Internationell filmkarriär

Internationell filmkarriär

Intervju Den svenska skådespelaren Magdalena Sverlander är medlem på Filmcafe.se och är bl.a. aktuell i rollen som Valentina i TV-serien Treadstone. Serien är en spin-off på filmerna om Jason Bourne och går att se på Amazon Prime. Nu har TV-serien öppnat dörrarna för fler spännande projekt.

Började med sommarlovsteater

Även om Magdalena främst synts på film och TV den senaste tiden var det teatern hon upptäckte först. Redan som nioåring engagerade hon sig i sommarlovsteater efter att hennes mamma sett en annons i lokaltidningen.

- Det var det roligaste jag gjort och jag fortsatte spela med Sommarlovsteater till dess att jag blev 12 år. Då hade jag redan bestämt mig för att det var skådespelare jag skulle bli, även om jag inte hade någon aning om vad det egentligen innebar.

Magdalena flyttade hemifrån redan vid 16 års ålder för att kunna studera teater på gymnasiet och flyttade sedan till Stockholm där hon kommit in på en förberedande scenskola. Ytterligare några år senare kom hon in på Royal Central School of Speech and Drama i London och upplevde utbildningen som fantastisk, men hon var även mogen att ta den till sig.

Magdalena tycker att scenskolan definitivt är en fördel då du lär dig all röst- och kroppsteknik som krävs för att stå på en scen. Men de flesta scenskolorna i dag förbereder dig för olika områden inom yrket, även film.

- Jag har många kollegor som inte gått någon scenskola och ständigt arbetar inom film och TV. Men de flesta som vill satsa seriöst och arbeta professionellt ser till att träna på något sätt. Det är en bransch med stor konkurrens och du behöver vara beredd att när som helst bli kallad till provfilmning.

Hon lär sig mycket i samband med varje ny inspelning och ser det inte som att hon är “färdiglärd” någon gång i detta yrke.

- Scenskolan kan också vara en fördel då den ger kontakter och blir en språngbräda in i branschen med representation i de flesta fall. Rollsättare och agenter kommer och kikar på dig i samband med slutproduktioner. Men främst är skolan värdefull eftersom det är en plats där du tryggt får undersöka, utvecklas och växa i ditt uttryck utan att vara synlig för branschen ännu.

Baserad i London och Stockholm

Magdalena är baserad både i London och Stockholm beroende på vart uppdragen finns och den senaste tiden har hon spelat roller i både film och TV-produktioner. Flera internationella rollbesättare har uppmärksammat henne för rollen i den amerikanska TV-serien ”Treadstone”, vilket öppnat många dörrar. ”Treadstone” är en amerikansk action/thriller som spinner vidare på de populära filmerna om Jason Bourne, där vi såg Matt Damon i huvudrollen. Det fanns redan en publik världen över vilket var en fantastiskt utgångspunkt för serien och som fick mycket uppmärksamhet i förväg.

När Magdalena kom i kontakt med projektet sökte rollbesättarna skådespelare i hela Europa och Magdalenas Brittiska agent föreslog henne för en av rollerna. Hon fångade deras intresse med sin showreel och blev därefter ombedd att förbereda två scener från manuset och skicka in via selftape.

- Jag skickade in min selftape och minns att de hörde av sig igen samma eftermiddag till min agent och sa att de önskade preliminärboka mig för rollen och inspelningsperioden. Efter ett par veckor skrev vi kontrakten och rollen var min.

Trots att det var en stor produktionen med hundratals filmarbetare i teamet så är processen likadan som på en mindre produktion, både för de som arbetar bakom och framför kameran.

- Mitt jobb som skådespelare är detsamma, att göra karaktärens historia rättvis och sann. Jag gick in i förberedelserna med detta som min utgångspunkt, förklarar hon.

TV-serien har öppnat dörrarna för fler internationella projekt och spännande roller som Magdalena inte kan tacka nej till nu när möjligheten finns, men hon längtar även efter att göra fler projekt hemma i Sverige. Flera av de regissörer Magdalena drömmer om att få arbeta med är svenska.

- När jag tittar på projekt väljer jag utifrån rollen och projektet i sig, det spelar ingen roll vart den spelas in. Det som avgör för mig är historien vi berättar och om jag känner starkt för att vara med och berätta den, eller om karaktären eller projektet utmanar mig - (om jag känner mig livrädd så är det ett bra tecken) - eller om det är en regissör eller annan medarbetare som jag vill arbeta med och vars arbeten inspirerar.


Magdalenas tips

Det är mycket spännande på gång för Magdalena och närmast ska hon medverka i en internationell TV-serie och en långfilm, men får inte säga mer än så just nu. Däremot kan hon dela med sig av tips till andra som också vill få fart på karriären!

- Ta jobb du genuint tror på och vill göra. Arbeta fram en stark showreel. Samarbete med agent. Va proaktiv själv och hör av dig till rollsättare när du har nyheter. Gör klart för dig själv vad du drivs av - varför du vill arbeta som skådespelare - det kommer hjälpa dig när du får nej. Bli bekväm med att göra selftapes. Trots allt som pågår just nu, så är vi i en spännande tid på så sätt att branschen har krympt med möjligheten att filma selftapes oavsett vart du befinner dig, avslutar hon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
13 april 2021

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kommentera
Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter, så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Medlemskap

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 30.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!