklassikerna ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels” och Tarantinos legendariska ”Pulp Fiction”. En film med action i ursinnigt och pulshöjande tempo. Det låter som något lite annorlunda än de produktioner vi är vana att se i Sverige och visst har det varit en utmanande resa.

En av de utmaningar teamet stötte på var när det plötsligt och oväntat såg ut som att filmen skulle få avslag från Filminstitutets avdelning för produktionsstöd, vilket kunde ha inneburit en katastrof för teamet — samarbetspartners och de hundratals medarbetare och skådespelare som lagt ner sin tid i filmen. Det var nära ögat att Mikael Cross med team tvingades lägga ner hela produktionen.

- De senaste månaderna har varit minst sagt nervösa. Tråkigt nog valde Filminstitutets produktionsstödsavdelning att inte hjälpa oss att färdigställa filmen trots en garanterad distribution på bio och att vi är en av de få svenska filmer som skulle få premiär i Corona-tider. Detta trots att Filminstitutets utlandsavdelning själva handplockat VITT SKRÄP med syfte att promota filmen för Sveriges räkning mot den internationella marknaden och de allra största filmfestivalerna, förklarar Mikael.

Medlemmar från Filmcafe.se

I två av de större rollerna ser vi Filmcafe-medlemmarna Erik Bolin och Dakota Trancher Williams och som en av producenterna hittar vi Filmcafe-medlemmen Mikael Cross.

Mikael Cross har de senaste tjugo åren arbetat med produktion och konceptskapande inom film, media & TV-industrin. Han har utvecklat och producerat inom så vitt skilda genrer som reklamfilm, dokumentärer, långfilmer och TV-serier. Han inledde sin karriär med att producera musikvideor och har arbetat med artister som Salem Al Fakir, Haddaway, Dr Alban, DEV och Eric Saade. 2010 producerade Mikael sin första långfilm (exekutiv producent) – thrillern ”Psalm 21” med bland andra Jonas Malmsjö och Per Ragnar i rollerna – på dagarna och körde taxi på nätterna.

- Men nu är det så här, varken jag eller någon av oss som jobbar med filmen tänkte ge upp så enkelt. Motgångar är en naturlig del och det är när vi ställs inför hinder som vi blir som mest kreativa. Det är då vi hittar lösningarna på problemen. Även så i detta fall. Efter många samtal och långa nätter lyckades vi lösa allt i sista sekunden vilket innebär att filmen mot alla odds och utan hjälp från Filminstitutet kommer att gå upp på bio den 4 juni. Oavsett hur mörkt det kan se ut så finns det alltid ljus någonstans. Det gäller att inte ge upp, avslutar han.

Framför kameran hittar vi medlemmarna Erik Bolin och Dakota Trancher Williams.

Erik är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2000-2004 och har gått manusutbildningen på Stockholms dramatiska högskola (nu Stockholms konstnärliga högskola). I höst kan man se Erik i långfilmen ”Snälla kriminella” på SVT samt i Levan Akins TV-serie ”Deg” på SVT och ”Dystopia” i regi av Richard Jarnhed för Viaplay där han spelar en av huvudrollerna. I sommar spelar Erik in långfilmen ”Om allt vore på riktigt” och i övrigt är han också anlitad som ljudboksinläsare och utvecklar för tillfället en långfilm.

Dakota Trancher Williams jobbade som modell redan som liten och började skådespela vid mycket ung ålder. Dakota har gått på Kungliga Svenska Balettskolan och tagit fördjupande teaterklasser på Calle Flygare Teaterskola. Bara åtta år gammal upptäcktes Dakota av bröderna Baker och Alexander Karim som golvades av hans talang och gav honom en av huvudrollerna i sin TV-serie ”Familjen Babajou” (2008) som Kristallen-nominerades som Bästa drama.

Vitt skräp har sin biopremiär den 4 juni.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
2 april 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!